Den nya kyrkan uppfördes som en korskyrka med tresidigt avslutat korparti och torn i väster. Kyrkan är byggd i timmer delvis hämtat från den gamla kyrkan. En sakristia byggdes till på 1880-talet i vinkeln mellan norra och östra korsarmen.
Vid en restaurering på 1920-talet ledd av arkitekten Bror Almquist framtogs dekorativa och figurativa målningar från byggnadstiden i valven kring fönsteröppningarna. Altaruppsatsen är ursprungligen ett barockarbete från 1730-talet. Dess nedersta del är kompletterad 1819 av bonden Olof Persson i Kyrkobyn, Östervallskog. Han har också snidat de två basunblåsande änglafigurerna, samt den stora träljuskronan i kyrkan mitt (daterad 1801). Predikstolen är från 1859.
Kyrkans dopfunt av täljsten är av en ovanlig typ. Den har uttömningshål i mitten och cuppan är fyrkantig med rundade hörn och har fyra ben. Liknande funtar finns i Norge, men modellen är ursprungligen engelsk. Dopfunten är daterad till 1100-talets mitt och är en av de äldsta i Värmland. Töcksmarks kyrka restaurerades 1978- 1982 och tillgänglighetsanpassad ingång och WC byggdes in. Kyrkan återinvigdes av Biskop Sven Ingebrand i augusti 1982.