Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av gemensamma ytor, som gräsmattor och grusgångar, häckar och träd både på och utanför kyrkogården.
Vid kistgravar och urngravar ansvarar gravrättsinnehavaren för eventuell utsmyckning, antingen genom att själv sköta om graven eller genom att teckna gravskötselavtal genom kyrkogårdsförvaltningen.
I minneslundar, askgravlundar och vid askgravplatser tar kyrkogårdsförvaltningen hand om skötseln.

Olika gravskick på norra Gotland
På kyrkogårdarna i Norra Gotlands pastorat finns flera olika sätt att bli begravd på, så kallade gravskick: kistgrav, urngrav, askgravlund, minneslund och askgravplats.
De olika gravskicken
Kistgrav
En kistgrav är en gravplats för en eller flera kistor.
Detta var förr det enda alternativet för gravar. Här finns både enskilda gravar och så kallade familjegravar där kistor sätts bredvid varandra.
Vart 25:e år (eller senare) kan ytterligare kistor gravsättas i graven.
Vid en kistgrav kan alltid en gravanordning (gravsten eller annan gravutsmyckning) sättas upp av gravrättsinnehavare i samråd med kyrkogårdsförvaltningen.
Äldre kistgravar kan ofta omvandlas till urngrav. Det normala är att 6 urnor per 25 år får plats på samma utrymme som en kistgrav.
Urngrav
En urngrav är en gravplats för en eller flera urnor. Urngraven upplåts med gravrätt precis som för alla bestämda gravplatser. I en kistgrav är det ofta möjligt att också gravsätta urnor. Upplåtelsestiden är 25 år med möjlighet till förnyelse. Om ytterligare urnor gravsätts vid gravplatsen förlängs tiden automatiskt med 25 år.
Gravanordning får sättas upp i samråd med kyrkogårdsförvaltningen.
Minneslund och askgravlund
Minneslund och Askgravlund är ett gravskick utan gravrätt, det vill säga att det finns ingen gravrättsinnehavare, gravsten eller annan gravanordning.
Minneslundarna och askgravlundarna är ett gemensamt och avgränsat gravområde för nedgrävning av askor. Det är ett anonymt gravskick där askan efter den avlidne gravsätts utan de anhörigas närvaro under värdiga former av kyrkogårdspersonal. Platsen där askan sätts ner märks inte ut på något vis. Urnor används inte, utan askan strös i jorden. De anhöriga får sedan en skriftlig underrättelse om när gravsättning har skett.
Om den avlidne är kremerad vid begravningsgudstjänsten, så kan man få låna en askkista av pastoratet. Stoftet kommer i en papperspåse och inga askor blandas.
Skillnaden mellan minneslund och askgravlund
I minneslundarna förekommer inga namnbrickor.
I askgravlundarna får namnbrickor med den gravsatta sättas upp på särskild plats. Om anhöriga önskar kan en namnbricka med de gravsattas namn sättas upp i askgravlundarna. Erbjudande om namnbricka skickas ut tillsammans med underrättelsen om nedsättning, till anhöriga. Beställning görs hos kyrkogårdsförvaltningen, som också ansvarar för montering. En namnbricka får som längst sitta uppsatt i 25 år.
Minneslundarna och askgravlundarna har en gemensam smyckningsplats där anhöriga kan sätta dit lösa blommor i vas och tända ljus. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för all skötsel och underhåll.
Minneslundar finns på följande kyrkogårdar: Stenkyrka, Tingstäde, Martebo, Väskinde, Hejnum, Bro, Lokrume, Fole, Lärbro, Hellvi, Hangvar och Vallstena. På dessa kyrkogårdar finns nu även askgravlundar om man önskar ett mindre anonymt gravskick men inte en vanlig gravplats. Läs mer om askgravplatser här.
Askgravlundar finns på följande kyrkogårdar: Fårö, Bunge, Rute, Fleringe, Källunge, Gothem, Norrlanda, Bäl, Othem, Boge och Lummelunda.
Askgravplats
Askgravplats är ett gravskick med begränsad gravrätt, lite förenklat ett mellanting mellan urngrav och askgravlund.
Följande kyrkogårdar i pastoratet har nu askgravplatser *: Lärbro, Hangvar, Hellvi, Stenkyrka, Tingstäde, Martebo, Väskinde, Bro, Lokrume, Hejnum, Fole och Vallstena.
• Gravsättning sker på en bestämd plats.
• Anhöriga får vara med vid gravsättningen.
• En askgravplats rymmer 1-2 askor.
• Vid varje gravplats finns en sten där en namnbricka placeras med den avlidnes namn, födelse- och dödsår.
• Askgravplatsen får endast smyckas med lösa blommor i vas och ljus. Till allhelgona får högst en gravlykta och en vinterbukett förekomma.
Askgravplatsens sköts av kyrkogårdsförvaltningen, och gravrättsinnehavaren tecknar avtal och betalar i förskott. Idag uppgår priset till 2300:- för 25 år, då ingår även namnbricka med montering. Vid en ytterligare gravsättning får man betala för förlängning med aktuellt antal år och för en ny bricka med två namn.
Efter 25 år skickas förfrågan ut till innehavaren om eventuell förnyelse.
För ytterligare detaljer, kontakta kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen.