Lyssna

Vem ansvarar för vad?

Vad kan du som anhörig själv göra inför en begravning? Vad är ditt ansvar? Många vill gärna vara med och planera för begravningen men känner sig väldigt osäkra. Du har ansvar för en hel del men kan också överlåta mycket till begravningsbyrån.

Gravplatserna finansieras med begravningsavgiften

Det finns gravplatser till alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett religionstillhörighet. Enskilda personer betalar inte för dessa gravplatser, utan de finansieras med begravningsavgiften som alla folkbokförda i Sverige betalar via skattsedeln. Däremot betalar den enskilde för eventuellt egna tillval, till exempel för skötsel och gravsten. 

Begravningsavgiften finansierar krematorier, begravningskapell och begravningsplatser. Den går också till lön för personal som arbetar med begravningsverksamheten. Enkelt uttryckt används begravningsavgiften för att se till att alla människor, oavsett tro och samfundstillhörighet, får en värdig behandling när de avlidit.

Kostnader som begravningsavgiften täcker

- gravplats i 25 år
- gravsättning
- transporter av den avlidna inom huvudmannens förvaltningsområde fram till  gravsättningen, och i förekommande fall till krematorium och särskild gravplats
-kremering
- lokal för förvaring och visning av stoftet
- tillgång till lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler
-skötsel och underhåll av allmänna begravningsplater.

En urna med handmålade tulpaner står bland ormbunksblad på ett bord i kyrkan. En präst syns längre bort.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Personer som inte är folkbokförda i Sverige

Det händer att personer som är folkbokförda i ett annat land ändå avlider i Sverige. Enligt begravningslagen har huvudmannen inte ansvar för att ge den personen en gravplats. Ändå sker det, av medmänskliga skäl.

Om en sådan person inte har någon efterlevande i Sverige som ordnar med gravsättningen, övertar kommunens socialförvaltning ansvaret.