En kvinna i svarta kläder håller en ljusrosa ros. Kyrkbänkar i bakgrunden.
Lyssna

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet.

Så snart prästen vet om att det ska bli en begravning tar han eller hon kontakt med de närmast anhöriga. De kommer tillsammans överens om var man ska träffas. Mötet kan ske i hemmet eller på församlingens expedition. Om det är långt geografiskt avstånd kan det hända att kontakten endast sker per telefon. Anhöriga är naturligtvis välkomna att själva ta den första kontakten med prästen.  Ibland finns det omständigheter som försvårar situationen för anhöriga. Då kan det vara bra att få en tidig kontakt med prästen.  Församlingens expedition kan upplysa om namn och telefonnummer.

Musik och psalmer

Prästen väljer tillsammans med de anhöriga psalmerna och den musik som ska spelas. Om de anhöriga har önskemål om annan sång och musik som ska ingå i begravningsgudstjänsten kan begravningsombudet hjälpa till att ordna detta. Prästen är ytterst ansvarig för alla moment i gudstjänsten.

Den avlidnes önskemål

Enligt begravningslagen ska man ta hänsyn till den avlidnes egna önskemål, skrivna eller oskrivna, kring begravningen. Om det uppstår oenighet bland anhöriga om hur man ska gå till väga har de laglig rätt att vända sig till församlingen för att få hjälp att komma överens.

Bårtäcke

Ett bårtäcke är en vävnad eller ett stycke broderat tyg som läggs över kistan under begravningsgudstjänsten. Nordmalings församling har tre olika bårtäcke till utlåning. Anhöriga kan också använda ett eget bårtäcke.

Minnesstund

I anslutning till begravningsgudstjänst eller minnesgudstjänst samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas i bostaden, i församlingshem eller i annan lokal. Många gånger deltar prästen och kan framföra ett tack å de anhörigas vägnar till dem som har deltagit samt läsa minnesadresser och blomsterhyllningar.  Församlingsgården kan hyras mot en kostnad av 300 kr till församlingsbor som ordnar minnesstunden i egen regi.

Tacksägelseringning

En söndag i anslutning till begravningen ber man för den döde och de anhöriga i gudstjänsten. Samtidigt sker tacksägelseringning.  Detta gäller för den som tillhört Svenska kyrkan.

Begravningsverksamheten är för alla

Lokal för begravningsceremoni, eventuell kremering, gravplats och gravsättning bekostas av begravningsavgiften som alla i Sverige betalar via skattsedeln. Det gäller alla – oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. För medlemmar är Svenska kyrkans tjänster gratis, det innebär att begravningsgudstjänsten, präst och musiker inte kostar någonting extra.

Boka begravning

De flesta begravningar bokas via en begravningsbyrå men som anhörig kan du också vända dig direkt till församlingens expedition.

Mer om begravning

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

Vett och etikett vid en begravning

Som gäst har du kommit till begravningen för att visa din sorg och respekt för den döda. Tänk på att ta hänsyn till den dödas och de anhörigas önskemål.

Våra kyrkogårdar

Kyrkogården är inte bara en plats där vi begraver våra döda. Den är också en plats för eftertanke och ro – en miljö som man gärna återvänder till, i sorg och saknad efter någon man mist eller bara för att njuta av stillheten.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Stöd för dig som sörjer eller stöttar någon som sörjer

Om sorgeprocessen

Sorgen är en process – ett tungt och svårt arbete att ta sig igenom. Men det måste göras. Och även om sorgen inte går över, lär vi oss att leva med den.

Samtal och stöd

Livet blir inte alltid som man tänkt sig. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar. Du kan få stöd i allt från livsfrågor och sorg till våld eller andra problem i relationer, kontakt med myndigheter eller söka ekonomisk hjälp.

Sorgegrupp - när du mist en nära anhörig

Att förlora en anhörig väcker många tankar och känslor. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dina känslor tillsammans med andra. I Nordmaling erbjuder Svenska kyrkan samtalsgrupper för den som mist en anhörig.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Präster och musiker i Nordmalings församling

Eva Branzell

Eva Branzell

Kyrkoherde, Sjukskriven tills vidare, Nordmalings församling

Elisabet Jonsson

Elisabet Jonsson

Präst, Tf kyrkoherde , Nordmalings församling

Daniel Lundström

Daniel Lundström

Kantor, Nordmalings församling

Urban Lundström

Urban Lundström

Musikpedagog, Nordmalings församling