Irene's goda våfflor, 8-10 våfflor
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 st ägg
100 g smält smör eller margarin
___________________________________________________________________
Clotted cream
Clotted cream kommer ursprungligen från England och är en tjockare grädde. Att göra Clotted cream kräver en dags framförhållning men är verkligen jättegott till scones.
Receptet gäller för 1 dl:
6 dl vispgrädde
Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. Låt det sjuda i 1 ½ timme utan lock. Rör inte i grädden och låt den inte koka. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 timmar. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. Rör den smidig och slät.
____________________________________________________________________
Engelska miniscones
Dessa små underverk till scones vill man gärna ha fler av. Variera med olika smaksättningar och tillbehör:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
50 g smör
1 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
Pensling:
2 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölet. Rör i mjölk och grädde. Arbeta ihop till en deg. Platta ut degen på mjölad bänk till en 2 cm tjock platta. Ta ut 16 rundlar med ett litet glas, ca 4 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med grädde. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
____________________________________________________________________
Lemon curd
Lemon curd är en god citromkräm som är god till tårtor och bakelser:
3 ekologiska citroner
1,5 dl. strösocker
50 g. smör
1 msk maizena
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor
Gör så här:
1. Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
2. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
3. Vispa samman äggen och rör ned dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
4. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.
_____________________________________________________________________
Pustasoppa (4-6 personer)
3 lökar - rives
4 morötter - rives
1-2 röda paprikor – hackas
1 ½ l vatten
4 buljongtärningar (grönsaks- eller kött)
Kokas ca 20 minuter.
Tillsätt 6-7 potatisar i skivor och koka ca 10 minuter.
Fräs 400-500 g köttfärs och krydda efter smak.
Tillsätt soppan plus en burk creme fraiche (liten).
Klippt persilja eller timjan vid servering.
Smaklig måltid!
_____________________________________________________________________
Vikingasoppa
1 liter vatten
2 st. fiskbuljongtärningar
1 burk creme fraiche
1 ask räkost
2 stora morötter – rives
1 purjolök
2 vitlöksklyftor – pressade
3 msk mjöl
2 msk margarin
Dill
Citronpeppar eller citronsaft
Koka morötterna och purjolöken i buljongen i ca 20 minuter.
Blanda sedan i creme fraiche, räkost och vitlök.
Rör ner avredningen, samt dill efter behag.
Vill man ha soppan extra god lägger man i en ”hög” räkor eller crab fish.
Servera gärna med vitlöksbröd till.
ÄT OCH NJUT!
________________________________________________________________________
Saffranskaka med apelsin
200 g smör eller margarin
1 g saffran
1 sockerbit
1 apelsin, saft och rivet skal
2 ägg
2 ½ dl socker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter
Smält matfettet och låt det svalna något.
Stöt ev. saffranet i en mortel med en sockerbit.
Borsta av apelsinen i varmt vatten. Torka den och riv av skalet och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt saffran, matfett, mjölk samt skal och saft av apelsinen.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter. Känn efter med sticka att kakan är färdiggräddad.
Sikta ev. över florsocker när kakan ska serveras.
______________________________________________________________________