Lyssna

Korta fakta inför kyrkovalet 2025

När? Vad? Vem? Hur?

När?

8-21 september 2025 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid tredje söndagen i september.

Vad väljer jag till?

 

I kyrkovalet röstar du om:

  • Vad kyrkan ska göra – den strategiska inriktningen.
  • Vad det får kosta – budgeten och fördelningen av resurser. 
  • Hur det går under tiden – att följa upp och utvärdera den grundläggande uppgiften: att fira gudstjänst, undervisa i och berätta om kristen tro, och att möta och hjälpa utsatta människor. 

Som medlem i Svenska kyrkan röstar du fram representanter, nomineringsgrupper och personer som du tycker ska avgöra hur kyrkan ska jobba i framtiden. Du röstar till tre olika nivåer: Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. 

Vem får rösta?

För att få rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan, vara kyrkobokförd i en församling i Sverige (du kan inte rösta i kyrkovalet om du inte är skriven i Sverige, även om du är medlem i Svenska kyrkan) och du ska ha fyllt minst 16 år senast på valdagen. 

Röstlängden fastställs 37 dagar före valdagen, vilket inför kyrkovalet 2025 är den 15 augusti 2025. Den dagen ska församlingen senast hunnit registrera ditt medlemskap i kyrkobokföringen. 

Vad röstar jag på?

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och genom att rösta i kyrkovalet påverkar du vad kyrkan ska göra. De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper.

På kyrkovalets webbplats www.svenskakyrkan.se/kyrkoval kommer du före kyrkovalet kunna se vilka grupperna och kandidaterna är: Nomineringsgrupper och kandidater - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)

Hur gör jag för att rösta?

Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 3 september 2025. På röstkortet står det vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift du tillhör och vilka val du får delta i. Där står också vallokalens adress och öppettider. Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation. Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen, men det underlättar för att enkelt kontrollera att du är i rätt vallokal. Däremot behöver du ha med dig legitimation.

Det går också att förtidsrösta i samtliga röstningslokaler i hela landet 8-21 september 2025. Det är också möjligt att förtidsrösta genom brevröstning, eller budrösta, för den som blir förhindrad att besöka vallokalen. För att förtidsrösta behövs röstkortet.

Kan jag kandidera i kyrkovalet?

Alla kan kandidera, men det krävs att du (kandidaten) tillhör Svenska kyrkan, att du är döpt i Svenska kyrkan eller i annat kristet samfund eller tidigare varit förtroendevald i Svenska kyrkan samt att du fyller 18 år senast på valdagen. Du skall också vara folkbokförd i det område valet gäller, så för att bli vald till kyrkofullmäktige i Nässjö pastorat måste du vara folkbokförd i någon av våra församlingar.

Hur kandiderar jag?

Uppfyller du kraven för att ställa upp i kyrkovalet är nästa steg att antingen kontakta en befintlig nomineringsgrupp att kandidera för, eller att bilda en ny nomineringsgrupp. Läs mer om nomineringsgrupper, och hur dessa bildas och registreras, på svenskakyrkan.se/kyrkoval. 

Sista dag att anmäla kandidater är den 15 april 2025.
Sista dag för anmälan av nomineringsgrupper är den 15 mars 2025.

Befintliga nomineringsgrupper i Nässjö 2024: 

  • Arbetarpartiet Socialdemokraterna
  • Gemenskap i Nässjö pastorat
  • Kyrklig samverkan i Nässjö pastorat
  • Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Mer information 

Du hittar mycket mer information om kyrkovalet på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval .

Du kan också kontakta Växjö stiftskansli, telefon 0470-77 38 00. 

Källa: www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Foto: Magnus ARonson/IKON