Kvinna dyker upp från havet och ser glad ut.
Foto: istock.com

Maggie Signäs: ”Dopet är en livstydning”

Vad innebär det att döpas? Varför är det viktigt? Och vad säger dopet egentligen om livet? Vi lät Maggie Signäs, präst, förklara.

Har du hört talas om happykondri? Ett tillstånd som innebär att vi människor tror att vi ska vara lyckliga konstant – och när vi inte lyckas vara det blir vi i någon mån olyckliga. Kanske delvis i onödan. Livet är ju en berg- och dalbana vars skumpande åkturer vi får hänga med på. Och där kommer dopet, tro det eller ej, in i bilden.

Vi är alltid älskade 

– Att döpas, oavsett när i livet vi döps, handlar om livstydning. Vi döps in i ett livsmönster av död och uppståndelse, berättar Maggie Signäs, präst i Näsets pastorat.

Vad betyder då död och uppståndelse? Det kan låta lika dramatiskt som slutgiltligt. Tänk dig vågorna på ett hav, hjärtrörelserna i en EKG-kurva eller flödet vid förlossningsvärkar. När det gungar som mest och värst är vi i döden. Kanske har vi drabbats av en förlust, kanske är vi deprimerade, kanske har vi fastnat i missbruk. När livet är som bäst är det gott och härligt. Kanske njuter vi av en varm sommardag, kanske är vi nykära, kanske har vi återförenats med en vän. När kurvan planar ut är det vardag, och det är ju där vi är som mest.

Så går det, upp och ned mellan död och uppståendelse, mellan kärlek, glädje och sorg.

– I detta kan vi tänka: jag är döpt. Det betyder att Gud alltid är med mig oavsett om det är död eller uppståndelse. Att leva i sitt dop handlar om att vi får en grund för livet, att Gud finns även i min tillvaros botten. Gud älskar oss alltid, oavsett vad vi gör och det är en trygghet att känna, tänka och säga ”ja, jag är i alla fall döpt”, säger Maggie Signäs.

Vi som människor behöver inte göra något för att förtjäna Guds kärlek eller för att förtjäna ett dop. Vi är älskade från början, inte bara accepterade utan väldigt älskade.

 – Gud säger ett jätte-ja till oss!

Dopet handlar också om att bygga en rättvisare värld. Eller så ser i alla fall Maggie Signäs det.

– I Kyrkohandboken står det att vi ska döpa i rent vatten. Jag tänker att det utöver det fysiska vattnet också handlar om att döpa in i en rättvisare värld där alla får möjlighet till ett värdigt liv, utöver rent vatten.

Aldrig totalt mörker

Men hur hänger namnet och dopet samman då? Maggie Signäs förklarar:

– I dopet nämns mitt och Guds namn samtidigt som en bild för att vi hör ihop. Det är en gång, kanske den första, som mitt namn nämns högt i kyrkans gudstjänst och mitt namn kommer att sägas/nämnas högt fler gånger: vid konfirmation, vid vigsel, vid tacksägelse, vid begravning. Genom hela mitt liv nämner Gud mig vid  namn. Jag är känd, kallad och tilltalad av Gud.

Under dopet får den som döps ett dopljus – ett ljus med stor symbolik. Ett ljus som visar att vi aldrig är ensamma. Att vi aldrig behöver leva i totalt mörker.

– Den som döps bjuds också in att vara ett ljus i världen – att sprida kärlek och att inte göra skillnad på människor, säger Maggie Signäs.

Guide: Så bokar du ett dop

Har det blivit dags att boka dop? Grattis! Du är varmt välkommen att kontakta expeditionen i Höllviken eller Skanör för att få hjälp av vår duktiga personal.

  1. Ring expeditionen och berätta att du vill boka dop och eventuellt hyra lokal för eftersits.
  2. Kom gärna med förslag på datum och kyrka eller annan plats för dopet.
  3. Vi behöver personnummer och kontaktuppgifter för den som ska döpas och vid barndop vårdsnadshavares personnummer och kontaktuppgifter.
  4. När du bokar får du information om tjänstgörande präst och musiker. Prästen kontaktar vanligtvis dopfamiljen ett par veckor innan dopet för att boka tid för dopsamtal. Har du önskemål om psalmer och eventuell solosång är dessa bra att ta med till mötet. Likaså information om eventuella faddrar.

5 saker du kanske inte visste om dopet

  • Dopet är ett av kyrkans två sakrament, alltså heliga handlingar. Det andra är nattvarden.
  • Du som själv är döpt i Svenska kyrkan kan nöddöpa i krissituationer.
  • År 2023 döptes 123 personer i Näsets pastorat.
  • Du kan döpas genom hela livet. Som vuxen, tonåring och större barn måste du själv svara ”ja” på frågan om du vill bli döpt. Annars kan prästen inte döpa.
  • Vi ber Vår Fader och läser Trosbekännelsen under dopet. Jesus lärde oss att be Vår Fader, Trosbekännelsen härstammar från 300-talet.   

4 tips som kan göra dopet lite enklare

  1. Fundera på vilket dopupplägg som passar dig. Dopet kan vara enkelt eller extra allt – oavsett är det lika storslaget.
  2. Ett dopkalas är inte synonymt med en enorm fest. Det kan vara en kopp kaffe framför det tända dopljuset, en hembakad tårta tillsammans med närmsta släkten eller varför inte ett knytkalas. Ofta blir vänner och familj bara glada över att få vara delaktiga.
  3. Via oss kan du boka en kyrka som passar dig, men vi kan också döpa hemma hos dig eller utomhus. Kanske har du en plats som är alldeles speciell för dig och din familj? Att boka en kyrka är alltid gratis vid dop eftersom den som döps automatiskt blir medlem i Svenska kyrkan. 
  4. Fika i församlingshemmet. Vill ni ha dopkalas i något av våra församlingshem går dessa bra att hyra mot en mindre kostnad.

Doptider i Näsets pastorat

  • Höllviken: Lördagar kl. 11.00 eller 13.00. Söndagar kl. 14.00
  • Skanör-Falsterbo: Lördagar kl. 11.00. Söndagar kl. 13.00 och 14.00.

Viktigt att veta! När du bokar dop hos oss bokar du a en enskild doptid.

Ingen dopklänning? Välkommen att låna av oss

I våra församlingar finns det flera dopklänningar att låna helt gratis. Döper du ett mindre barn har vi flera modeller att välja mellan, är ditt barn lite större finns det en något rymligare klänning. Ungdomar och vuxna som döps kan vara 
klädda i vita kåpor.

Vill du låna en dopklänning eller behöver du en vit kåpa? Kontakta vår administrativa personal så hjälper vi dig att boka en klänning. Självklart är du varmt välkommen att komma och titta på de olika modellerna innan du bestämmer dig. Efter dopet återlämnas plagget till oss. Lånar du klänning i Höllviken vill vi att du tvättar den innan återlämning, i Skanör-Falsterbo sköter vi även tvättbiten.

Tänk på! Att döpas i vit klänning eller vit kåpa är inget måste. Föredrar du annan klädsel till dig själv eller ditt barn går det självklart bra.

Text: Åsa Österling