Oavsett om du tar hjälp av en begravningsbyrå eller ordnar själv, så behöver du fundera på - eller ta hänsyn till vad den avlidne önskat:
- vilken typ av kista den avlidna ska ligga i? Det finns i alla prisklasser och utföranden. Om den avlidna ska kremeras måste den hålla vissa mått, men det går att snickra en kista hemma. En kista måste vara ”förgänglig” - men det har faktiskt hänt att någon begravts i samma kökssoffa som hen föddes i. Likadant är det med urna. Dessa går att köpa genom begravningsbyrå, eller göra själv/låta tillverka i ett material som kan brytas ner. I pastoratet finns också en träurna att låna för urnbegravning - själva askan kommer då i en papperspåse som sätts ner i träurnan. Även andra saker kan användas som tillfällig urna vid begravningsgudstjänst med askan i påse - en älskad ryggsäck kanske?
Man får lov att lägga ner saker i kistan hos den döde – men inget som kan vara farligt för miljön, eller elektronik. Vid kremering tas metaller ur kroppen tillvara ur askan, enligt lag. Metallerna återvinns, och pengarna för metallen tillfaller Allmänna Arvsfonden.
- Vill du eller anhöriga se den döda? Man kan få komma till Avskedsrummet på lasarettet och se den döda, eller just innan begravningsgudstjänsten i kyrkan. Efter begravningsakten får locket aldrig öppnas.
Eftersom vi i Sverige inte balsamerar våra döda, så ändras kroppen ganska fort. Oftast ser personen lugn ut, och känslan av kroppen som själens skal är påtagligt. Du kan fråga begravningsentreprenören hur den döda ser ut, innan du bestämmer dig. Man kan också välja att ha kroppen övertäckt vid avskedet, och kanske bara ha en hand som är synlig. Det går bra att lägga med minnessaker som är förgängliga i kistan.
- ska det vara blommor på kistan, eller vill du ha något annat på den? Det finns så kallade bårtäcken att låna, stora vackra tyg som täcker hela kistan. Det går också bra att måla den, eller täcka med en flagga, lapptäcke, teckningar eller kanske en hemvävd matta. Eventuella blomdekorationer kan du boka via begravningsbyån eller direkt hos florist, eller göra själv.
- Vilka vill du bjuda in till begravningsgudstjänsten - kanske hade den avlidne önskemål?
En begravning är inte hemlig, men ibland väljer familjer att inte sätta in annons eller meddela vänner förrän efter begravningen. Inget är rätt eller fel.
I sorgeprocessen kan det ibland vara skönt att få se att den som dött hade fler kring sig än man anat, och att även de bär på en sorg efter förlusten. Det kan bli en tröst att minnet av den man förlorat lever också hos andra än en själv, och även ett tillfälle för gamla vänner att få ta farväl.
- Berätta - En människa saknas av fler än man tror. Leta upp telefonböcker, hitta julkortslistan och kontakta vänner och bekanta.
Annons i tidningen kan man göra själv om man är bra på layout, men gärna i samråd med begravningsbyrån så att man inte missar information om minnesstund eller fonder. I vissa fall kan tidningen vilja se dödsbeviset innan publicering, och de större fastlandstidningarna kräver att beställningen går via begravningsbyrå. Du kan göra annonsen hur stor eller så liten som du vill, med eller utan symboler. Dödsannons eller tackannons är inte heller ett måste.
Om personen var aktiv på sociala medier kan det vara bra att berätta även där.
- Var ska begravningen vara? I hemsocknens kyrka, utomhus, i socknen den avlidna föddes? Det går även att ha begravningsgudstjänst i lasarettets avskedsrum. Kanske har ni en särskild präst ni vill ska hålla i begravningen, då går det bra att önska det.
Om tvister uppstår mellan anhöriga kring begravning, gravsättning, kremering så kan parterna vända sig till kyrkogårdsförvaltningen för medling. Om anhöriga inte kan komma överens så beslutar Länsstyrelsen.