Det som har gjort det möjligt att åter ta upp ljusproduktionen är projektets nya lokaler i Klockargården. Tidigare har man varit utan lämplig lokal för själva ljusstöpningen, något som kräver oömma lokaler med god ventilation och möjlighet till kök eller kokvrå.
Det råder god stämning i den lilla gruppen som har samlats en måndag morgon i lokalerna i Klockargården, där rosljusprojektet numera håller till. Flinka händer paketerar de vackra rosljusen i cellofanpåsar och knyter om lappen där det står “Tänd ett ljus för livet”.
I köket står Rolf Åhrberg, ideell medarbetare i S.t Olofs församling och Kaj Krantz, som är engagerad i Rotary och kassör i rosljusprojektet. De håller upp ljusformarna mot lampan i taket för att inspektera om formarna ser ut att vara riktigt täta.
-Tidigare har vi haft problem med vissa formar som läckte, förklarar Rolf. Men nu ser de ut att vara täta.
Ljusstumparna måste klippas rena från den sotiga veken och vara vita och fina.
-Annars blir det fula, svarta prickar i rosljusen och då blir de inget fina. Då vill ingen köpa dem, konstaterar han.
När Kaj har godkänt den sista formen slår han ut med händerna och berättar att projektet har lämnat över 1,9 miljoner kronor till NAFGEM - organisationen som arbetar med att rädda flickor undan könsstympning. Rotary International skjuter till lika mycket pengar som det lokala projektet samlar in.