Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Men den följer alltid samma ordning.
Gudstjänsten inleds med klockringning, musik och att alla sjunger en psalm tillsammans. Dophandlingen, när barnet döps och välkomnas in i församlingen, sker en bit in i gudstjänsten.
I dopet kombineras delar som är lika för alla med ett personligt innehåll. Det personliga, som val av psalmer, annan musik och texter, gör man tillsammans med prästen.
Ett personligt dop
Genom att välja texter och musik som betyder mycket för dig och din familj kan dopet bli än mer personligt och omslutande. Du kan även ge familjemedlemmar, släktingar och anhöriga olika uppgifter under dopet, till exempel att hälla upp vatten i dopfunten, tända ljus, läsa texter eller sjunga.
En fest för livet
Dopet är en familjetradition och en fest där vi välkomnar livet och uttrycker tacksamhet över att en ny människa har fötts till världen. Genom dopet erbjuds vi att tillsammans välkomna barnet som medlem i Svenska kyrkan och som en del av Guds stora gemenskap. Vem du än är, var du än är och hur du än har det så är du sedd, känd och älskad.
Dopet är en högtid där glädje, förväntan och oro ryms. Det är ett speciellt tillfälle när barnets hela liv lyfts fram, både det vi känner till och det vi inte kan veta något om.
Genom dopet rustar du också barnet för livet. Barnet får något att hålla fast vid under alla förhållanden – Guds löfte finns där för barnet, alla dagar, vad som än händer.
Du behöver själv inte vara medlem
Många föräldrar undrar vad som förväntas av dem vid dopet. Men barnets dop hänger inte på din tro och du behöver inte ha kunskap om kristen tro eller vara medlem i Svenska kyrkan för att ditt barn ska kunna döpas.
Men när ditt barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och får vara en del av den kristna gemenskapen. Barnet blir då också medlem i Svenska kyrkan.
En del har kalas
En del familjer väljer att samla nära och kära till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Oavsett om ni väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop.
Om ni vill ha ett kalas och behöver en lokal att vara i så har kyrkan lokaler att låna.
Äldre barn kan också döpas
Dopbarnet behöver inte vara bebis. Ibland räcker inte tiden till när barnen är små. Då är det bra att veta att ett dop är lika fint om barnet har hunnit bli äldre. Alla kan döpas, oavsett ålder och syskon kan döpas i samma gudstjänst.