Lyssna

Digitala guider i Norrköping

Nu har Norrköpings pastorat tagit fram digitala vandringar där du som vill enkelt ska kunna läsa om vår kyrkor, kapell, kyrkogårdar och begravningsplatser. Guiderna går att komma åt både via webbläsaren, i mobilen och via appen Kyrkguiden.

Ta del av vandringen

De digitala guiderna hittar du på guidens webbplats som du når genom att klicka på någon av kyrkpuffarna listade här nedanför.

Det går också att komma åt guiderna via appen Kyrkguiden. Ladda ner appen, gå in på den kyrka du vill se och välj alternativet ”panorama.” Mer om hur du laddar ner appen kan du läsa i puffen som ligger längst ner på denna sida.

Så gör du

Att använda den guidade vandringen är enkelt. Gå in på länken till vandringen i puffen eller via appen. Öppna vandringen och klicka dig runt via menyn till vänster i bild eller klicka dig runt med pilarna på skärmen.

De platser som har mer information kopplad till sig är markerade med en vit eller grön pulserande punkt. Klicka på punkten för att läsa mer om den aktuella platsen eller föremålet.

Digitala guider

Borgs kyrka

Borgs kyrka är en typisk sengustavianska kyrkobyggnad med ett stort ljust kyrkorum och sparsam utsmyckning. Den enkla kyrkan och den vackra kyrkogården har gjort den till en populär dopkyrka.

Hedvigs kyrka

Hedvigs kyrka ligger vid Tyska torget i centrala Norrköping, granne med Rådhuset och Grand Hotell. Nu finns en nyframtagen digital guide över Hedvigs kyrka.

Kimstads kyrka

Kimstads kyrka, med anor från medeltiden, anses vara en av Sveriges ståtligaste barockkyrkor. Den känns lätt igen på de båda ryttarfigurerna på takåsen. Enligt legenden föreställer de två prinsar, som kämpade om landets krona år 1060.

Klockargårdens kyrka

Klockargårdens kyrka invigdes 1980. Här det högt i tak med en ljust och modernt kyrkorum som har plats både för glädje, gemenskap och stillhet.

Kullerstad kyrka

I århundraden var Kullerstad socken en liten och fattig socken. Socknens äldre historia återspeglas tydligt i den gamla kyrkan som vittnar om sockenbornas strävan att ge sin kyrka en stabil soliditet och en enkel men värdig utsmyckning.

Lindö kapell

Lindö kapell ligger i stadsdelen Lindö, vid den innersta delen av Bråviken. Lindö är ett villaområde med cirka 5000 invånare. Besök gärna kapellet via vår digitala guide.

Matteus kyrka

Matteus kyrka invigdes 1892. Den är uppförd i nygotisk stil och ritad av arkitekten Helgo Zettervall. Kyrkan har nyligen blivit renoverad. Bland annat har högaltaret fått tillbaka sitt krön, dekorsnickerierna har återställts och dekormålningarna har restaurerats. Det 64 meter höga tornet är Norrköpings högsta punkt. En nyhet är att Norrköpings pastorat har tagit fram en digital guide.

Norra begravningsplatsen

Att vandra på Norra begravningsplatsen är lite som att vandra i en labyrint. Begravningsplatsen och Norra kapellet invigdes 1914. Här finns de muslimska delarna och en katolsk avdelning, kulturplatser över de forna linjegravarna och ett minnesmärke över Getåolyckans offer 1918. Upptäck ett kulturarv! Nu finns en digital guide.

Norrköpings krematorium

I närheten av Folkparken ligger Norrköpings krematorium och Krematorielundens begravningsplats. Landskapet bäddas in med grönskande träd och med en vacker utsikt över strömmen. En nyhet är Norrköpings pastorat har tagit fram en digital guide över krematoriet och krematorielunden.

S:t Johannes kyrka

Ståtliga S:t Johannes kyrka tornar upp sig precis intill Hagebygatan i Norrköping. Kyrkan ligger vid den vackra och lummiga S:t Johannes kyrkogård.

S:t Olai kyrka

S:t Olai kyrka är belägen i Olaiparken, ett stenkast från Drottninggatan. En nyhet är att det nu finns en digital guide över S:t Olai kyrka och Stadstornet.

Skärkinds kapell

Skärkinds kapell ligger ett stenkast från Skärkinds kyrka, omgiven av en trevlig och fridfull begravningsplats.

Skärkinds kyrka

Skärkinds kyrka öppnades 1836 och ligger två mil sydväst om Norrköping. Väggar och tak pryds av hundratals jugendrosor som tillsammans med det öppna och ljusa kyrkorummet skapar en unik och hemtrevlig kyrka.

Tingstad kyrka

Vackra Tingstad kyrka finns att hitta mellan Norrköping och Söderköping. Kyrkan har rötter från 1100-talet och har samlat människor till gudstjänst, dop, vigsel och begravning i århundraden. Missa inte att titta in i Tingstad kyrka via vår nya digitala guide.

Vånga kyrka

I Vånga finns två kyrkobyggnader. En som fungerar som kyrka idag och en som tidigare har varit kyrka och under några år var gravkapell, men som nu sällan används. Den gamla kyrkan helgades åt S:t Olof och rester av den finns kvar öster om den nuvarande kyrkan.

Dela med dig av dina berättelser

Dela med dig av dina berättelser

Just nu tas det fram digitala guidningar över Norrköpings kyrkor, kapell, kyrkogårdar och begravningsplatser. Har du information om ett föremål, en grav eller en gravsatt person inom Norrköpings pastorat som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss!

Mer information

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Kyrkor, lokaler och kyrkogårdar

Svenska kyrkan i Norrköping har inte mindre än 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.