Gruppbild av de samlade inom Borgågemenskapen.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 14 oktober 2024

Borgågemenskapen i samtal om klimatkrisen

Den 8-10 oktober samlades drygt 30 personer från medlemskyrkorna i Borgågemenskapen till en konsultation på temat ”Guds värld. Att förkunna hopp för kommande generationer mitt i klimatkrisen”.

De lutherska kyrkorna i Norden och Baltikum och de anglikanska kyrkorna i Storbritannien och på Iberiska halvön ingår i Borgågemenskapen. Nu hade turen hade kommit till Svenska kyrkan att stå värd för den årliga konsultationen, som hölls vid Sigtunastiftelsen.

Mötet inleddes med ett musikaliskt program som gestaltade temat i sång och musik under rubriken ”Miraklen vi är – att fira skapelsens skönhet och godhet, och den tro vi tillsammans för in i framtiden”. Samisångerskan Elin Teilus och pianisten Rickard Åström fängslade de överväldigade lyssnarna med eteriska jojktoner och lyhört vackert pianospel, inflätade med berättelser ur samisk vardag, kultur och livssyn. När programmet klingade av vittnade flera deltagare om att de blev så gripna att de hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Denna upplevelse blev en tongivande ingång till det som diskuterades under dagarna och talare återkom till det som väcktes av denna inledning.

Samiska sångerskan Elin Teilus

Foto: Gunilla Märak

Syftet med konsultationen var inte i först hand att analysera orsakerna till klimatkrisen eller jämföra olika praktiska strategier för att hantera den, utan hur kyrkan kan bidra till att motverka desillusion, hopplöshet och psykisk ohälsa när utmaningarna är så svåra. Utgångspunkten i samtalen var att världen inte är vår att göra vad vi vill med, utan det är Guds värld. Gud är med oss i detta. Kristen tro kan förmedla hopp, vilket inte är ytlig optimism utan en syn på framtidens möjligheter som kan ge kraft att agera. 

Ämnen som togs upp var: Vilket mervärde har kyrkans engagemang och hur erbjuder vi hopp? Hur undviker vi moraliserande som ökar bördan? Vilka är de praktiska utmaningarna för kyrkorna och hur arbetar vi med dem? Att lyssna till och reflektera med ungdomar och deras frågor. Erfarenheter från de olika kyrkorna och ungdomars röster hördes.

De informella samtalen och gudstjänst- och måltidsgemenskapen bidrog till trygghet och öppenhet i utbytet. En morgonandakt som gestaltade Emmausberättelsen med dockor gjorda av sopor, en klimatpilgrimsvandring kring och i Gamla Uppsala kyrka och en guidning i Uppsala domkyrka gav insikter på annorlunda sätt. Deltagarna tog med sig värdefulla perspektiv till sina respektive sammanhang och hemkyrkor.

Christopher Meakin,
teologisk sekreterare, kyrkokansliet