Foto: Alex Giacomini /Ikon

Var ska vi vara?

Att välja plats för dopet kan vara svårt. Här kan du läsa om några av Norrköpings vackra kyrkor.

Styrstads kyrka

Styrstad kyrka har en rik historia och ligger fint belägen i Styrstad kyrkby med vacker omnejd och utsikt.

Styrstads kyrka ligger vackert inbäddad på en höjd omgiven av slättland och en liten kyrkby. Den nuvarande kyrkan byggdes i slutet av 1700-talet men har troligtvis anor från 1100-talet.

Kyrkans dopfunt är från 1200-talet och är gjord i kalksten som troligtvis kommer från Gotland.

Kyrkorummet är stort, öppet och ljust med plats för upp till 180 personer. Här går det både att samlas många och att hålla mindre dop.

Församlingshemmet

Församlingshemmet Styrstadgården ligger på gångavstånd från kyrkan och går att låna till dopkalas. Lokalen har 80 sittplatser och är handikapsanpassad. Här finns också ett fullt utrustat kök och barnstolar att låna.

Det finns gott om kostnadsfri parkering utanför både församlingshemmet och kyrkan.

Styrstad kyrka

Styrstad kyrka, med sin rika historia, ligger fint belägen i Styrstad kyrkby med vacker omnejd och utsikt. Tel: 011-24 13 00

Styrstadgården

Styrstadgården ligger vackert och naturnära beläggen vid Styrstad kyrka och Styrstad kyrkby, bara 10 min från Norrköping. Här finns fina lokaler för att samlas till livets olika händelser.

Kullerstad kyrka

Strax öster om Skärblacka, vid Glans utkant, ligger Kullerstad kyrka. Det är en liten men karaktärsrik kyrka med anor från 1200-talet.

Kullerstads kyrka, ligger som namnet ger en vink om, vacker belägen uppe på en liten kulle. Runtomkring kyrkan ligger husen samlade i kyrkbyn, små röda, vita och gula klickar som samsas bland äppelträden och syrenbuskarna.

Det är en enkel och gammal kyrka med cirka 90 sittplatser. När du kliver in genom porten blir kyrkorum­mets långa historia genast påtaglig. Taket pryds av kalkmålningar som tillkommit under flera epoker och de flesta av motiven är från 1500-talet. Ögat dras också till det blåa och röda glasfönstret i koret.

Glasfönstret med den röda tulpanen tillkom 1954 och är komponerat av konstnären Brita Reich-Eriksson.

I taket hänger ett votivskepp, baserat på ett original från omkring 1651 som också finns bevarat i kyrkan.

Kullerstad kyrka är en liten, trevlig och mysig kyrka om passar perfekt för mindre dop och sällskap.

Skogängsgården

Det finns inget församlingshem i direkt anslutning till Kullerstad kyrka men cirka 1,2 kilometer bort finns Skogängsgården, vackert inbäddad i lummig grönska. 
Där finns plats för 60 personer och tillgång till ett fullt utrustat kök. Det finns också tillgång till audio-visuell utrustning.
Det finns gott om avgiftsfria parkeringar för dopssällskapet.

Kullerstad kyrka

I århundraden var Kullerstad socken en liten och fattig socken. Socknens äldre historia återspeglas tydligt i den gamla kyrkan som vittnar om sockenbornas strävan att ge sin kyrka en stabil soliditet och en enkel men värdig utsmyckning.

Panoramabild över församlingssalen. Till vänster står långbord och bord uppradade, till vänster är golvytan öppen. Bakom står ett piano och en soffgrupp utställt.

Skogängsgården

Skogängsgården, Kullerstads församlingshem, ligger vackert inbäddad i lummig grönska på bekvämt gångavstånd från skogskyrkogårdens mäktiga stillhet. Stora salen går att låna för minnesstunder och dopkalas.

Matteus kyrka

Matteus kyrka är Norrköpings egen katedral. En pampig kyrka i nygotisk stil precis vid Folkparken och med utsikt över staden.

Matteus kyrka invigdes 1892. Den är uppförd i nygotisk stil och ritad av arkitekten Helgo Zettervall. Det är Norrköpings största kyrka med plats för upp till 1 500 personer.

Kyrkan har nyligen blivit renoverad återöppnades 2022. Bland annat har högaltaret fått tillbaka sitt krön, dekorsnickerierna har återställts och dekormålningarna har restaurerats. Kronan på verket är ljusbågarna från 1905, som åter lyser efter att ha varit mörklagda i många decennier.    

När kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet var den utförd i en av århundradets många nystilar – nygotiken. Som en motreaktion på den då länge rådande ljusa klassicismen ville man återupptäcka medeltidens lite mörkare stil med många interiöra valvbågar och spetsbågiga fönster.

Det finns nio stycken fönster som är nio meter höga med motiv ur Matteus-
evangeliet, vilka också har gett kyrkan dess namn.

Parken och församlingshemmet

Matteus kyrka ligger vid Folkparken med utsikt över staden. Här finns närhet till både stad och natur, lummighet och stadspuls.

I anslutning till kyrkan finns också det nya församlingshemmet som invigdes 2020. I samlingssalen finns det plats för 100 personer och tillgång till ett modernt, fullt utrustat kök.

Matteus kyrka

Matteus kyrka invigdes 1892. Den är uppförd i nygotisk stil och ritad av arkitekten Helgo Zettervall. Kyrkan har nyligen blivit renoverad. Bland annat har högaltaret fått tillbaka sitt krön, dekorsnickerierna har återställts och dekormålningarna har restaurerats. Det 64 meter höga tornet är Norrköpings högsta punkt. En nyhet är att Norrköpings pastorat har tagit fram en digital guide.

Matteus tillbyggnad

I Matteus tillbyggnad finns Matteussalen, där församlingsaktiviteter som körsång, barnaktiviteter och cafégemenskap sker. Här finns också en härlig innergård. Du kan låna Matteussalen för dopfest och minnesstund.

Östra Eneby kyrka

Alldeles nära stadens brus, men ändå på tröskeln till landsbygden, hittar du Östra Eneby kyrka. Östra Eneby är en av de mest populära dop- och vigselkyrkorna i Norrköping. 

Idag passerar spårvagnarna framför dess grindar. Kyrkan har dock stått där länge, långt innan fordonens tid. På tornet till kyrkan kan man läsa ”1100-1775”. Det första årtalet säger oss något om kyrkans långa historia. Den äldsta bevarade delen i sten härstammar från 1100-talet. Det tror man på grund av att det finns inskriptioner, textade med runor, i de valv som nu är på kyrkans vind. Det andra årtalet, 1775, anger det år då tornet blev färdigbyggt och ersatte en äldre klockstapel.

Människorna kring Östra Eneby kyrka har rustat och återuppbyggt sin kyrka genom århundraden. En del medel sköts till från traktens stora gårdar och välbeställda släkten, vilket delar av kyrkans utsmyckning vittnar om. Men långt fler är de pigor och drängar, bönder och husmödrar som nött golvet genom historien. Helt vanliga människor som framlevt sina liv i den här bygden.

Genom dopet tar man del av en lång tradition som delas med kristna sedan årtusenden. Och kanske än mer på den här platsen, som orubbligt stått kvar, sedan tusen år.

Bredvid kyrkan finns Östra Eneby församlingshem med 90 sittplatser. Här finns tillgång till kök, barnstolar och audio-visuell utrustning.

Östra Eneby kyrka

På tornet till Östra Eneby kyrka kan man läsa "1100-1775". Det första årtalen säger oss något om kyrkans långa historia. Det andra årtalet, 1775, anger det år då tornet var färdigbyggt och ersatte en äldre klockstapel. Tel: 011-24 12 00

Ett stort ljust rum med limträbalk och träribbor i taket, träparkettgolv och stora fönster runt alla väggar samt ett par altandörrar i en av glaspartierna. Två långbord står utmed väggarna och en flygel skymtar i förgrunden.

Östra Eneby församlingshem

Precis utanför de vackra gamla murarna till Östra Eneby kyrka, ligger Östra Eneby församlingshem. Flera stora och vackra lokaler möjliggör ett rikt församlingsliv.

Välkommen: en doptidning från Svenska kyrkan i Norrköping

Här nedan kan du läsa en digital version av den doptidning som skickas ut i Norrköpings pastorat.

En man och en kvinna i ytterkläder står utomhus. Mannen håller i en bebis.

Dop i Norrköping

När ni blir föräldrar och livet förändras kan det vara värdefullt att få ett tillfälle för att uttrycka all er längtan, glädje och kärlek över det nya livet som har kommit till er.