Rhododendron-buskar med praktfullt blommande vita blommor på en kyrkogård.
Lyssna

Gravrätt & gravvård

En kyrkogård är en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke för många. Det är därför viktigt att platsen är välskött.

I Norra Hagunda församling finns kyrkogårdarna Vänge, Läby, Järlåsa, Skogs-Tibble och Åland. I Järlåsa finns det en minneslund och i Skogs-Tibble och Vänge finns det askgravlundar.

Gravskötsel

En välvårdad kyrkogård är för många människor en plats som ger ro och tillfälle till eftertanke. Ansvaret för skötseln av begravningsplatsen delas mellan församlingen och gravrättsinnehavarna. Gravrättsinnehavarna ansvarar för sina gravar medan kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för övriga delar av begravningsplatsen. Som innehavare kan du välja att sköta graven själv eller skriva ett skötselavtal med församlingen.

Det händer att församlingen måste söka efter gravrättsinnehavare. Då skyltas gravarna med uppmaningen att kontakta expeditionen. Om du ser en skylt på din gravplats, kontakta expeditionen snarast möjligt.

Skötselavtal – skötsel av gravrabatt

Under skötselsäsongen ingår i skötselavtalet för grundskötsel resp. grundskötsel plantering och skötsel av sommarblommor, vattning vid behov, rensning av ogräs, trimning (finputs) av gräs runt rabatt eller grav.

Gravskötselavtal

Det finns möjlighet att teckna skötselavtal med församlingen om man själv inte har möjlighet att sköta graven.

Det finns olika skötselalternativ:

  • Grundskötsel: 660 kr
  • Grundskötsel, större grus- och gräsgrav: 880 kr
  • Gravskötsel med plantering, enkel gravplats, liten rabatt: 1300 kr
  • Gravskötsel med plantering, större grus- och sandgrav, liten rabatt: 1550 kr
  •  Gravskötsel med plantering, större grus- och sandgrav, stor rabatt: 2000 kr     
  • Vinterdekoration utan grundskötsel, 150 kr
  • Enbart bevattning, 200 kr

 

Priser minnesplakett i askgravlund

Bronsplatta, askgravlund Skogs-Tibble kyrkogård 2000 kr

Aluminiumplatta, askgravlund Vänge kyrkogård 500 kr

En ung kille klipper gräset runt en häck med en trimmer på en kyrkogård.

Foto: Johannes Frandsen

Vatten och vaser

Vatten finns i kranarna/vattenutkastarna från mitten av maj till slutet av oktober. Vaser av plast finns tillgängliga i vasställ vid serviceplatser på kyrkogården. Vid bevattningsförbud måste också församlingen vara restriktiva på vattenanvändningen.

Gravlyktor

Gravlyktor får sättas på gravplatsen. För att underlätta skötselarbetet och för att minska brandrisken ser vi helst att gravlyktorna placeras där endast under tiden
1 oktober – 1 mars.

Gravvård (gravsten och dyl.)

Om din gravsten behöver rengöras eller om inskriptionen behöver renoveras (målas) så ansvarar gravrättsinnehavaren själv för detta. Ingår inte i skötselavtalet.

Brist på skötsel

Tyvärr förekommer vanvård av gravar som saknar skötselavtal. Det kan göra kyrkogårdsbesökaren både upprörd och ledsen. Bristen på tillsyn kan bero på att den som skött graven har flyttat från orten, men svårigheter att ta sig till gravplatsen är också en anledning. Församlingen försöker på olika sätt få kontakt med innehavare eller ombud.

Begravningsombud

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten vilket medför att länsstyrelsen utser ett eller flera begravningsombud. Begravningsombudens uppgift är att granska och bevaka hur huvudmannen tillvaratar intressena för de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Ombudet ska hålla kontakt med företrädare för olika trossamfund och se till att möjlighet till borgerlig begravningsverksamhet och begravningsplats finns.