Joulutorttu leivonnainen. Finsk julbakelse.
Lyssna

/ Publicerad 13 december 2022

Julrecept

Vad vore julen utan finska julstjärnor och morotslåda? Här hittar du recept.

Finska julstjärnor

250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten

1. Nyp ihop smör och mjöl. Lägg till vatten och blanda ihop till en slät deg.
2.  Kavla deg på mjölat bord, ca 1 cm tjocklek. Vik ihop degen tre gånger, vänd och kavla igen. 
3. Låt degen vila i kylskåpet några timmar.
4. Skär med kniv rutor, 8x8 cm, och skär sedan skåror i varje hörn, halvvägs mot mitten. Lägg en liten klick plommonmarmelad i mitten. Forma till ”stjärnor”. 
5. Pensla stjärnorna med ägg, grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Recept: Maija-Liisa Tamfalk, Karlskoga

Porkkanalaatikko Morotslåda

1,5 kg morötter
5 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl grötris
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk 3 %
1-2 ägg
0,5 tsk salt
0,5 dl sirap
¼ tsk muskot
¼ tsk mald vitpeppar
1 tsk farinsocker
 

1. Skala morötterna och klyv dem i bitar. Koka dem mjuka i vatten som nätt och jämt täcker över morötterna. Lägg till salt. Häll inte ut kokvattnet utan lägg i riset.

2. Kör morötterna med stavmixer eller mosa sönder. Lägg i grädde, mjölk och ägg. Krydda. När riset kokat färdigt bland morotsmos med riset. Smaka av salt.

3. Häll blandningen i en 2-liters form som du smort med smör. Strö över lite ströbröd.

4. Grädda i ugnen 175 grader i 45 minuter.