Om konferencier Marie-Louise Kristensson
”Jag är mer eller mindre uppväxt i Söderledskyrkan. Gick i FG/PG som liten och sålde etiopisk peppar och linjaler för Blindia, sjöng i barnkören för underbara Torsten Weister och konfirmerade mig sedan för så saknade Eric Lundqvist.
Efter konfirmationen blev det en massa ljuvliga sportlovsresor till Ammarnäs med konfirmandklubbarna och så fick man ta steget över till ungdomskören, som jag sedan även fick äran att bli ledare för under några år.
Min roll under jubileumshelgen kommer vara att hålla ihop lördagskvällens middag och firande som konferencier - som jag längtar!”
- Marie-Louise Kristensson
Om Lena Tiemeyer
”Jag heter Lena Tiemeyer (född Bard) och jag är i stort sett uppvuxen i Söderledskyrkan. Under min uppväxttid hann jag med barntimmarna, miniorerna, FGPG, UG, barnkören, ungdomskören, samt en hel del annat. På ett viktigare plan, det var i SÖK som jag lärde känna Gud och gav mitt liv till Jesus. SÖK:s betydelse i mitt liv kan inte överskattas! Jag har dock inte varit tillbaka sedan jag tog studenten 1988.
Sedan dess har jag bott på ett antal platser, med början på Hållands folkhögskola där jag gick Bibellinjen, England där jag jobbade som volontär på Wycliffe Bibelöversättarinstitut, 8 års studier i Israel, litet mer studier och en disputation i Oxford, 2 år i Oregon, 16 år i Skottland, och nu senast snart tre år i Örebro. Bibeln har varit orsaken till allt detta flyttande!
Jag har arbetat som GT-lärare vid olika lärosäten runt om i världen och har nu hamnat som professor i Gamla Testamentets exegetik vid Akademi för Ledarskap och Teologi i Örebro. Mina favoritböcker är Jesaja, Sakarja, Jona, och nu senast 1-2 Samuelsboken. Jag har just givit ut en bok om Jonatan, Sauls son, och hur han har tolkats inom både akademin och i modern litteratur (In Search of Jonathan, Oxford University Press).
På jubileet kommer jag dock att prata om Jesajaboken under temat ”mer än bara jul och påsk”. Vad finns i Jesajaboken förutom profetior om Jesus och hur kan vi som kristna ta del av dessa texter?”
- Lena Tiemeyer
Lars Eklund
”Jag kallades som präst från Sandviken till Söderledskyrkan 1982. Tillsammans med min fru Margareta och våra tre barn – Johan, Stina och Marcus – flyttade vi in i det som då var lägenhet i Söderledskyrkans fastighet. Vi blev grannar med vaktmästarparet Karin och Yngve Berglund. Vilbergen, Ektorp, Kättsätter mm. hade många barnfamiljer, vilket betydde tätt med dopgudstjänster. Ett rikt liv med starka inslag av sång, musik och ett livligt arbete bland barn, unga och äldre. Dubbla konfirmandgrupper hörde till ordningen. Anställda och frivilliga arbetade fint tillsammans.
Många förändringar hände under tjänsteåren 1982 – 1993. Samarbetsavtal omarbetades. Den största förändringen skedde dock när Borgs församling delades och Vrinnevi församling bildades den 1 januari 1992. Jag kom att bli den nya församlingens första kyrkoherde. En unik händelse vid den tiden bland landets många samarbetskyrkor.
Vi har många positiva minnen med oss från Norrköping. Vi ser nu fram emot att få återvända till det försenade jubileet och hoppas få återuppliva många fina minnen och samtidigt få önska Söderledskyrkan allt gott inför framtiden!”
- Lars Eklund
Kerstin Oderhem
”Jag heter Kerstin Oderhem och är EFS missionsföreståndare. Jag bor med min man i Rydaholm i Småland och reser mycket i tjänsten.
Min längtan är att EFS vision, ”Människor och samhällen förvandlade av Jesus”, ska bli verklig.
På söndagen predikar jag över temat: Växa i tro.”
- Kerstin Oderhem
Michael Bruze
”Det började i Eben-Eser på Olai kyrkogata i Norrköping. Söndagsskola (farbror Gunnar), PG, UG, Ungdomskör, Blåsorkester (Kjelldén). Killarna spelade främst bleck, tjejerna träblås. Själv hamnade jag bakom ett althorn. Det var en härlig tid.
Sen hängde jag bara med av farten när Den Kyrkliga Missionsföreningen begav sig till förorten och ingick äktenskap med Svenska kyrkan i Vilbergen. Där fick jag vara med från början: hamnade i styrelsen, bakom tangenter och pedaler på den nya orgeln och fick Söderledskyrkans ungdomskör att växa både på bredden och längden.
När jag nu som 70-plussare är åter i tegeltemplet som kyrkomusikervikarie är det med en igenkännandets glädje jag träder in i lokalerna. Här har jag spelat på dop, vigslar, begravningar och gudstjänster av alla de slag. Rummen är desamma, men formen och formaten har förändrats med tiden. Det är så det ska vara.
Sänder en tacksamhetens tanke till alla de människor jag mött, upplevelser jag fått och toner som fått betyda så mycket.”
- Michael Bruze
Olle Penell
Min uppväxt var inom EFS i Örebro. Efter studenten studerade jag teologi i Uppsala för att bli präst. Efter prästvigningen hade jag några olika uppdrag som präst innan jag kom till Söderledskyrkan och Vrinnevi församling. Det blev nära femton år där som gästarbetare, först tolv år som kyrkoherde innan Vrinnevi församling slogs ihop med Borgs församling. Därefter blev det nästan tre år som församlingspräst.
Efter pensioneringen är jag fortsatt aktiv i Söderledskyrkan, bl.a. i en värdgrupp.
I takt med att samhället och människors traditioner, värderingar och synsätt förändras behöver kyrkan förändras. Allt liv är rörelse och förändring så en levande kyrka förändras hela tiden. Men Evangelium om Jesus Kristus är basen och förutsättningen för kyrkan och det kan aldrig tas bort eller bytas ut.
- Olle Penell