Gravstenar och gravstenssäkerhet i korthet
Gravrättsinnehavaren har rätt att sätta upp en gravanordning på gravplatsen. Gravstenen kan utföras i olika material. Ansökan om att få sätta upp en ny, ta bort eller ändra en befintlig gravsten måste alltid göras hos Kyrkogårdsförvaltningen som först måste godkänna det hela.
När det gäller bortförande gäller samma regler för godkännande, ansökan skall först göras hos kyrkogårdsförvaltningen. Det finns dock inte någon skyldighet eller något tvång att sätta upp en gravsten.
En gravsten skall också alltid vara säkert monterad, det ingår i gravrättsinnehavarens ansvar. Det skall finnas minst två dubbar av rostfritt stål, med viss längd och kvalité mellan livsten och sockel, vad gäller alla gravstenar högre än 30 cm. Om livstenen består av flera delar skall varje enskild del vara väl förankrad, t.ex. överliggare/pelare, i sockeln. Sockeln skall också ha en viss utformning och montering. Stenen eller sockeln får inte heller luta för
mycket.
Kanske har du fått hem ett brev med uppmaning att åtgärda en gravanordning. Det beror på att kyrkogårdsförvaltningen har upptäckt en brist, t.ex att den sitter löst eller lutar mycket. Det är normalt för stenarna och deras fästningsanordningar att åldras och behöva åtgärder. Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar med jämna mellanrum gravstenarna.
Finns det då några brister i monteringen kontaktas gravrättsinnehavaren.
De stenar som inte klarar säkerhetskraven har tillfälligt lagts ned. Det är gravrättsinnehavarens ansvar att åtgärda stenen så att den uppfyller kraven inann
den angivna tiden på föreläggandet.
Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delat: kyrkogårdsförvaltningen har ett ansvar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården. Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravplatsen och stenen.
Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen vid frågor och funderingar.
Nedan kan du läsa mer, och ladda ner instruktioner.