INTRYCK Nr: 4, 2024 Tema: Tilltro Här kan du läsa hela magasinet.
What´s in it for me?
Vi nordbor har världens största tilltro till varandra och till samhällsinstitutioner. Det finns det statistik på. I en återkommande studie bland världens länder och befolkning, World Values Survey, hamnar de nordiska länderna sedan årtiond
Naken och ärlig, öppen och sårbar
- om tilltron till kroppen. Den jag fötts in i, lever i och en dag ska dö i.
Förtroendets avgörande roll
En intervju med Bo Rothstein om tillit och samhällsinstitutioner
INTRYCK Nr: 3, 2024 Tema: Själen Här kan du läsa hela magasinet.
“Det är aldrig för sent att börja sin inre resa”
Församlingsmedlemmen Anne Wenell har hela sitt liv tänkt på de mänskorna hon möter, deras behov och förväntningar. En dag stod hon i ett vägskäl och insåg att hon var tvungen att göra en förändring. Här får ni läsa om hennes resa och varför hon valde att bli EQ-terapeut*.
Har Människan en själ?
Redaktionen frågar den tidigare biskopen Lennart Koskinen om själen. Finns den, kan den lämna kroppen och syns den rent fysiskt?
Den Svenska Psalmboken
Temat för det nummer av Intryck som du just nu bläddrar i själen. Är det möjligt att läsa sig till ro i själen? Det finns alla fall många som försökt skriva ”ro-i-själen-litteratur” och det finns flera sådana försök på kyrkans bokbord. För egen del har jag en osviklig vän när det stormar inombords och det är Psalmboken.
INTRYCK Nr: 2, 2024 Tema: AI Här kan du läsa hela magasinet.
AI-ett hot mot mänskligheten?
Sara Wrige jobbar som präst i Svenska kyrkan men är även teknologi doktor i fysik. Vad tänker hon om AI? INTRYCK ber henne reflektera runt ämnet. - Teknikutvecklingen är en del av och en konsekvens av att vi är människor. Den är en följd av de förmågor och möjligheter som är nedlagda i oss. Därför är det också omöjligt att stoppa teknikutvecklingen, skriver Sara.
Fri reflektion- AI
- Ibland känns det som att utvecklingen går alldeles för långsamt och ibland alldeles för fort.
”Gud gillar teknik”
Så tänker tidigare ärkebiskop Antje Jackelén. Hon drar den slutsatsen utifrån hur Gud skapat människan – som en nyfiken, kreativ och lösningsorienterad varelse. På den direkta frågan om Gud gillar teknik ger hon svaret i en intervju:
INTRYCK Nr: 1, 2024 Tema: Överflöd Här kan du läsa hela magasinet.
“Endast syndare är välkomna!”
Över ingången till Örnäsets kyrka i Luleå blinkar neonskylten genom vinternattens norrskensbelysta himmel under det sena 1980-talet.
Väljer du bort mig?
Jag inser att mina sociala medier inte riktigt ser ut som de flestas, och speciellt blir det här märkbart när fastan inträffar.
Ett steg för framtiden
Efter många år inom handel ville Kaisa Gustavsson göra något som hade större mening. Redaktionen ringde för att höra mer om hennes historia.
INTRYCK Nr: 4, 2023 Tema: Rötter Här kan du läsa hela magasinet.
Ett detektivarbete i tiden
Att blicka bakåt och leta efter sina förfäder kan hjälpa någon att hitta sin identitet, men det kan också ta fram och föra vidare historia som annars hade kunnat bli glömd.
Margaretakyrkans nya julkrubba
Den som besöker Margaretakyrkan under jul och trettondagstiden kanske minns den gamla julkrubban. Den har gjort tjänst i många år och det syns. Den är i gips och med tiden har figurerna blivit ganska kantstötta.
Våra rötter och vårt dop
Som människa kan man känna sig rotlös. Det är inte ovanligt. Men att vi känner oss rotlösa betyder inte att vi är det – självklart har vi ”rötter”.
Bergens, havens och våra fötters rötter
Vad säger Bibeln om rötter och vad har den judiska tron för betydelse för kristendomen? Radaktionen bad Jesper Svartvik, präst, forskare och författare att se närmare på detta.
INTRYCK Nr: 3, 2023 Tema: Förebild Här kan du läsa hela magasinet.
Annika jobbar med livet, nära döden
Annika Bjurö Svensson är överläkare vid avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) i Region Skåne. Vi träffas för att samtala om det svåra: smärtan när vi ställs inför döden och om hur den sista tiden ska bli så bra som möjligt. Själv liknar hon sig vid en barnmorska, fast i andra änden av livet.
Smärtan i bibeln
Smärta av olika slag hör till människans tidigaste erfarenheter. Det gäller oss som enskilda individer men också mänskligheten som sådan.
Konsten att råda över sin tid
- Ett samtal med Diakon Gunnel Johansson Rø som nyligen avslutat sin yrkesverksamhet som församlingsdiakon.
År 2125 får församlingen en ny julkrubba
Du läste rätt. Församlingen planerar för en ny julkrubba till 200-årsjubileet om 102 år. Det kallas framförhållning.
INTRYCK Nr: 2, 2023 Tema: Förebild Här kan du läsa hela magasinet.
En cyklande förebild
Han har tävlat i både OS och VM och är en av Sveriges främsta mountainbikecyklister. Som elitidrottare blir det många timmar på cykeln för Emil Lindgren varje vecka, både på leriga stigar i skogen och utmed Sveriges vägar.
Förälder & förebild?
Finns det några viktigare förebilder än föräldrarna? Frågan tycks retorisk men är inte självklart enkel. Det insåg jag under samtalet med en av de i Norge mest anlitade psykologerna kring barn och familjefrågor, Hedvig Montgomery.
I look to you
Vem är den rätta förebilden för dig?
Batseba - en kvinnlig förebild
Charlotte Frycklund har skrivit två uppmärksammade böcker om kvinnor i bibeln. Det är viktiga böcker eftersom de lyfter fram kvinnliga förebilder
INTRYCK Nr: 1, 2023 Tema: Längtan Här kan du läsa hela magasinet.
Längtan – hjälp eller stjälp?
Ines Srdoc Persson är legitimerad psykolog och arbetar på cancerrehabiliteringsmottagningen vid Lunds universitetssjukhus. Hennes arbete är att möta personer som genomgår svår behandling och på olika sätt lever i påtaglig ovisshet om framtiden. Till henne ställde vi frågan om vad begreppet längtan betyder för henne och de människor hon möter som psykolog.
Längtan i bibeln
Vad betyder det att längta efter Gud? Hur ska vi bäst uttrycka det?
Vad längtar jag efter?
Visst finns det en slags oro i oss alla, en längtan som drar i oss?
INTRYCK Nr: 4, 2022 Tema: Enkelhet Här kan du läsa hela magasinet.
Livet på landet kan vara alldeles underbart
Vad innebär ett enklare liv? Är det att leva med prylar som förenklar vardagen eller är det att bo på 18 kvadrat med ingen el? Journalisten Jessica Josefsson berättar om vad ett enkelt liv innebär för henne.
Konsten att skala bort det onödiga
En solig dag i oktober var det så dags. Med en ryggsäck på ca 6 kg och tillsammans med hunden gick jag från St.Hallvardskatedralen i Gamlebyen i Oslo där Pilegrimsleden börjar, till Søsterkirkene på Granavollen på Hadeland. Det tog fem dagar för hunden och mig att gå de 95 kilometrarna genom gudomligt vacker natur och åkerlandskap.
Majklubben – 60 år av engagemang
Majklubben betyder mycket för församlingen. Där samlas kvinnor sedan 60 år tillbaka och utvecklar vänskap samtidigt som de bidrar till goda ändamål genom sitt engagemang i julbasaren. Detta ska vi fira!
Klosterliv, är det så enkelt?
Att leva i lydnad, fattigdom och kyskhet. Är det ett liv för dig? Skribenten Emma besökte klostret St. Dominikus i Oslo och samtalade med munken Arne Fjed. Hur ser han på livet i enkelhet?
INTRYCK Nr: 3, 2022 Tema: Livet
Dags att väcka liv
I Margaretakyrkans byggnad – med en gallerförsedd dörr ut mot grässlänten och Hammersborg torg finns ett tomt rum. Rummet inreddes som bårrum – ett tillfälligt uppehållsrum för de döda. Nu finns tankar inom ett konstprojekt där rummet blir en plats för att aktivera samtal och berättelser. En del i Margaretakyrkans hundraårsfirande. Jonas Dahlberg och OPI har initiativet till projektet.
Utvandrarna- en resa i tid och rum
Mycket har hänt i både Sverige och Världen sedan 1800-talet då filmen Utvandrarna äger rum. Nu har nyinspelningen av Vilhelm Mobergs klassiker premiär i Norge. En berättesle om Karl Oskar och Kristinas svåra liv i Sverige under 1800-talet och det nya livet över Atlanten. I rollen som Kristina Nilsson möter vi Lisa Carlehed.
Livet. Livet! Livet?!
Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva något till INTRYCK. Det kan jag väl, tänkte jag, och frågade vad temat var. Det var Livet. Livet. Livet! Livet?!
INTRYCK Nr: 2, 2022 Tema: Empati Här kan du läsa hela magasinet.
Att sluta klättra och leva i nuet
Jessica Josefsson, 46 år, lämnade ett bekvämt singelliv i Stockholm – för ett primitivt liv nära naturen i Norge. Med man och barn (hundar, katter, höns och får) lever hon på 24 kvadratmeter, med ute-toalett och solen som enda energikälla. Det är långt ifrån det stressiga journalistlivet hon en gång levde.
Empatisk lydnad – civil olydnad
Hur mycket skulle du vara beredd att offra för en människa du inte känner? Skulle du sätta allt på spel för att du ser orättvisor och vill se en förändring? Här nedan kan du läsa om Arne Viste från Stavanger som bestämde sig för att stå upp för medmänniskan.
Själavård i krigets skugga
Själavårdaren har sin kompetens som själasörjare och teolog, och använder även sig själv som instrument i mötet med den andra personen. Katarina Bäckelin arbetar som komminister i Svenska kyrkan i Norge och har tidigare jobbat i flera krisdrabbade områden. Här delar hon sin syn och upplevelser som själavårdare.
Ett hoppfullt firande i Margaretakyrkan
Lördagen den 28 maj 1922 stod Trefoldighetskirken i Oslo värd för en mycket speciell gudstjänst som leddes av ärkebiskop Nathan Söderblom inför fullsatta kyrkbänkar och mer därtill. Gudstjänsten var tillägnad byggnationen av den Svenska kyrkan i Oslo, Margaretakyrkan.
INTRYCK Nr: 1, 2022 Tema: Jubileum Här kan du läsa hela magasinet.
Från stormande förälskelse till tegelbröllop
Aase Lillian och Vidar firar 37 års äktenskap i år. De har haft både upp- och nedgångar genom dessa åren, precis som de flesta äktenskap, men de har aldrig tvivlat på deras gemensamma projekt som alltid har stått högst på listan: Familjen. Döttrarna.
Grundstensjubileum
Församlingen skall fira ofta och mycket mellan två 100 års jubileum. Den 28e maj 1922 lades grundstenen ned och bygget påbörjades. 4e advent 1925 stod kyrkan färdig och invigdes.
Jubelår -en påminnelse om att vi är befriade i Jesus kristus
Ett jubelår är inte enbart ett år av glädje i största allmänhet, utan också ett år med tydlig koppling till Bibeln och den bibliska traditionen.
Yoga+tro= sant?
Charlotte Kristiansen Fladvad är en svensk tre-barns mamma som bor i Norge. Hon är också en kvinna som i hela sitt liv tyckt om att röra sig i dans och träning – det fysiska ligger nära till hands för henne.
INTRYCK Nr: 3-4, 2021 Tema: Tillit Här kan du läsa hela magasinet.
TILLIT-en förutsättning för att leva
Under Andra världskriget lyckades hans mormor få ut hans far ur ett fängelse. Själv skrev han lyrik på svenska strax efter att han börjat lära sig språket. Allt handlar om tillit, säger Theodor Kallifatides när vi intervjuar honom. ”- Man kan inte ens leva 5 minuter utan tillit.”
Tro eller icke-tro?
Att tro i det moderna samhället är inte lika självklart som det varit. Nedan kan du ta del av biskop Hans-Erik Nordins reflektion om tro och tvivel från boken “Mötas längst vägen- att låta tron utmanas av livet”.
Att hitta vägen tillbaka
Jörgen Sandman trodde någon bröt sig in i huset då han vaknade av konstiga ljud. Några minuter senare stod han och hans fru Anna 400 meter ut i en krater. Huset var i spillror och allt var bara svart.
Vad är det här för samtal?
INTRYCK Nr: 2, 2021 Tema: Förändring Här kan du läsa hela magasinet.
Gränsöverskidande beslut i tuffa tider
När gränser varit stängda och en resa till Sverige varit näst intill omöjlig tog familjen ett avgörande beslut. En dröm om ett sommarhus i Sverige blev till en flytt över landsgränser mitt under pågående pandemin.
Allt är förändring
Professor Anders Runesson är exeget. Hans forskningsområde är de bibliska skrifterna. Jag frågade vad han kommer att tänka på i bibeln som handlar om förändring. ”Det är i stort sett alltihop” var hans spontana svar.
När allting ändrar sig - ändra dig.
Är du någon som blomstrar när planer krackelerar, en som älskar överraskningar och spontana valmöjligheter? Sådan har jag alltid varit, eller snarare trott att jag var.
mor & fader vår
Sedan feminismens intåg har vår samhällssyn förändrats i grunden. Idag är det en självklarhet att vi strävar mot ett jämställt samhälle. Men vår Herre är väl fortfarande Fader vår, för kyrkan förändras väl inte, eller? Vi tar en närmare titt på det som inom kyrkan kallas den feministiska teologin.
INTRYCK Nr: 1, 2021 Tema: Vänskap Här kan du läsa hela magasinet.
Vänskap genom livet
Förändras vänskapen genom livet? Blir relationerna färre men djupare? Gunilla 88 år gammal har vänner över hela världen och vet hur man upprätthåller sin vänskap trots ålder och distans.
Ensam men inte övergiven
När vi föds är vi rustade för det här livet. Vi är rustade för kärleken och i samma stund är vi rustade för sorgen. Det vi däremot är dåligt rustade för är att bli övergivna eller svikna. Vi behöver verkligen varandra. Det krävs ett du för att det ska bli ett jag.
INTRYCK Nr: 3-4, 2020 Tema: Död & liv
Här kan du läsa hela magasinet.
Synen på den goda döden
Det som i vardagligt tal kallas för aktiv dödshjälp, det vill säga att på medicinskt sätt bidra till en svårt sjuk patients död på patientens begäran, är ett omdebatterat ämne såväl i Sveriges Riksdag som i Svenska Kyrkan. I denna artikeln kommer två olika syner inom Svenska Kyrkan belysa frågan om aktiv dödshjälp.
Tills döden skiljer oss åt
Kärleken är verkligen ett mysterium, den tillhör en del av livets mystik. Vi är alla överens om att den finns men kan aldrig fånga den eller plassera den. Man kan erfara den tydligt och starkt, och samtidigt undra om det verkligen var kärlek som man kände.
Sveriges enda dödsvetare
Philip de Croy omtalas i olika medier som Sveriges ende thanatolog – ”dödsvetare”. Thanatologi är vetenskapen om döden utifrån medicinska, sociala, religionsvetenskapliga och psykologiska utgångspunkter.
Finns inget rätt och fel i sorgen
Att mista sitt barn är något av det svåraste man kan gå igenom. Förändras sorgen om man mister sitt vuxna barn? Elsie Johansson, författare, miste sin son när han var 67 år gammal. Hur hanterade hon sorgen?
INTRYCK Nr: 2, 2020 Tema: Kroppen
Här kan du läsa hela magasinet.
Kroppen är ett mirakel
Stina Wollter är konstnär och radioprogramledare men kallas kroppsaktivist. Det är inget epitet hon valt. Genom bland annat sociala medier, radioprogram, och sin konst väcker hon svenskars medvetenhet om problemet med vår tids kroppsfixering.
En kroppsligare religion finns inte
Gud blev kött! Så drastiskt börjar Johannes sitt evangelium. Han talar om Gud som Ordet: ”I begynnelsen fanns ordet, […] och ordet var Gud. […] och ordet blev kött” (Joh 1:1 och 1:14). Det grekiska ordet (sarx) är bokstavligen kött, fläsk - en synonym för mänsklig kropp.
Victorious- en historia om överlevnad
- Allt gick helt toppen, vi hade världens bästa förlossning. Det var ett drömscenario. När vi åkte från sjukhuset tänkte vi: vi är tvåbarnsföräldrar. Wow! Bara några dagar senare skulle allting ställas på sin spets. Nyfödda Victor skulle komma att kämpa för sitt liv i flera månader.
Rätt kön i fel kropp
Fru Hansson är Söderhamns egen powerlady som med ett djupt intresse för teologi och ett genuint samhällsengagemang vill utveckla och förbättra samhället till en plats där olikheter blir en styrka i arbetet för allas lika värde.
INTRYCK Nr: 1, 2020 Tema: Tid
Här kan du läsa hela magasinet.
Tid för sig själv
Det är inte lätt att få tid för sig själv, att finna tystnad, att bara vara. Författaren och prästen Lars Björklund har skrivit många och uppskattade böcker. 2019 gavs den 16:e boken ut med titeln Rum för livet. INTRYCK bad honom reflektera över ”tid”. Här är hans tankar om behovet och nödvändigheten av att skapa egen tid.
Tid är allt vi har
Är du en av dem som jagar tiden? Eller jagar tiden dig? Stressar du, multitaskar och har många järn i elden? Många järn i elden, det har Hans Kvarnström, men dåligt med tid, det har han däremot inte.
Andlig, mystik eller kristen poet?
”…Malmöligans upproriska poesi…”, hör jag programledaren i P1 Kultur säga. Jag har precis avslutat intervjun med Håkan Sandell när jag hör det. Tillsammans med bland annat Lukas Moodysson och Kristian Lundberg utgjorde han den litterära grupp, Malmöligan, som just kallades upprorisk av Sveriges Radios kulturredaktion. Intressant. Jag uppfattade inte det upproriska draget under intervjun…eller gjorde jag?
Att sörja på nätet
Sörjer du hellre på nätet än vid graven? Det är du inte ensam om. Men vad händer när sorgen förflyttas till nätet? Kan man ge ett sorgebesked på Facebook?
INTRYCK Nr: 4, 2019 Tema: Hjältar
Här kan du läsa hela magasinet.
Hallå Carin Götblad!
Regionpolischef Carin Götblad har suttit i juryn för TV-galan ”Svenska hjältar”, initierat medborgarmedaljer i polisen och är en stark röst för ökat civilkurage i samhället. Hon har säkert tankar om Hjältar, tänkte vi, och ringde henne.
Bibelns hjältar
Bibeln är fullkomligt proppfull med hjältar. Där finns drottning Ester som räddar sitt folk, herdepojken David som slåss mot Goliat och den barmhärtige samariern som plåstrar om den misshandlade. Listan kan göras lång.
En skyddande ängel
I Bibeln finns det massor av änglar. Men vad gör de egentligen?
Hjälte?
Bäst när det gäller, eller fegar du ur? Drömmer du om att vara en hjälte som räddar andra, eller väntar du på att bli räddad själv? Måste du rädda liv för att vara en hjälte?
INTRYCK Nr: 3, 2019 Tema: Mänskligt
Här kan du läsa hela magasinet.
Hallå Jens Liljestrand
Jag ringde författaren Jens Liljestrand och han svarade gärna.
Lejonet- mellan gudomligt och mänskligt
Livet är fullt av balanserande motpoler, två motställda sidor som ofta fungerar i en växelverkan. De betingar varandra: vackert – fult, glädje – sorg, liv – död, gudomligt – mänskligt, rätt – fel, bekant – främmande, vi – de andra, gott – ont.
Här kan jag vara mig själv
Det är mänskligt att få berätta och uttrycka sina känslor på sitt eget språk, i en grupp eller enskilt. Språket är viktigt för människans identitet och upplevelsen av samhörighet. Dessa insikter är några som bär församlingens diakonala arbete. Kommunikatören Maria Sandell har intervjuat diakonen Kristina.
Det handlar om livet
Att ha någon att prata med är ett mänskligt behov och alla upplever någon gång i livet ett ökat behov att få samtala med någon utomstående.
INTRYCK Nr: 1, 2019 Tema: Ansvar
Här kan du läsa hela magasinet.
Ansvarig teologi
För att kunna leva måste vi göra val. Inte alla val är lika lätta och ibland är vi tvingade att göra val som vi egentligen inte skulle vilja göra om vi var helt fria. I andra tillfällen, särskilt när det gäller val som handlar om etik och moral och om livsfrågor och identitet, strävar vi efter att vara så trogna som möjligt de värdegrunder vi vill leva efter. Ideal blir viktiga, förebilder konstruktiva och berättelser om människor vi beundrar kan få en kompass-funktion.
Ett livslångt ansvar
Per Ribbing är civilingenjör i Teknisk fysik och djupt engagerad i olika miljöfrågor. Redaktionen frågade honom hur han ser på ansvar och fick svar:
En symbol för enheten
I rollen som biskop för Visby stift är nytillträdde Thomas Petersson också ledare över alla utlandskyrkorna - med ansvar för drygt 40 församlingar.
Livsviktigt ansvar
Sömnlösa nätter, en ständig oro och att alltid vara tillgänglig. Det är Josefine Aamodt och hennes mans vardag. Ett livspussel med tre barn är inte det lättaste. Att ha tre barn varav två med diabetes typ 1 gör det hela betydligt svårare.
INTRYCK Nr: 4, 2018 Tema: Att välja
Här kan du läsa hela magasinet.
Caroline af Ugglas
Nerverna utanpå och en stor palett med färger. Känslomänniskan Caroline av Ugglas har i många år kämpat med ångest. Idag väljer hon ofta att ta på sig ”clownnäsan”- för att skydda omgivningen och sig själv från sitt svängande humör.
Att flytta hem
Hur är det att ta steget att välja att flytta hem efter längre eller kortare tid utomlands? Vi har frågat ett antal svenskar om hur flytten tillbaka till Sverige påverkat deras liv. Vilka är fördelarna och nackdelarna? Hur växte beslutet fram? Och har de några tips att dela med sig av för den som går i samma tankar.
TRO
Mina fötter springer fort uppför trapporna. Jag kastar ett öga på uret på min arm och hör de stora klockorna ringa. Jag öppnar porten, den knarrar lite, sådär som den alltid gör. Jag tar ett djupt andetag, tar bort en hårlock från ansiktet, torkar en svettdroppe från pannan och går sedan in. Jag möter ett leende som viskar välkommen, jag får en psalmbok i handen och jag sätter mig längst bak i kyrkan. Det är tid för gudstjänst.
Hurra för kärleken
Hon står med båda fötterna i varsin kultur och ställdes inför valet att öppna sitt hjärta för en tredje. Det krävdes mod, mod att våga välja. Möt Joanna som gifte sig med en odelsgutt i Norge.
INTRYCK Nr: 3, 2018 Tema: Jämlikhet
Här kan du läsa hela magasinet.
I huvudet på en missionär
Ulf Ekängen är missionär i Dodoma, Tanzania sedan 1987. Vi bad Ulf skriva något om jämställdhet, och så här skrev han:
Vägen till toppen
Maria af Klinteberg Herresthal, VD för Voksenåsen sedan september 2016, menar att hennes uppväxt har bidragit till ett mer jämlikt liv. Hur ser hon på jämlikhet och hur hänger jämlikhet och självförtroende ihop? Här kan du ta del av hennes resa till toppen och hennes syn på jämlikhet.
Som man i förskola
Trots att vi i norden är världens kanske mest jämställda folk är det fortfarande yrkesområden i Sverige och Norge där könsbalansen är minst sagt skev. Intryck har träffat barnpedagogen Ingemar Nielsen för ett samtal om hur det är att vara man i ett kvinnodominerat yrke.
Religionernas lika värde?
Att tala om jämlikhet bland religioner är svårt. Är de lika? Är de likvärdiga? Kan de jämställas? Kanske är det teologiska frågor som det inte finns bra nog svar på. En fråga med tydliga svar är den om lika behandling av religioner.
HURRA- Tack vare dig!
Sedan april 2014 har Svenska kyrkan i Norge samlat in pengar till arbetet i Mhonjera. Sammanlagt har församlingen lyckats samla in nästan 100.000 kronor. Hurra! I början av augusti 2018 åkte Nina, kyrkans kantor med kyrkorådets ordförande Mikael ner på en privat resa för att se och uppleva Mhonjera. Här nedan kan du ta del av Ninas resa.
INTRYCK Nr: 2, 2018 Tema: Lust
Här kan du läsa hela magasinet.
Tomas Andersson Wij
Ni känner kanske igen honom från SVT:s Så mycket bättre eller har lyssnat på honom när han har sommarpratat? Tomas Andersson Wij är inte bara en omtyckt låtskrivare och rocksångare utan även journalist med existentiellt djup. Redaktionen var nyfikna på hans tankar om lust i förhållande till kristendomen samt hur konsten kan bidra till lust.
I nöd och lust...
Äktenskapet är en naturlig väg att välja för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. De lovar att älska och ära varandra och att hålla ihop i både goda och onda dagar, i nöd och lust, resten av livet. Svenska Anna och norska Robert förlovade sig i en snöstorm på toppen av Glittertind, och lovade varandra evig trohet i ösregn i Svenska kyrkan i Annas hemstad i Sverige, för snart 13 år sedan.
Längtan efter sitt ofödda barn
För de allra flesta människor kommer en tid i livet där lusten att skaffa familj kickar in. Den tid som ska vara fylld av glädje, längtan och starkt partnerskap. Man ser fram emot den växande magen och ultra-ljudsundersökningar och bebisklädshopping. Men för andra går det inte lika enkelt och smärtfritt.
Vårda lusten
Vad är det som gör att par väljer att fortsätta att leva tillsammans? Vilka krav ställer man på en bra relation? Vad är det som gör att man har LUST att leva tillsammans trots att det ibland kan vara svårt. Vi kommer att lyfta in fyra hörnstenar som vi menar bidrar till att hålla kärleken vid liv även i långa relationer. Det är samtalet och sensualiteten, skrattet och samvaro.
INTRYCK Nr: 1, 2018 Tema: Förlåt
Här kan du läsa hela magasinet.
Förlåt- vad betyder det?
”Förlåt oss våra skulder liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss”, så ber vi i bönen Fader vår. Men vad betyder det att bli förlåten och att förlåta andra? I den kristna tron är förlåtelse viktig eftersom det har med befrielse och upprättelse att göra. Men skuld och förlåtelse är inte bara ett religiöst fenomen utan djupt mänskligt. I denna artikel, skriven av biskop Esbjörn Hagberg, kan du läsa om olika perspektiv på förlåtelsen, både den mänskliga processen och hur man inom kyrkan hanterar skuld och förlåtelse.
FÖRLÅT -FÖRLÅTELSE -FÖRLÅTA
Snön ligger tung. Men det är inte den sortens tyngd som gör det svårt. Nysnön ger rum för ro. I naturen finns inget dömande, eller skam och skuld. Där finns bara acceptans i den klara luften. I acceptans, kan det gamla lösas upp och förlåtelsen förvandla oss. Det är ett mirakel som ger oss frid.
Vårt liv var en lögn
Tillsammans hade vi allt. Kärlek, två barn och allt det där som man ska ha. Något som vi helt glömde bort var dock livet, vad var det egentligen som vi ville ha? Vardagen gick som på räls och vi visste precis var vi hade varandra. Nu i efterhand har vi insett att vi tog varandra förgivet.
Att växa upp i missbruk
Vi möts en tidig morgon på ett hemtrevligt litet kvarterskafé i en av Oslos många förorter. Jag är här för att möta Maria som har en tung historia att berätta. Maria sätter sig ner med en varm kopp choklad framför sig, håller händerna hårt kring koppen och tar ett djupt andetag. Hon är förberedd på vad vi ska prata om och hon oroar sig för känslorna som hon vet kommer att komma upp. Hon inleder samtalet med -Det är dags att förlåta, jag måste acceptera och gå vidare.
INTRYCK Nr: 4, 2017-1018 Tema: Förväntan
Här kan du läsa hela magasinet.
Hallå Mark Levengood!
Mark är välkänd för de flesta i Sverige. Många känner honom som programledare för programmet ”Tro, hopp och kärlek”, ett program där singlar som längtar efter, och har förväntningar på att finna en livskamrat möts och dejtar i TV-sändning. Programmet kretsar kring förväntningar – både förväntningar som infrias och sådana som inte gör det.
Pappan som ville vara pappa
Att bli pappa är omvälvande. Det kan upplevas som en stor utmaning och en tid av genomgripande förändringar. Förväntningarna kan variera beroende på de egna upplevelserna och ”myter” om hur en pappa ska vara. Niklas är tvåbarnspappan som bestämde sig för att förverkliga sina förväntningar.
Nyinflyttad mitt i livet
Hur är det egentligen att släppa allt för att starta ett nytt liv i ett nytt land? Maria Hägnefelt, 58 år, lämnade sitt ordnade liv i Stockholm för att bli rektor på Ullevål skole.
Att mista ett barn
Beryl Vilhelmsson är intensivvårdssjuksköterska på barnintensiven, Rikshospitalet. Hon berättar med egna ord hur en förväntan på något stort plötsligt slogs i spillror och livet förändrades totalt. Detta är hennes historia.
INTRYCK Nr: 3, 2017 Tema: Revolt
Här kan du läsa hela magasinet.
FN-chefen som protesterade
Anders Kompass är en svensk protestant som fått internationell uppmärksamhet för att han stod upp mot överheten. Han visade ett enormt mod när han vågade rapportera till franska myndigheter när franska FN-soldater utsatte barn för övergrepp i 2014. Det hela avslöjades som en av de största skandalerna i FN:s historia och han fick kämpa för rättvisan.
Kroppsreformationen -den nya revolten
85 procent av unga tjejer upplever utseendepress. De senaste tio åren har sociala medier fullkomligt exploderat i varenda människas mobiltelefon och bidragit till ytterligare spegelhat och klämmande på obefintligt magfläsk. Men med detta kommer också en motståndsvåg med empowerment-konton som fokuserar på individer istället för kroppar, är vi nu på väg mot en kroppsreformation?
Svenska eller norska?
Jag läste texten igen. Det hade smugit sig in ett ”betydning”, ett ”möterum” och till och med ett ”dåligare”. Var det möjligt? Så heter det ju inte. Det är ju norska. Jag kände mig som Dolph Lundgren, skådespelaren som efter några år i Hollywood hade svårt att hitta de svenska orden. Fast för mig var det ännu värre, jag hade inte ens märkt att de försvunnit.
INTRYCK Nr: 2, 2017 Tema: Styrka
Här kan du läsa hela magasinet.
När livet tar en annan vändning
Jag älskar min dotter över allt på denna jord. Jag ångrar inte en dag att jag valde att behålla henne men jag ångrar situationen jag hamnade i.
Förändring kräver styrka
Att flytta utomlands kan bjuda på många positiva upplevelser, och nya erfarenheter. Det är många fördelar, både för barn och vuxna, med att få ta del i olika kulturer och lära sig olika språk. Förändringar kan vara bra, och det kan krävs en del styrka både inför stora som små förändringar. Det som är okänt och ovant kan kännas lite skrämmande.
Styrka är att inte ge upp
”Det har gått tio år nu med smärta nästintill varje dag. Du gör allt för att smärtan skal försvinna. Ditt liv ägnas nu åt att försöka bli frisk, bli fri från värken och komma tillbaka till ditt liv, men du är fast. Du kommer ingenstans. Du är nu inte längre en person, du är nu din smärta” – Maria