Lyssna

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

När får jag konfirmeras?

Det år du fyller fjorton får du en inbjudan till konfirmation från oss. Ordet konfirmation betyder bekräftelse. Det innebär att du hör ihop med Gud genom dopet och att just du är värdefull och viktig. Men du behöver inte vara döpt från början. Många väljer att döpas under konfirmanstiden.

Hur går det till?

Du deltar i en konfirmandgrupp som träffas regelbundet, under ungefär ett läsår, en helg i månaden. På träffarna får du prata om frågor som handlar om allt mellan himmel och jord. Ofta hittar gruppen på olika aktiviteter och provar nya saker tillsammans. Du får vara med och fira gudstjänst och andakt, veta mer om vad Bibeln och Psalmboken innehåller och hur det kan hänga ihop med vårt liv här idag. De som leder undervisningen är präster, pedagoger, musiker och unga ledare. 

Varför ska jag bli konfirmand?

För att det är roligt! Konfirmationstiden är en upptäcktsresa som ger möjlighet att tillsammans med andra utforska sig själv, testa sina åsikter och värderingar. Du kommer få nya vänner och kanske även en ny syn på dig själv.

Kontakt & anmälan

Helena Hahr Lewita

Komminister

Oskar Andersson

Församlingskonsulent

Bra att veta om konfirmation

Kan jag konfirmera mig om mina föräldrar inte är med i Svenska kyrkan?

Ja, självklart! 

Jag är inte döpt – kan jag konfirmera mig?

Ja, du kan anmäla dig till konfirmation även om du inte är döpt. Innan det är dags för konfirmationsgudstjänst behöver du döpas. Dina föräldrar blir tillfrågade först och sedan tar dina ledare hand om allt. 

Jag är 16 år och vill konfirmeras. Hur gör jag?

Det finns ingen övre åldersgräns för konfirmation. Kontakta oss och fråga vilka alternativ som finns för dig. 

Jag är orolig för att sova borta på lägret. Vad ska jag göra?

Alla ledare vill att konfirmationen ska bli bra och ge fina minnen. Berätta gärna för ledarna hur du känner, så kan de stötta och hjälpa till om det behövs. Du är inte ensam om att känna oro. Du och dina föräldrar kan också kontakta församlingen i förväg.

Jag har dyslexi och vill inte läsa högt. Vad ska jag göra?

Det är viktigt att konfirmationstiden blir bra för dig och att du känner dig trygg i gruppen. Ni ska tillsammans få testa och lära er om kristen tro, genom samtal, övningar och lekar. Berätta gärna för ledarna, eller be dina föräldrar göra det, om vad som inte fungerar så bra för dig. 

Jag har fått vänner för livet och haft jätteroligt!

Konfirmand i Norra Hagunda församling

Såhär säger förra årets konfirmander, Iris och Tilda 

Iris ville prova på konfirmationen eftersom hon hade hört andra prata om hur roligt det var. Under konfirmationstiden har hon fått en fördjupad förståelse för kristendomen,  ”jag har fått uppleva den i stället för att få den berättad för mig, som i skolan. Och även om jag kanske inte vet vad jag tror så vet jag att jag tror på människan och samhörigheten” säger hon.

Tilda berättar att tiden har väckt frågor om världen och ”att det kanske inte alltid blir som man har tänkt sig men att det oftast löser sig ändå.” Båda säger att dom har fått bättre självförtroende tack vare att dom har fått nya kompisar, sjungit högt i kyrkan och varit ministranter. ”Jag har fått vänner för livet och haft jätteroligt”! säger Iris. 

Tilda tycker att man ska prova på konfirmationen om man går och tvekar. ”Man får bara en chans i livet och får så många nya vänner, ett helt annat umgänge än vad man hade innan”.

Iris och Tindra

Foto: Linda Mickelsson