Lyssna

Begravning

Ta farväl i kyrkan

Begravningen är ett avsked där prästen lyser frid över den avlidne. Varje begravning som genomförs anpassas till den situation som råder och anhöriga är delaktiga när den utformas. Många upplever att traditionen ger trygghet. 

Boka lokal till minnesstunden

Det finns möjlighet att boka lokal om du önskar en minnesstund efter begravningen. Det kostar ingenting extra. 

Begravningsavgiften och gravplats

Begravningsavgiften bekostar begravningen. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Begravningsavgiften bekostar både gravplatsen och lönen till dom som arbetar med begravningsverksamheten. 

I Norra Hagunda församling finns fem begravningsplatser, som ligger vid våra kyrkor i Vänge, Järlåsa, Skogs-Tibble, Läby och Åland. Det finns gravplatser, minneslundar och askgravlundar.

Bra att veta om begravning

Kostnader för en begravning

En kyrklig begravningsgudstjänst kostar ingenting för den som varit medlem i Svenska kyrkan.    

Välj grav och gudstjänst

De flesta väljer att ha en begravningsgudstjänst i en kyrka, eller vid graven på en begravningspats. 

Vem får komma på begravningen

Gudstjänster i kyrkan är öppna för alla som vill delta. Det gäller även begravningsgudstjänster. 

Vad är tacksägelse

I gudstjänsterna på söndagarna läser prästen upp namn på personer som har varit medlemmar i Svenska kyrkan och som nyligen har avlidit. Prästen och församlingen ber över deras minne och kyrkklockorna ringer för dem. Det kallas för tacksägelse och själaringning. 

Låna bårtäcke

Bårtäcket är en vacker utsmyckning av ett specialvävt tyg som omsluter kistan. Du kan låna det utan kostnad. 

Foto: Gunnar Lindgren

Vad är en minnesstund

När begravningen är avslutad, vill många att anhöriga och vänner ska får samlas till en minnesstund. Det viktigaste med en minnesstund är att få möjlighet att prata och minnas tillsammans med familj och vänner. 

Skatteverket utfärdar intyg

Innan en person kan begravas eller kremeras måste Skatteverket utfärda ett intyg om att den avlidne får gravsättas eller kremeras. 

Begravningens delar

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Livet efter döden

Vad står det i Bibeln om döden och livet därefter? Prästen Charlotte Frycklund har samlat några av de bibeltexter som förklarar hoppet, uppståndelse och evigt liv.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.