Barnens altarskåp till Lindö kapell

Nyhet Publicerad Ändrad

Idén om ett altarskåp för barn föddes år 2009 och sedan dess har ett antal altarskåp tillverkats och levererats från norr till söder i Sverige. I Lindö kapell i Norrköping har det fyrtionde altarskåpet i vårt avlånga land nu installerats.

-Om barn kan leka doktor, så kan väl barn också leka präst, fastslår Berit Lundqvist, textilkonsulent i Västerås stift. Hon kommer körande med altarskåpet, levererar till dörren och hjälper till att sätta upp alla hyllor och saker så att det blir rätt.

Det är i Västerås skåpen tillverkas och det är ett gediget hantverk. Allting är tillverkat från grunden och för hand – allt ifrån skåpen tillverkade i ek, handmålade och snidade med mönster och symboler - till de textilier och saker som ingår i skåpet. Tidigare var det Berit själv som tillverkade alla textilier till skåpet. Nu har hon ”bara” broderat, som hon själv uttrycker det. Till det andra tar hon numera hjälp.

Till skåpet tillhör bland annat ett altare med en liten altarduk, vas och blommor tovade av ull och fullständig kalkskrud. Här finns en liten kollekthåv i miniatyr och allt som tillhör prästens kläder in i minsta detalj. Till och med en liten mitra och biskopsstav, för den som har lite högre ambitioner. 

I altarskåpet finns också dopfunt, en kista i miniatyr och mullskål med mullskopa. Berit tycker att det är meningsfullt och viktigt att prata om livets alla skeenden med barnen. 

Mitra och stolor i liturgiska färger

Medan altarskåpet blir installerat i Lindö kapell leker barnen i Skeppets förskola utanför, en förskola som drivs i Svenska kyrkans regi. 

-Barnen brukar vara här i kapellet ibland, säger Viveka Tjälve, som är kaplan i Lindö kapell. Det ska bli väldigt roligt att se vad barnen tycker om det nya altarskåpet.

-Det är otroligt roligt att se barnen leka med altarskåpet, säger Berit. Man vet aldrig vad de hittar på. Ofta brukar barnen döpa egna dockor och nallar eller bädda i kistan som en säng, säger Berit. Man kan också gå på symboljakt med barnen. Hon vänder sig till Viveka. Har du hittat det viktigaste av allt? frågar hon. Titta under nedersta hyllan! 

Viveka böjer sig ner och spricker upp i ett leende när hon tittar under hyllan.

-En spegel!, säger hon.

-Ja, den som tittar där inser att det är de själva som är det viktigaste av allt, säger Berit. 

Korkåpa
Altarskåpet är fullt av symboler. Här är en duva högst upp.
Altaruppsats i miniatyr
Virkad brudkrona