Konstverket "Ärrvävnad (Till Antje)" av Carola Grahn och Svea Länta (tennbrodyr). De huvudsakliga beståndsdelarna är motivet med en cirkel/sol i mitten där korset består av snitt igenom ytan som delvis är hopsydda igen.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 6 februari 2025

Försoning undersöks i konst och forskning

Den 6 februari är samernas nationaldag. Forskning och konst ger inblickar i såväl försoning som samisk andlighet.

I en forskningsrapport och podd undersöker Ulrica Fritzon begreppen försoning, förlåtelse och ansvar. Viktiga frågor ställs och diskuteras i rapporten och i podden Teologi i tiden, där Karin Sarja, avdelningschef vid kyrkokansliet och Ulrica Fritzon samtalar.

Ett annat filmat samtal kring konstverket Ärrvävnad (Till Antje) ger insikt och möjlighet till reflektioner kring frågorna om försoning, samisk andlighet och naturens betydelse. Carola Grahn, konstnär, samtalar med Antje Jackelén, ärkebiskop emerita och Ingrid Inga, tidigare ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan och Karin Sarja, som modererar samtalet.

Konstverket ”Ärrvävnad (Till Antje)” hänger i ärkebiskopsgården. Det som är unikt med tavlan är samarbetet med slöjdaren Svea Länta och hennes tennbrodyr. Mötet mellan Svea Läntas precisa tennbrodyr och Carola Grahns brutala snitt och klumpiga stygn med sentråd är något smärtsamt. Konstverket ger uttryck för ett möte mellan det kristna och det samiska där korset är såret som bara delvis är hopsytt. Solen, himlen och marken är andra delar som har signifikant och symbolisk betydelse.

Läs eller ladda ner rapporten ”Försoning, förlåtelse och ansvar” (pdf-fil)
Lyssna på podden ”Teologi i tiden”, avsnitt 67
Se det filmade samtalet kring ”Ärrvävnad (Till Antje)” (39 minuter).