– Vi är mycket glada att även i år kunna prestera ett resultat som lever upp till vår målsättning, både på lång och kort sikt. Genom en diversifierad portfölj och genom att välja förvaltare som tydligt integrerar hållbarhetsaspekter i den finansiella analysen av företag har vi lyckats bygga upp en stark förvaltning säger Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan på nationell nivå.
Som långsiktig ägare är tioårsresultatet det viktigaste måttet. Det avspeglas i avkastningskravet som kyrkostyrelsen har satt på 3 procent per år över en rullande tioårsperiod, utöver inflationen.
– I reala termer har avkastningen under tioårsperioden varit 5,2 procent per år, klart över vårt avkastningskrav, säger Anders Thorendal.
Miljö och mänskliga rättigheter
Svenska kyrkans kapitalförvaltning på nationella nivån hade vid årsskiftet ett kapital på 8,2 miljarder kronor som ska förvaltas ansvarsfullt. De externa förvaltare som har valts ut, i Sverige och utomlands, integrerar frågor som gäller miljö, mänskliga rättigheter och bolagsstyrning i investeringsbesluten. I portföljen finns en rad bolag som är intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv samtidigt som man avstår från att investera i vissa branscher, som utvinning av olja, kol och gas samt vapen och tobak.
De företag i förvaltningen som trots allt brister i hållbarhetsarbetet försöker Svenska kyrkan, tillsammans med förvaltarna, att påverka genom dialog.
Svenska kyrkans kapitalförvaltning, nationell nivå, i korthet:
Resultat 2017: 761,6 mnkr (2016: 628 mnkr)
Avkastning 2017: 10,3 % (sammanvägt jämförelseindex: 8,3 %) (2016: 9,3 %)
Förvaltat kapital 31 dec 2017: 8,2 mrdkr