Vi tog dagarna som de kom. Leden är fint märkt med pilgrimsmärket och i guideboken kunde jag läsa om både vägbeskrivning och sevärdheter. Även om hunden undrade vad vi höll på med och nog tyckte att dagsetapperna var lite väl långa för hans fyra ben, så njöt jag av varje steg jag tog.
Det som alltid slår mig när jag går pilgrim är att det är så enkelt. Det krävs inte mycket planering. Du behöver inte boka flygbiljetter, utan kan oftast ta första steget redan utanför din egen dörr. Du behöver inte heller ta vacciner eller trängas med andra i någon terminal. Inte heller behöver du bära med dig särskilt mycket mat, utan kan köpa allt du behöver i matvarubutikerna längs vägen. Och om du glömt något upptäcker du oftast att du klarar dig rätt bra utan den där glömda saken – du behöver inte mycket när du går pilgrim.
Det är så befriande enkelt.
Enkelhet är ett av pilgrimens sju nyckelord. De andra orden är frihet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Dessa sju nyckelord formulerades en gång av en grupp pilgrimer efter en längre vandring till Vadstena. Gruppen hade gått flera veckor tillsammans med pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström. När de kom fram till Vadstena satte de sig ner i gräset och försökte sammanfatta med några få ord vad de upplevt. Det var då pilgrimens sju nyckelord kom till dem. Än i dag är de sju nyckelorden viktiga inom pilgrimsarbetet både i Sverige och i Norge. Vill du läsa mer om orden kan du göra det i böne- och vandringsboken Lilla pilgrimsboken (på norska heter den Pilegrimsboka).
I Lilla pilgrimsboken inleds nyckelordet ”enkelhet” med meningen: ”Det bästa i livet är gratis”. Ja, det står inte ”det mesta i livet…” utan ”det bästa i livet…”. Enkelhet är alltså inte en fråga om kvantitet utan om kvalitet, det vill säga det som blir kvar när vi skalat av allt onödigt i livet som stör och distraherar oss. Det kan handla om prylar och saker, om en massa måsten och böranden, eller kanske om att börja skala av ”sidor av jaget som hindrar oss från att vara öppna, sårbara och svaga”. Ta bort, ta bort, ta bort. Gör både vandringssäcken och livssäcken lätt. Då blir det enklare att andas.
Men pilgrimsvandring handlar inte bara om folk som är ute och går i skog och mark för att finna sig själva. Nej, det är självklart mer än så. Pilgrim kan också vara politik. En grupp som jobbat med att lyfta in pilgrimens värden, bland annat nyckelordet ”enkelhet” in i politiken är de som jobbar för ”Pilgrims’s Walk for Future” (https://walkforfuture.se/). 2021 gick denna gruppen från Vadstena till Glasgow för att delta i klimatmötet COP26.
Vandringen tog 16 veckor och syftet med att gå de ca 200 milen var att visa att vi behöver nya sätt att leva på för att rädda vårt klimat. Vi behöver leva enklare. Ju enklare vi kan leva, desto bättre för vår miljö. Eller som man också kan uttrycka det ”less is more” – ju mindre vi konsumerar av varor, energi och resor, desto bättre är det för vår värld.
Om du vill prova på det enkla livet så kommer här en övning i vardagen. Börja med att göra dig av med saker du inte behöver i ditt hem. Ta bort en sak varje dag och se hur länge du kan hålla på att göra så. Vad är kärnan i ditt hem som gör det just till ditt hem? Vad kan du behålla och vad kan du skänka? Och varför sparar du det som du sparar?
Packa sedan ner det viktigaste i en liten ryggsäck och ta det första steget in i enkelhetens evangelium.
Pax et bonum!
Skribent: Anna Runesson
Daglig leder och Pilgrimspräst vid
Pilegrimssenter Oslo
Foto: Privat