Susannes värmande majssoppa
8 portioner
Du behöver:
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 1 tsk gurkmeja
- 1 kg frysta majskorn (eller majs på burk)
- 1 msk tabasco med smak av chipotle (eller chiliflakes)
- 12 dl vatten
- 3 grönsaksbuljongtärningar (eller kycklingbuljong)
- 2 msk pressad citron
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en gryta och fräs löken tillsammans med gurkmeja i en minut.
- Tillsätt majskorn, tabasco, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda cirka 10 minuter.
- Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt grädde och smaka av med salt och citron.
- Servera eventuellt med en klick crème fraîche, något kryddgrönt och bröd.
Tips! Vill du ha en matigare soppa kan du även lägga i tärnat kycklingkött, bacon eller bönor.
Tinas snabba tonfisk i currysås
5 portioner
Du behöver:
- 1 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk curry
- 1 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 2 burkar tonfisk i vatten
- Salt och vitpeppar
- Jasminris och kokt broccoli till servering
Gör så här:
- Tärna paprikan och fräs den något mjuk i en klick smör.
- Pressa i vitlök, tillsätt curry och häll på vatten.
- Hetta upp och låt buljongtärningen smälta i vattnet. Rör ned grädde och crème fraîche.
- Häll av vattnet från tonfisken. Blanda i tonfisken i currysåsen. Smaka av med salt och peppar.
- Låt puttra medan du kokar ris och broccoli.