Lyssna

Nyhet / Publicerad 23 augusti 2023

Konsten att råda över sin tid

- Ett samtal med Diakon Gunnel Johansson Rø som nyligen avslutat sin yrkesverksamhet som församlingsdiakon.

För många är pensionen en ganska okänd och outforskad period i livet. Hittills har vi varit inramade av först skola och sedan arbete och arbetsuppgifter. Vid pensioneringen blir ramen rätt plötsligt mycket vidare och en hel del av strukturen och det sociala går förlorat.

Hur kan man förbereda sig på pensionen?
Det är bra att tillåta sig att tänka en del på det som ligger framför. Att drömma och fantisera, att ”svirra i tanken” som man säger i Finland. Allt det man tänker i det här stadiet behöver inte bli verklighet men det är ett sätt att vänja sig vid ”friheten”. Tanken på pension kan ge både hisnande glädje och rädsla – låt det vara så. Undvik inte de förberedande tankarna – låt dem ta plats.

I vårt samhälle är man ofta upptagen av yrkesidentitet. Den första frågan som ställs kan handla om vad man jobbar med. Hur blir det om svaret är pensionär?
Fundera på vad du vill svara på den frågan. Kanske känns identiteten pensionär helt rätt, kanske är det något annat du hellre vill lyfta fram – för egentligen är ju frågan ”Vem är du?”, vilket är positivt. En ny människa som vill lära känna dig.

Någon som närmar sig pension kan rygga inför tankar om ensamhet. Hur kan man göra om man är rädd för att bli ensam?
Jag har själv tänk att jag inte ska vara blyg för att fråga andra om de vill hänga med på en promenad eller bio eller liknande. Jag har också bestämt mig för att inte ta det personligt om svaret blir nej utan våga återkomma med frågan fler gånger. Och om någon ber mig att vara med på något ska jag göra vad jag kan för att säga ja.

Vad tror du behövs för att livet ska kännas meningsfullt?
En människa består av ande, själ och kropp – tre aspekter på vår varelse. Tre kärl som alla behöver påfyllnad. När man planerar sin dag eller vecka kan man ha den bilden i huvudet. Något som talar till mitt inre jag, något socialt och något som är gott för kroppen och den fysiska hälsan.

Stunder av stillhet kan vara inspirerande, att göra något för andra och med andra ger ofta både glädje och bekräftelse och att vara i rörelse frigör ”feel-good” hormoner. Om ingen vill följa med på promenad – ta på skorna och gå ut ändå! 

Hur ser fallgroparna ut?
En fallgrop är att bli överrumplad, att inte tänka längre än till att sluta och att fira att det är slut. Det är inte ovanligt med depression i det läget – eller överkonsumtion av alkohol. Hitta andra sätt att slappna av på och förhandsplanera. Forska lite i vad som erbjuds från biblioteket, kyrkan och andra organisationer. Där finns intressanta kurser, föreläsningar, mötesplatser, hantverk och allt möjligt.

Är det här tillfället i livet då man bara ska tänka på sig själv och sitt eget väl och ve?
Ett meningsfullt liv består ofta både av lust och plikt. Att göra något för andra ger en känsla av tillfredsställelse och faktiskt, glädje. Kanske vill man vara frivillig i någon organisation som hjälper den som har det tufft på något sätt, ofta söker man kvalificerade människor med tid att engagera sig.

Att råda över sin egen tid är en konstart. Det finns inga färdiga svar för hur det ska se ut. Precis som i all konstutövning är det något man ska forma själv utifrån den man är.

Text:  Kristina S. Furberg