En psalmvers…
”I Guds tystnad får jag vara ordlös,
stilla, utan krav.
Klara rymder, öppna dagar:
här en strand vid nådens hav.”
Sv Ps 522 v 1 Jonas Jonsson
Och den här….
”Må din väg gå dig till mötes
och må vinden vara din vän
och må solen värma din kind
och må regnet vattna själens jord
och tills vi möts igen må Gud hålla dig i sin hand.”
Sv Ps 730 Trad irländsk bön, Per Harling
Inom Den Svenska Psalmbokens röda pärmarna finns en skatt att ständigt återkomma till, att upptäcka och återupptäcka, pärlor och guldkorn. Boken, som är en del av kyrkans så kallade bekännelsetexter innehåller mycket mer än psalmer. Där finns bibeltexter, böner, förslag på ordning för andakter och gudstjänstordningar och spännande register över författare och tonsättare från alla tider.
Just nu är Psalmboken extra aktuell eftersom den är under revidering. Kyrkomötet har beslutat att den senaste upplaga av Psalmboken som utkom 1986 ska ses över. Målet är att några nya psalmer ska tas med och att några av de nuvarande 700 plus 100 psalmerna ska läggas åt sidan.* Detta för att det totala antalet ska behållas vid 800. Därutöver har det diskuterats möjligheter till en digital psalmbank med mer flexibelt innehåll i likhet med Finska kyrkans psalmlösning. För närvarande pågår arbetet med att se över alla de psalmförslag som kommit in. Ansvarig för revideringsarbetet är Ann-Katrin Bosbach, chef för avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet i Uppsala och till sin hjälp har hon många psalmälskare, både professionella och amatörer. Slutligen blir det kyrkomötet som fattar beslut efter hörande av biskopsmötet.
På bokbordet finns också några titlar som har psalmboken som tema; till exempel Blås på mig skaparvind! Läsebok om psalm och psalmskapande och Guds kärlek är som stranden och som gräset – en bok om och av psalmdiktaren Anders Frostenson.
Text: Kristina S. Furberg
* Psalmboken 1986 innehåller 700 psalmer. 2003 kom bokförlaget Verbum ut med en psalmbok med tillägg innehållande ytterligare 100 psalmer.