Lyssna

Läby kyrka

En medeltida salskyrka

Välkommen in i kyrkan! Klicka här för en digital rundtur.

Kyrkobyggnaden

Läbys medeltida kyrka är en av dom minsta i Uppland. Den är byggd av gråsten och består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster. Vid långhusets norra sida finns en sakristia och vid den västra sidan ett kyrktorn med ingång.

Historik

Troligen byggdes kyrkan vid slutet av 1100- och början på 1200- talet. År 1600 byggdes det nuvarande koret och blev därigenom en salskyrka. Ett torn byggdes 1801-1803 och klockan flyttades in från den tidigare klockstapeln.

1920 påbörjades en omfattande restaurering av kyrkan efter att den stått öde sedan 1860.  Kyrkan återinvigdes av ärkebiskop Nathan Söderblom den 25 oktober 1928.

Foto: Lars Lindgren

Kyrkans predikstol & orgel

Kyrkans predikstol är tillverkad 1753 av Mäster Magnus Granlund. Predikstolens mittbild, som samtidigt är altartavla, är en relief med motivet Kristi förklaring. 1909 såldes predikstolen till Nordiska museet men kom tillbaka till kyrkans återinvigning 1928.

Den nuvarande orgeln byggdes år 1956 av Olof Hammarberg från Göteborg. Orgeln är mekanisk med slejflåda och ritades av H. Tafvelin. 

Kyrkogården

Kyrkogården har i stort sett samma utsträckning som på medeltiden. Omgivande stenmur tillkom under senare del av 1700- talet och ersatte då en inhägnad av trä.

På Läby kyrkogård finns två alternativ för begravning.

 

Gravsättning av kista (jordbegravning)                                                                                       En gravsättning av en kista kan ske i en jordgrav med plats för en eller flera kistor. 

Gravsättning av urna Gravsättning av urna innebär att man efter kremation placerar urnan med aska i en jordgrav.