Spirande frö som reser sig från mur.
Lyssna

Mats Bucht: ”Näsets pastorat – en resa från vånda till hopp”

I senaste numret av tidningen ”Näset” kan du läsa flera texter om hopp. Här är Mats Buchts.

För cirka två år sedan fick Höllvikens församling och Skanör-Falsterbo församling, från Stiftsstyrelsen i Lund, ett förslag om att tvångssammanlägga Skanör-Falsterbo församling med Höllvikens församling. Namnet skulle vara Höllvikens församling. Bägge församlingarna svarade att de inte önskade en sammanläggning. Höllvikens församling kompletterade med att föreslå bildandet av Näsets pastorat innehållandes de två församlingarna, om Stiftsstyrelsen stod fast vid att Skanör-Falsterbo skulle upphöra som självständig församling. Den 23 mars 2022 fattade Stiftsstyrelsen beslut om bildandet av Näsets pastorat från den 1 januari 2023.

För att genomföra förändringen bildades, för det blivande pastoratet, beslutande organ. Jag fick frågan om att bli ordförande i det interimistiska kyrkorådet. Bland oss förtroendevalda fanns olika uppfattningar och en negativ inställning. Dessutom skulle sammanläggningen ske mycket snabbt. Jag kände både tvekan och vånda innan jag åtog mig uppdraget.

En förändring medför oro bland personal så hög prioritet blev beslut om pastoratets organisation. Före sommaren fick alla fast anställda besked om att de kunde vara trygga i sin anställning. Rekrytering till vakanta tjänster i framför allt Skanör-Falsterbo kunde sedan ske under hösten. Att lägga samman de två församlingarna till ett pastorat innebar också att samordna bland annat arbetsordningar, ekonomi och rutiner. Det interimistiska kyrkorådet, kyrkoherden och framför allt administrativ personal belastades hårt. I oktober beslutades om budget för år 2023. Den 1 januari 2023 började det nya pastoratet sin verksamhet manifesterad med en festgudstjänst i Skanörs kyrka.

Pastoratet har ett stort ansvar för kulturmiljön i form av kyrkor och kyrkogårdar. Vi kan nu med bättre resurser ta tag i akut underhåll. Bland annat Falsterbo kyrkas tak utreds tillsammans med Länsstyrelsen, Stiftet och extern konsult utifrån bevarande av kulturmiljö, långsiktig hållbarhet och kostnader. Församlingsverksamheten, driften av kyrkogårdarna och hantering av fastigheter är ett långsiktigt arbete. Genom bildandet av Nästets pastorat har förutsättningarna förbättrats.

Den tvingande sammanläggningen skapade oro, frustration och motsättningar. Trots detta har redan mycket gott kommit ur beslutet. Vi kan se tillbaka på pastoratets första år med glädje. De anställdas och ideella medarbetarnas kompetens gör pastoratet till en kyrka där vi får stöd i sorg och upplever glädje. Ett tecken på detta är alla välbesökta gudstjänster och övriga aktiviteter.

Vi lever i en orolig omvärld som påverkar oss som människor – men vi hjälper varandra till hopp. Jag har förlitan på att pastoratet utvecklas än mer till att vara en kyrka för och med oss alla församlingsbor.

”Ärligt delar vi liv, måltid och tro i den kristna traditionen, öppna för människor och framtiden.” * 

Mats Bucht, ordförande i Kyrkorådet för Näsets pastorat

* Från församlingsinstruktionen som är under utarbetande.