Älska varandra!
Jesus samlar sina lärjungar till en sista fest, påskmåltiden. Han säger till dem: ”Så som jag har älskat er ska ni också älska varandra”.
Påskberättelsen rymme kärlek, svek, ond bråd död men också den underbara tvisten med uppståndelse och total förlåtelse. Här får du en snabb genomgång av påsken med hjälp av godisbitarna i påskägget :)
Jesus samlar sina lärjungar till en sista fest, påskmåltiden. Han säger till dem: ”Så som jag har älskat er ska ni också älska varandra”.
De äter bröd och dricker vin som Jesus ger en särskild innebörd. Han talar om att han ska dö. Sedan dess firar kyrkan nattvard, som fortfarande skapar gemenskap mellan Jesus och de som deltar.
När Jesus och lärjungarna ätit går de till Getsemane, en trädgård utanför Jerusalem, där Jesus har ångest, svettas och ber. Då kommer en beväpnad styrka och för bort honom. Lärjungen Judas har förrått honom för 30 silvermynt.
Jesus förhörs och döms som upprorsman. Han hånas, misshandlas och korsfästs på avrättningsplatsen Golgata, som betyder skallen. Efter sex timmar dör han. En högt uppsatt man tar hand om Jesus kropp och lägger den i en klippgrav.
Efter helgen går några kvinnor till graven tidigt på morgonen för att smörja Jesus kropp. Den stora stenen för ingången är bortrullad och en ängel talar om för dem att Jesus uppstått från döden.
Efter uppståndelsen möter Jesus sina lärjungar. Vid Genesarets sjö ger han råd om var de ska få mycket fisk. Sedan bjuder Jesus på bröd och glödstekt fisk. Lärjungen Petrus får uppdraget att leda kyrkan.
”Frid över er” hälsar Jesus efter uppståndelsen. Shalom betyder fred och frid, men också helhet. Jesus död och uppståndelse gör människans relation till Gud, andra människor och skapelsen hel igen. Ett hopp om en ljus framtid är fött.
Det är lätt att se ungefär samma toppar och dalar i livet som i påsken. Det kan verkligen slå om från ljus till mörker för att sedan ljusna igen. Ibland är det långfredag med mörker som verkar kolsvart. Då vill Jesus närma sig dig med ett nytt hopp.
Gud vill vandra med dig alla dagar, soliga som regniga, ända tills tiden tar slut.
Matteus 28:20
Varje onsdagsmorgon klockan 8.30 firas en enkel mässa i Catharinakapellet. Det gör vi också under stilla veckan, dagarna som leder fram till påskhelgen. Välkommen att dela en stilla stund.
En dag som rymmer vänskap, glädje och fest men också svek, ångest och rädsla. I över 2000 år har kristna över hela världen firat mässa efter att Jesus delat bröd och vin med sina lärljungar denna dag. Det kan du också få göra i kyrkorna i Nordmaling, Norrfors, Nyåker och Rundvik.
På skärtorsdag 17 april 18.00 bjuder Svenska kyrkan och Salemkyrkan in till en ekumenisk påskmiddag med påskalamm och enkel mässa i Rundviks kyrka. Maten är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg.
Jesus dör på korset. En dag av stillhet och sorg. Var med och följ Jesus sista timmar under långfredagens gudstjänst i Nordmaling. På eftermiddagen blir det också en korsvandring där du fysiskt får gå i Jesu fotspår.
Kristus är uppstånden! Var med och dela glädjen över livets seger tillsammans med kristna över hela världen. Påskdagen firar vi tillsammans i Nordmalings kyrka klockan 11.00 med en festlig mässa med sång av Vokalgruppen.
Påskhelgens avslutning firar vi i Levar EFS. Precis som vid den första påsken får vi möta en uppstånden Jesus mitt i vardagen.
Läs en prästs funderingar inför påskhelgen.
Påsken är en tid för hopp och nytt liv. Var med och be på bönewebben – och låt hoppet växa.
Stilla veckan och påsk rymmer ett drama med vänners svek, maktens grymhet och Guds ingripande. Händelserna förändrade livsvillkoren för all framtid.
Påskberättelsen rymme kärlek, svek, ond bråd död men också den underbara tvisten med uppståndelse och total förlåtelse. Här får du en snabb genomgång av påsken med hjälp av godisbitarna i påskägget :)