Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 november 2024

Första etappen av färdplan för klimatet – en god start men utmaningar kvarstår

Till år 2030 ska Svenska kyrkan ställas om till att bli klimatneutral. Den första etappen, som pågick 2020-2023, har resulterat i viktiga framsteg men snabbare åtgärder krävs.

Resultat rapporteras retroaktivt och nu är slutrapporten av den första etappen sammanställd. Den visar att 20 av 36 etappmål uppnåddes helt. Flera viktiga och framgångsrika projekt har genomförts under perioden, exempelvis Pilgrims walk for future, som engagerat över 10 000 personer hittills och fick stor medial uppmärksamhet i samband med pilgrimsvandringen till klimattoppmötet COP26 i Glasgow 2021.

Andra insatser, som utbildningar för att optimera energiinstallationer och pilotprojekt för hållbar konsumtion, har bidragit till ökad medvetenhet och konkreta besparingar både ekonomiskt och utsläppsmässigt. Målet för antal laddplatser nåddes t.ex redan 2021 och fortsatte sedan att öka under hela etappen. Laddplatser fanns i 41 procent av alla församlingar och pastorat vid etappens slut.

De sju etappmålen som inte nås handlar samtliga om utsläppsminskningar i kyrkans egen verksamhet. Det betyder dock inte att inget har gjorts inom dessa mål. Färdplanen har höga och ambitiösa mål och det har skett en positiv förändring även inom de mål som inte nås.

- Vi ser till exempel att det har varit svårt att minska energianvändningen tillräckligt, där vi hade ett mål om en 10-procentig minskning men bara har nått 6 procent. Men det fortsätter att genomföras en mängd åtgärder på energiområdet och förväntan är att dessa ska generera mer resultat framöver, säger Annika Gottberg, miljöspecialist på kyrkokansliet. 

Ett annat etappmål som inte nås handlar om att i princip helt fasa ut eldningsolja och naturgas. Eldningsolja används bland annat för att värma upp kyrkor och andra lokaler. Lite mer hoppfullt ser det ut gällande etappmålet att 40 procent av bilar som ägs eller leasas ska kunna drivas fossilfritt, där man når upp i 35 procent.

Trots framgångar visar rapporten att för att nå målet om klimatneutralitet till 2030 krävs ett mer fokuserat arbete, särskilt inom områden som energi, transporter och konsumtion.

En central lärdom från den första etappen gäller vikten av samverkan, både internt och med externa aktörer, för att skapa långsiktigt hållbara lösningar på klimatutmaningen. Svenska kyrkan står nu i en tuffare andra etapp, där samtliga mål ska integreras djupare i verksamheten på alla nivåer och ha ett fortsatt fokus på utsläppsminskningar.

Läs hela rapporten (pdf).