Gravrättsinnehavare sökes!
Lyssna

Gravsten och gravstenssäkerhet

Vid en grav har gravrättsinnehavaren möjlighet att sätta upp en gravanordning. Gravrättsinnehavaren ansvarar för att gravanordningen, i dagligt tal ofta kallad gravsten, är säker. Kyrkogårdsförvaltningen hjälper till att kontrollera gravanordningarna.

Gravstenar och gravstenssäkerhet i korthet

Gravrättsinnehavaren har rätt att sätta upp en gravanordning på gravplatsen. Gravstenen kan utföras i olika material. Ansökan om att få sätta upp en ny, ta bort eller ändra en befintlig gravsten måste alltid göras hos Kyrkogårdsförvaltningen som först måste godkänna det hela.

När det gäller bortförande gäller samma regler för godkännande, ansökan skall först göras hos kyrkogårdsförvaltningen. Det finns dock inte någon skyldighet eller något tvång att sätta upp en gravsten.

 En gravsten skall också alltid vara säkert monterad, det ingår i gravrättsinnehavarens ansvar. Det skall finnas minst två dubbar av rostfritt stål, med viss längd och kvalité mellan livsten och sockel, vad gäller alla gravstenar högre än 30 cm. Om livstenen består av flera delar skall varje enskild del vara väl förankrad, t.ex. överliggare/pelare, i sockeln. Sockeln skall också ha en viss utformning och montering. Stenen eller sockeln får inte heller luta för
mycket.

Kanske har du fått hem ett brev med uppmaning att åtgärda en gravanordning. Det beror på att kyrkogårdsförvaltningen har upptäckt en brist, t.ex att den sitter löst eller lutar mycket. Det är normalt för stenarna och deras fästningsanordningar att åldras och behöva åtgärder. Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar med jämna mellanrum gravstenarna.
Finns det då några brister i monteringen kontaktas gravrättsinnehavaren.
De stenar som inte klarar säkerhetskraven har tillfälligt lagts ned. Det är gravrättsinnehavarens ansvar att åtgärda stenen så att den uppfyller kraven inann
den angivna tiden på föreläggandet.

Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delat: kyrkogårdsförvaltningen har ett ansvar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården. Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravplatsen och stenen.

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen vid frågor och funderingar. 

Nedan kan du läsa mer, och ladda ner instruktioner. 

Gravvårdssäkerhet steg för steg

Säkerhetskontroll av gravvårdar

Kyrkogårdsförvaltningen utför en kontroll av gravvårdar var femte år för att säkerställa att ingen gravvård utgör en säkerhetsrisk eller fara för besökare eller anställda.

Vi kontrollerar att alla gravvårdar på kyrkogården som är över 0,3 meter har korrekt dubbning, vi mäter lutning och utför ett belastningsprov för att se om gravvården klarar ett tryck på 35 kg.

Kontrollen utförs av vår kyrkogårdspersonal efter Centrala Gravvårdskommiténs nationella regler och riktlinjer gällande gravvårdssäkerhet.

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för att kyrkogårdarna ska vara en säker plats för både besökare och personal, medan gravrättsinnehavaren ansvarar för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick, vilket omfattar att gravvården är säkert monterad (7 kap. 3 § Begravningslagen).

Om en gravvård bedöms att utgöra en säkerhetsrisk kommer den läggas ned om den är under 1,5 meter, medan gravvårdar över 1,5 meter kommer att spärras av.

Gravrättsinnehavaren får meddelande om osäker gravanordning och att det vidtagits säkerhetsåtgärder på gravplatsen samt att bristerna måste åtgärdas inom 6 månader.

Åtgärdas inte gravvården kommer gravplatsen bedömas som vanvårdad och Kyrkogårdsförvaltningen skickar ett föreläggande till gravrättsinnehavaren. Om ett sådant föreläggande inte följs kan gravrätten komma att förverkas.

Läs mer om hur gravanordningar prövas

Hur man åtgärdar en gravvård som utgör en säkerhetsrisk

Stenhuggeri eller Stenfirma

Gravrättsinnehavaren kan kontakta ett stenhuggeri eller stenfirma som kan åtgärda gravvården mot en kostnad. De har god kännedom om Centrala Gravvårdskommiténs krav gällande säker montering. Om man väljer att anlita ett stenhuggeri eller stenfirma så är det deras ansvar att gravvården monteras säkert.

Åtgärda gravvården själv

Om kunskap finns för att åtgärda bristerna själv finns Centrala Gravvårdskommiténs anvisningar längst ned på denna sida (Montering och provning av gravvårdar) alternativt kan denna information e-postas. Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen.

Ta bort gravvården

Gravvården kan också tas bort helt från gravplatsen, då krävs en ansökan till Länsstyrelsen. Det är Kyrkogårdsförvaltningen som gör ansökan, kontaktinformation finns längre ned på sidan. Det finns inget krav på att en gravplats måste ha en gravanordning. Om en ny gravanordning ska monteras behöver man göra en ny ansökan till Kyrkogårdsförvaltningen för godkännande. 

Återrapportering till Kyrkogårdsförvaltningen

I samband med att gravrättsinnehavaren får ”Meddelande om osäker gravanordning” skickas också ett ”Intyg om säkerhetsmontering av gravanordning” med, som fylls i och skickas tillbaka till Kyrkogårdsförvaltningen.

När bristen är åtgärdad ska detta rapporteras till kyrkogårdsförvaltningen. Om det inte är åtgärdat inom tidsgränsen ska skriftligt meddelande skickas om att arbetet är beställt.

Nationella regler

Det är Centrala Gravvårdskommitén som har tagit fram nationella regler och riktlinjer från och med 2012 för gravvårdssäkerhet och provning av gravvårdar, för att stoppa olyckor på kyrkogårdarna och att alla kyrkogårdsförvaltningar i Sverige ska arbeta på samma sätt. Ladda ner PDF:en nedan om du vill ha mer information om arbetet, eller vad som gäller för att åtgärda stenen själv.

Centrala Gravvårdskommitén har bland annat ställt krav på att en gravvård ska vara förankrad med två dubbar och inte lutar så mycket att tyngdpunkten ligger utanför vridpunkten.

Läs mer om hur man monterar gravanordningar

Läs mer om kyrkogårdsfårvaltningens och gravvårdsfirmans ansvar vid montering