Dopet är en familjetradition och en fest där vi välkomnar livet och uttrycker tacksamhet över att en ny människa har fötts till världen. Genom dopet erbjuds vi att tillsammans välkomna barnet som medlem i Svenska kyrkan och som en del av Guds stora gemenskap. Dopet är en påminnelse om att vi är kallade att vara goda medmänniskor och att Gud vandrar med varje människa genom hela livet. Vem du än är, var du än är och hur du än har det så är du sedd, känd och älskad.
Dop i Svenska kyrkan i Norrköping
Dopet är kostnadsfritt och ni kan själv välja vilken plats ni vill ha ceremonin på. I Norrköping förvaltar Svenska kyrkan 26 kyrkor, alla med sin egen charm och stil. Med sina centrala placeringar och självklara platser i Norrköpings stadsbild hittar vi Matteus kyrka och S:t Olai kyrka bland de mest populära dopkyrkorna. Vi ser också en tydlig trend bland våra lantortskyrkor, Borgs kyrka, Krokeks kyrka, Styrstads kyrka och Kvillinge kyrka, där många väljer att ha dopet en bit utanför staden med närhet till skogen, Bråviken eller östgötaslätten. Den mest populära dopkyrkan är dock en av våra äldsta kyrkor, Östra Eneby kyrka, som också har en av Sveriges äldsta dopfunter med anor från 1100-talet. Självklart finns också valet att döpa ert barn på någon annan plats än i kyrkan, till exempel på stranden, i en skogsglänta eller kanske hemma i vardagsrummet.
Om ni vill ha en mottagning eller ett dopkalas för släkt och vänner för att fira dopet kan ni låna ett församlingshem eller en av Svenska kyrkans lokaler. I de allra flesta församlingshem finns ett fullt utrustat kök med allt ni kan komma att behöva till ert firande. Ett dopkalas kan vara precis som ni vill, stort eller litet, det finns förutsättningar för alla sorters firande i Svenska kyrkan. Välkomna att fira livet!
Vanliga frågor och svar:
Hur bokar vi ett dop?
Nu är det ännu enklare att boka dop. På Svenska kyrkan i Norrköpings hemsida kan du boka tid och kyrka via nätet. Hittar ni ingen tid som passar så kontakta vårt administrativa centrum, nkp.dop@svenskakyrkan.se eller 011-24 24 24.
Er präst kommer sedan att kontakta er som vanligt för att planera detaljerna kring dopet när tid och plats är bokad.
Vad händer när dopet är bokat?
Ungefär en vecka innan dopet bokas det in ett dopsamtal med er präst. Prästen går igenom vad som kommer att hända under dopgudstjänsten. Alla olika val ni kan göra gällande dopet får ni tillsammans med er präst diskutera under samtalet.
Får vi välja egna texter och sånger?
Ni får absolut välja egna dikter och sånger till dopet. Genom att välja texter och musik som betyder mycket för er och er familj kan dopet bli än mer personligt och omslutande. Svenska kyrkan har fantastiska musiker som kan spela de sånger ni önskar live i kyrkan om ni skulle vilja, vilket kan bli en otroligt vacker och mäktig upplevelse.
Vilka psalmer och sånger kan passa till ett dop?
På Svenska kyrkans dopsajt kan ni lyssna på och välja mellan fina psalmer som passar utmärkt till dopet. För att hitta förslag på sånger som också kan passa till dopet kan ni lyssna på Svenska kyrkans Spotify-lista Sånger till dop.
Finns det något under själva dopgudstjänsten som familj, släkt eller vänner kan hjälpa till med?
Om ni vill får ni väldigt gärna ge syskon eller andra familjemedlemmar, släktingar, vänner eller faddrar olika uppgifter under dopet som till exempel att hälla upp vattnet i dopfunten, tända ljus, läsa texter eller kanske sjunga.
Hur lång tid tar ett dop?
Dopgudstjänsten är ungefär en halvtimme lång. Om dopet är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det lite längre tid. Längden på dopet varierar också beroende på hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.
Hur gammal ska barnet vara vid dopet?
Du kan när som helst i livet döpas i Svenska kyrkan, gammal som ung. De flesta som döps är barn mellan 3 till 6 månader, men självklart kan ni döpa ert barn tidigare eller senare om ni skulle vilja det.
Vad gör vi om barnet börjar skrika under dopet?
Var bara lugn, prästen har varit med om det många gånger och är bekant med alla sorters reaktioner från barnet. Dessutom är dopet barnets högtidsfest. Barnet ska få lov att synas och höras. Det samma gäller alla barn som gästar dopgudstjänsten, de ska få ta plats i kyrkorummet. Om ni som föräldrar ändå skulle känna att det blir påfrestande om barnet skriker går det jättebra att ta en kort paus.
Vad ska barnet ha på sig under dopet?
Idag väljer föräldrarna själva vad barnet ska ha på sig under dopet. Vanligt är att barnet bär en vit dopklänning eller dopdräkt som finns att låna kostnadsfritt i församlingarna.
Hur går en dopgudstjänst till?
Här kan ni se och läsa hur en dopgudtjänst går till och vad den innehåller.