Det bästa Oscar visste som barn var att smyga runt i kyrkrummen och undersöka vrår, gömda smårum, torn, trappor och skrubbar. Ett helt äventyr för ett litet barn. Idag ligger hans jobb väldigt nära pojkdrömmen, även om professionella termer, som exempelvis effektivisering och miljöanpassning har tillkommit.
Vi träffas i Hedvigs kyrka, en av Oscars favoritkyrkor, som han tycker har både vacker interiör och intressant historia.
-Kyrkor är någonting alldeles särskilt. Det är något djupt känslomässigt med dem. Alla blir hänförda av kyrkor och många har en favoritkyrka som de värnar mycket om.
Hållbarhet inför framtiden
Hans avdelning leder ett stort projekt som ska se över energiåtgång och uppvärmning av kyrkorna. Målet är att användningen av kyrkorna ska bli mer effektiv och vara hållbar in i framtiden.
-Med de här åtgärderna och det här tänket ska vi klara av att förvalta de byggnader vi har i så lång utsträckning som möjligt. Det finns ju exempel från andra håll i landet där man har fått sälja av kyrkor för att de har varit för kostsamma. Det är en tråkig utveckling.
Han tycker att den roligaste utmaningen är att ingen kyrka är den andra lik. Många gånger har kyrkorna byggts på och anpassats av generationer människor under hundratals år.
Kulturarv och modern teknik
-Det är väldigt spännande miljöer. Vi arbetar med yrkesfolk som är specialister på att tjära spåntak, förgylla guldkors och konservera medeltida målningar exempelvis. Men här finns också moderna församlingshem och kontor. Utmaningen att få ihop moderna tekniska system med gammal byggnadsvård är spännande. Man får vara lite klurig och hitta lösningar.
Han nämner Matteus kyrka som exempel. Där har dubbla glasdörrar installerats, som öppnas och stängs automatiskt och bildar en värmesluss. En bra lösning både ur handikappssynvinkel och miljösynpunkt. Ett annat exempel är kyrkornas ventilationssystem. Där planeras för funktioner som enbart slår på ventilationen på när man larmar av kyrkan och ska använda den. Man värmer också upp kyrkorna enbart efter behov, vilket sker automatiskt genom bokningssystemet från centralt håll.
Spår av människor
Oscar pekar på de två stora korfönstren i Hedvigs kyrka. Ett av fönstren har fått bortmonterade glasmålningar, som tillfälligt har ersatts av klarglas. Blyinfattningarna håller på att restaureras.
-Det har varit smart att ta ner fönstren i två etapper. Då märks inte renoveringen så mycket, utan kyrkan har kunnat användas som vanligt till konserter, gudstjänster, dop och begravningar.
Väldigt likt den gamla pojkdrömmen har han också inlett ett projekt som går ut på att inventera alla klockor och klocktorn. I klocktornen finns fullt av spår av de människor som tidigare varit där.
-I nästan alla torn finns klotter, som namn och årtal. Sånt är kul. Det är historiens vingslag. Det är nästan så att man kan få svindel ibland när man tänker på vilket stort kulturarv vi har att förvalta. Det är så många generationer som har gått i kyrklokalerna och förvaltat kyrkorna innan oss. Det är en ära att få fortsätta med det så att de kan klara sig även in i framtiden.