Lagom till midsommar så har vi nu klippt pastoratets alla ”offentliga” häckar (dvs inte de som tillhör gravvårdar – vissa undantag finns) tänkte därför passa på att dela med oss av våra tankar och tillvägagångsätt när det gäller häckvård. Generellt kan man säga att det finns två grupper av häckar; friväxande- (ofta blommande) och formklippta häckar. Exempel på häckar som går bra att formklippa: Måbär, Buxbom och Liguster. Exempel på blommande häckar som passar bäst till friväxande: syren, paradisbuske, schersmin Resultatet av att klippa blommande buskar är en gles och tanig häck – och inga blommor Vi utgår alltid ifrån växternas växtsätt och karaktär ur ett estetiskt perspektiv, men även för den biologiska mångfalden och hållbara skötselåtgärder. Under tre års tid har vi nu arbetat med häckar och buskar och till viss del förändrat dess karaktär.
Det brukar ofta dyka upp frågor vid större förändringar på våra kyrkogårdar så därför skriver vi detta kompendium. Ett ”to-go-to” svar som man kan svara på alla frågor gällande häckar är; ”Våra trädgårdsmästare har garanterat en plan”
Häckar i pastoratet som kan väcka frågor:
FÅRÖ Häcken som stod växte runt askgravlunden var av sorten Spirea och är en häck som blommar fint och inte bör formklippas. Eftersom vi vill ha låg och formklippt häck där har vi bytt ut häcken till måbär. Under vår/vintern 2023 kommer häcken att klippas ner till ca 10cm för att bryta nytt och bli tät nertill.
BUNGE Den tidigare häcken runt minnesplatsen var spirea full med sly, här har vi planterat måbär för att kunna formklippa häcken. Längst slänten ner mot dammen växer en häck av paradisbuskar – dessa var formklippta tidigare vilken inte är lämpligt för sorten.
Våren 2021 klipptes dom ner och är nu friväxande. Dessa buskar har en vasform och kan bli upp till tre meter, vi följer utvecklingen för att se hur slutresultaten blir. Friväxande paradisbuske, det säger sig själv att det inte blir bra att klippa dessa 50 cm hög varje år. Tycker folk det blir för spretigt och vilt så kommer vi helt enkelt byta ut häcken – med det klassiska argumentet ”rätt växt på rätt plats”.
LÄRBRO Två böjda häckarna söder om kyrkbyggnaden är tok, en blommande häck som ej passar att formklippt. Tyvärr är plantorna av rätt dålig kvalité och ogräset frodas. Vi klippte ner häcken för två års sedan för att se om vi kunde rädda växterna- det blev bättre men inte tillräckligt bra. Häcken kommer bytas ut, förmodligen till mindre friväxande häck. Gällande ligustern vid krigsgravarna har vi i två års tid försökt öka vitaliteten, hålla ogräs och sly borta, men den är troligtvis i för dåligt skick och kommer nog att bytas ut till nya ligusterplantor.
HANGVAR Måbärshäcken som avgränsar nya- och gamla delen klipptes ner för ett år sedan, full med sly och ogärs. Den har vi nu börjat uppbyggnadsbeskära för att få en tät och fin häck, just nu är höjderna olika pga att buskarna växer olika snabbt. Häcken längst den södra muren är en sibirisk ärtbuske och passar sig trots sitt smeknamn ”häckkaragan” verkligen inte som formklippt häck. Denna kommer klippas ner under vårvinter och försöka få bukt med den. Helst skulle den bytas ut, men med tanke på att det står träd planterade i den så är det svårt att gräva och omplantera. Längst den östra muren finns sporadisk häck av liguster, gles nere och lite grön uppe. Denna kommer att klippas ner och eventuellt plantera in plantor o luckorna i mån av plats.
OTHEM I Othem har vi bytt ut en del häckar runt gravvårdar och även klippt ner några vi tyckte så starka nog ut. Häckarna är liguster och kommer under en 2-3 års period uppbyggnadsbeskäras för att bli en tät, fin och grön häck. Runt minneslunden finns en Hyperikum som egentligen ska vara vintergrön, vi går lite bet på den, bladen vissnar ner under vintern och blir inte grön förens till midsommar igen, i Juli blommar den med gula fina blommor. Eftersom den är brun och vissen större delen av året kommer denna att bytas ut. Den höga formklippta häcken av idegran fick en rejäl omgång för ca 2 år sedan då den hade tappat formen och växt sig för bred. Idegran tål generellt mycket hård beskärning men växer också mycket långsamt. Vi har sedan låtit häcken återhämta sig och väntar på att tillväxten ska komma i gång igen. Vissa ställen ser tråkiga och glesa ut, men vi hoppas på ett bra resultat över tid. Ett långsamtgående projekt således. Den lägre idegranshäcken runt skogsområdet är ok överlag, men det finns ett par hål att plantera igen, vilket kommer göras framöver.
BOGE Häckarna som omgärdar den nya delen är liguster, denna har vi tagit in rätt mycket och just nu ser den rätt tråkig ut – men liguster hämtar sig snabbt och kommer bli grön snart igen. Vi har även klippt ner den vänstra ligustern som avgränsar nya och gamla delen, den är under uppbyggnadsbeskärning. De stora ligustrarna som står kvar kommer även de att klippas ner helt. Lägst den norra och södra muren på den äldsta delen av kyrkogården växer det snöbär, denna har tidigare formklippts men är en sort som kommer till sin fulla rätt som friväxande. Vi har valt att släppa upp den för att skapa mer rumskänsla och inramning, utsikten bakom häckarna är inte så tilltalande. I gravområde C växer det liguster, den är så full av ogräs och sly att vi kommer att byta ut häckarna här. Vi har försökt klippa ner och plantera nya plantor men vi kommer behöva förbättra planteringsbäddarna för att lyckas. Den norra häcken på den nya delen växer en syrenhäck, denna har tidigare formklippts. Den klipptes ner för 2 år sedan och ska bli friväxande och få lov att blomma. Två mindre bestånd av syren i hörnen gamla delen släpps också upp. Övriga ligusterhäckar har också tappat formen kommer att ”föryngras”, alltså skäras ner till marken och få börja om.
STENKYRKA I Stenkyrka finns ingen häck, nämnvärt är att vi har klippt ner buskarna runt minneslunden pga dålig kondition. De kommer bli fina om en eller två säsonger igen, hoppas vi! Annars byter vi ut dom. Fler buskar kommer skäras ner nästa säsong på liknande sätt.
TINGSTÄDE Häcken runt parkeringen är måbär, denna hade växt sig alldeles för hög och bred för att kunna sköta den ordentligt. Den la sig även ner när snön kom. Den klipptes ner för 2 år sedan och redan nu kan vi börja forma den. Här kommer vi plantera annat buskmaterial i luckorna framgent och flytta om lite för ett finare helhetsintryck. I minneslunden växer en buxbom som inte mår så bra, i år ska vi göra ett krafttag med näring och skötsel för att se om vi kan rädda den. Det växer även murgröna på muren som tar sig in i häcken och ”stryper” den. Möjligen försöker vi rensa bort murgrönan för att rädda häcken.
MARTEBO Runt minneslunden finns en Hyperikum som egentligen ska vara vintergrön, vi går lite bet på den, bladen vissnar ner under vintern och blir inte grön förens till midsommar igen, i Juli blommar den med gula fina blommor. Eftersom den är brun och vissen större delen av året kommer denna att bytas ut. Det är även mycket gammal sly i häcken som är svår att få bukt med utan att gräva.
VÄSKINDE På nya delen i Väskinde växer många rader liguster, häckarna blev för breda och började på sina håll ”äta upp” gravstenarna. Här har vi under 3 års tid successivt klippt in häckarna rätt mycket. Det ser hemskt ut i början – men tittar ni på häcken i nordöstra hörnet ser man slutresultatet av tre års arbete. Vissa häckar kommer klippas ner helt eftersom de inte går att rädda genom ”inklippning”. Häcken runt minneslunden klipptes ner för 2 år sedan är under uppbyggnadsbeskärning.
LOKRUME Ligusterhäcken runt minneslunden i Lokrume ser just nu hemsk ut, vi tog in den ca 40-50 centimeter eftersom den växt sig så bred att det började bli trångt inne i minneslunden. Den får kärlek (= lite extra vatten vid behov och gödsel) resten av året och kommer förmodligen vara fin redan till hösten.
GOTHEM Häcken runt Gothems askgravlund är sedan en tid utbytt pga tidigare fel växtval och mycket rotogräs. Den nya häcken en liten aronia häck, dock kämpar vi fortfarande med ogräs trots markduk.
KÄLLUNGE I Källunge växer en trubbhagtornshäck som är hemsk. Den är gles, alldeles för bred och hög för att kunna klippa den på ett vettigt sätt. Denna häck kommer klippas ner till marken under vår-vinter 2024 – och hoppas den kan växa upp igen. Det är en liten chansning, annars får vi helt enkelt byta ut den. En välskött trubbhagtornshäck är väldigt fin och ger dessutom goda bär till fåglarna.
VALLSTENA ”Häcken” runt minneslunden i Vallstena är en spirea, med stort inslag av sly och ogräs. Denna går förmodligen inte att rädda (vi har försökt!). Den byts ut inom 1-2 år. Norrlanda Framför parkeringen i Norrlanda klippte vi ner häcken i vintras, den bestod av sly, liguster, måbär etc. Tanken är att denna skall grävas upp under hösten och ersättas med lämplig växt.