Lyssna

Dop

Dopet är en fest som förknippas med en glädje, tradition och gemenskap.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Foto: Jesper Wahlström /Ikon

I dopet visas omsorg

Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Prästen nämner den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter berättar prästen att vad som än händer i livet kommer Gud alltid att ha omsorg om personen. 

Alla får döpas – åldern spelar ingen roll   

Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Om det är ett barn som döps, bjuds barnet in till konfirmation längre fram. Då kan hon själv välja att bekräfta sitt dop.  

När det gäller barn behöver båda vårdnadshavare godkänna dop. Ett barn som har fyllt tolv år måste också själv vilja bli döpt.  

Glasängel till den som döps 

Dopängeln är en symbol för det löfte vi får i dopet - att Gud ska beskydda sina barn. Oavsett vad som händer i våra liv är vi aldrig ensamma. Varje gång någon, barn eller vuxen, döps i Norra Hagunda församling, får dopbarnet en liten ängel av glas.

Boka tid för dop

Bra att veta om dopet

Dopet ger medlemskap i Svenska kyrkan

Genom dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan. Du behöver som förälder inte själv vara medlem eller troende för att döpa ditt barn. Här kan du läsa mer om vad ett medlemskap innebär

Du kan döpas som vuxen och ungdom

Det finns ingen åldersgräns för dopet. Barn och vuxna i alla åldrar kan självklart döpas. Alla människor är enligt kristen tro skapade till Guds avbild och omfattas därför av Guds kärlek, oavsett religion och tro. Dopet kan ses som Guds kärleksförklaring till varje människa. Det är Guds löfte om att vara med under livets alla dagar.

En kvinna häller vatten i en dopfunt från en silvrig kanna.

Foto: Albin Hillert /Ikon

Ni kan låna dopklänning vid barndop

Det finns dopklänningar att låna under dopgudstjänsten. Fråga efter dopklänningarna i samband med att ni bokar doptid.

En vit dopklänning med rosa rosett hänger på en metallgrind i kyrkan.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Musik vid dopet

Under dopsamtalet med prästen kan ni önska de psalmer ni vill ha i kyrkan. Musiken spelas sedan av den kyrkomusiker som medverkar vid dopgudstjänsten. Vi erbjuder inte uppspelning av inspelad musik, men det går bra att anlita en egen solist eller låta vänner sjunga eller spela i kyrkan.

Det kostar inget att döpas i kyrkan

Att döpas i kyrkan är kostnadsfritt. Genom dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan. Här kan du läsa mer om vad medlemskapet ger »

Välj fadder till ert barn

Ni kan välja en eller flera faddrar till den som döps. Alla som är döpta kan vara fadder, vare sig personen är döpt enligt Svenska kyrkans ordning eller i något annat trossamfund. Det finns inget krav på att faddern ska tillhöra Svenska kyrkan. En fadders uppgift är att vara en viktig vuxen och att finnas där för barnet under uppväxten, exempelvis som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen.

Svenska kyrkan erkänner dop i andra kristna samfund

Svenska kyrkan erkänner varje dop, oavsett i vilken kristen tradition det har ägt rum. Om någon redan är döpt i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, i rent vatten, kan personen därför bli medlem i Svenska kyrkan genom att kontakta församlingen och tala om att hen vill bli medlem. Det behövs alltså inget nytt dop.