Lyssna

Nyhet / Publicerad 18 november 2019

Bibelns hjältar

Bibeln är fullkomligt proppfull med hjältar. Där finns drottning Ester som räddar sitt folk, herdepojken David som slåss mot Goliat och den barmhärtige samariern som plåstrar om den misshandlade. Listan kan göras lång.

Bland hjältarna finns barn och vuxna, kvinnor och män. Genom tusen och åter tusen år kämpar de för de goda, går utöver sin egen förmåga och gör stordåd. Eller smådåd som betyder något stort. De gör det inte för sin egen skull. Inte för att få flera likes på Face- book eller för att kunna sova gott om natten. De gör det för Guds skull. Och för medmänniskan. Men det är väl samma sak egentligen?

Den hjälte som vi oftast talar om är Jesus, Gud själv. Man kan undra vad han hade tyckt om att beskrivas som hjälte. Han opererade inte ensam. Runt omkring sig samlade han människor. Byggde upp ett nätverk för att säkra framtiden. Ensam var inte stark då heller.

Philip Zimbardo forskar i Heroism (läran om hjältar). Han är bla hedersdoktor vid Lunds universitet. Han skriver att en ensam hjälte oftast är effektiv vid ett tillfälle.

- Vad vi lärt oss från flera hjälterörelser, är att nätverk är bäst, skriver Zimbardo. En ensam hjälte är oftast effektiv vid ett tillfälle. En antiapartheidrörelse eller medborgarrättsrörelse kan inte vara en person, den kan ha en ledarfigur, men ledarfigurer blir skjutna. Så vill du få bort en korrumperad chef eller sätta stopp för en mobbare, bilda en ”hero squad”. Då kan de andra också korrigera dig om det skulle visa sig att din uppfattning inte stämmer, eller din vision får dåliga konsekvenser.

Om man vill bedriva förändringsarbete menar Zimbardo att man gör bäst i att bilda en ”hero squad”. Jag tänker osökt på Jesus och hans hjältegrupp lärjungarna. Vilket team! Helt fantastiska. Och ändå alldeles vanliga. Jesus efterfrågade inga hjältekvalitéer i världslig bemärkelse. Inget mod, inga starka muskler eller välmålade ögonfransar. Bara längtan, kärlek och öppenhet. Att vara en hjälte är enligt Zimbardo inte en egenskap hos vissa speciella människor, utan något alla kan välja att vara i situationer där behovet av en hjälte uppstår.

Måns Zelmerlöv sjunger ”We are the heroes of our time”. Och det hoppas jag verkligen att vi kan vara. Vi kan vara med i Jesus ”Hero squad” och förändra världen tillsammans. Och som Astrid Lindgren låter Skorpan säga:

 Martin Luther - en hjälte?

Att förändra en hel religion är det att vara en hjälte? Att sätta sig emot när den största makten i kyrkan säger att man måste vara och göra på ett visst sätt för att få ha relation med Gud? Ja, eftersom Martin Luther sa att enda vägen till Gud är genom att tro. Att alla vi människor är lika mycket värda i Guds ögon. Att vi människor inte kan göra eller säga något mer eller bättre för att få Gud att älska oss mer. Inga titlar, ingen fromhet, ingen social rang. Att tydliggöra att det inte finns några hinder för oss människor i mötet med Gud, det är att vara en hjälte!

Text:  Ellinor Burman
Bild: Jenny B Ekelund