Lyssna

Ett gott liv 2024

Här kan du läsa Ett gott liv 2024. I detta nummer kan du bland annat läsa om Norrköpings orgelakademi, sjukhuskyrkan arbete, hur det går till när man röstar i kyrkovalet och Hedvigs prästgårds vänner.

Ett meningsfullt sammanhang

Jag ringer en nära vän för att höra hur hon har det. Hennes mamma har nyligen avlidit. Hon berättar att det är tungt. Vi talar en stund om begravningen och om allt som måste ordnas. Innan vi avslutar samtalet säger min vän: ”Jag är så glad över det som Svenska kyrkan gör”. Hon berättar att det fanns en diakon på sjukhuset vid avskedet efter mammans bortgång. Diakonen och min kompis satt länge tillsammans och samtalade om sorgen och om livet. Det hjälpte henne i den svåra stunden. 

Tidningen som du håller i din hand heter Ett gott liv. Vad är då ett gott liv? Svaren blir förstås olika beroende på person och situation.

Var du än befinner dig på livsresan så vill Svenska kyrkan vara en vän och guide på vägen: i glädje, i sorg och i allt däremellan.

Bönen Gud som haver slutar med orden: ”…Vart jag mig i världen vänder, står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går. Du förbliver Fader vår”.

För mig betyder ett gott liv att höra ihop i ett meningsfullt sammanhang, som är större än jag själv.

Katarina Wändahl
Kyrkoherde

Online-artiklar

Ett liv med körsång

Omkring 550 000 personer i Sverige sjunger i kör. I Norrköping finns det många körer, alla med olika inriktning, historia och nivå. I Vånga kyrka har körsången ljudit i snart 70 år. Vi träffade Iris Widholm och Ulla Bernhard, två välmeriterade sångare i Vånga kyrkokör.

Norrköpings orgelakademi

I Norrköpings populära orgelakademi för barn och unga i åldern 10-16 får man lära sig om hur man spelar kyrkorgel, hur den är byggd och fungerar. Det är en femdagars aktivitet under sommarlovet, men för Oscar Ullström Nilsson och Atte Jussila är orgelspelandet inget som slutade efter några sommardagar. De går som orgelelever året runt och orgeln har i det närmaste blivit en livsstil.

Sjukhuskyrkan

I tusentals år har kyrkan och sjukvården vandrat sida vid sida. Från medeltidens kloster till framväxten av det moderna sjukhuset. Den andliga vården har en lång historia som idag förvaltas av Sjukhuskyrkan. Vi mötte upp Per-Olof Engström, sjukhusdiakon på Vrinnevisjukhuset.

En jul för alla

Julen kan vara en stressig tid för många. Inte minst om man lever i ekonomisk otrygghet eller ofrivillig ensamhet. Vi träffade Sofia Sörner Zaremba som arbetar som församlingsstrateg med diakonal inriktning i S:t Olofs församling. Vi pratade om julkassar, vikten av att kunna köpa ett pepparkakshus och öppna julfiranden där alla är välkomna.

Att få jobba med kyrkor

Som pojke tyckte han om att få följa med pappa målarmästaren till olika kyrkor på uppdrag. Idag är Oscar Ek chef för fastighetsavdelningen på Svenska kyrkan i Norrköping, där det finns 25 kyrkor, 7 kapell och nästan lika många församlingshem att förvalta.

Hedvigs prästgårds vänner

När Eva Eiderbrant tog över rollen som verksamhetsansvarig för Hedvigs prästgård hade hon en vision om sjudande aktivitet i huset. Med nyfikenhet och gemenskap skulle människor få utrymme att växa i själen.