Lyssna

Nyhet / Publicerad 27 november 2018 / Ändrad 8 mars 2019

Kyrkan måste vara en mer tillåtande plats

Maria Thorsson är präst på den spanska Solkusten. Hon tycker att kyrkan kan bli bättre på att finnas mer i vanliga människors vardag, och säger att religionsfrihet också är rätten till en religion.

Det hörs ett vardagligt småprat i biblioteket men också ett löftesrikt fräsande från en kaffebryggare och lätt klirr av porslin från köket vägg i vägg. Och nog får doften av nybakat det att vattnas lite i munnen.

Här känns det familjärt, hemtrevligt och välkomnande på alla sätt och vis.
Platsen är Svenska kyrkan i Fuengirola. Staden är en av Spaniens många turistorter men också hem för åtskilliga svenskar året runt och nog också något av ett Sverige i miniatyr långt, långt hemifrån.

Här har människor ett stort hjärta för sin kyrka

Här finns ett livskraftigt svenskt företagande, skolor som arbetar efter statens läroplaner och förstås affärer fullsorterade med knäckebröd, herrgårdsost, snus och allt vad det kan vara.

Maria Thorsson trivs alldeles utmärkt, inte minst tack vare det stora kyrkliga engagemang som hon möter i sin församling:

– Det är slående hur stort hjärta man har här på Solkusten för sin kyrka och hur unga som gamla, fattiga som rika och allt däremellan kan mötas!

Utomlands är man mera utsatt

Maria ser också hur betydelsefullt utlandskyrkans mer utåtriktade arbete är:

– Visserligen gör vi ju stora insatser också i Sverige när det gäller den sociala biten men där finns ju ett helt annat skyddsnät om man hamnar lite snett. Utomlands är man som svensk dessutom lite mer utsatt på andra sätt, till exempel att man ju lyder under lagarna i landet man befinner sig i – och där kan det bli konflikter och krockar…

Kyrkan kan få vara en mer tillåtande plats än den ibland är, ett ställe där man mer ”rakt på” och utan pekpinnar och förmaningar kan dryfta alla möjliga aspekter av det här märkliga som är livet...

En tunn gräns mellan liv och död

Att vara fältpastor, som Maria varit i den svenska FN-styrkan i det krigshärjade Mali, liknar förstås inget annat hon varit med om:

– Där är jag både präst för soldaterna samtidigt som jag ska försöka bygga upp kontakter lokalt, med både muslimska och kristna församlingar och religiösa ledare, berättar hon.

I en krigszon finns det självklart andra mer traumatiska dimensioner, där gränsen mellan liv och död är väldigt tunn:

– Det är en sak att se konflikter och umbärande på teve och en helt annan sak att möta det på plats öga mot öga, och de flesta av oss börjar omvärdera mycket och kanske fundera på vad som egentligen är viktigt i livet…

Att finnas till för människor i rum och hjärta

– Hur tror du att Svenska kyrkan kan bli ännu mer relevant för människor?

– Oj, det är en jättestor fråga! Vi jobbar ju med livet och det är förstås alltid relevant…

Maria har ändå några tankar:

– Egentligen tycker jag att vi inom Svenska kyrkan faktiskt finns till för människor men kanske kan vi bli bättre på att vara med mer i vardagen och ha en självklar funktion oavsett var och ens livssituation, både rumsligt och själsligt.

Maria lever som hon lär och tillbringar mycket tid ute bland Solkustens svenskar. Mycket av det hon gör är förstås detsamma som hemma i Sverige men här såväl som i Dubai blir det också sådant som hon aldrig någonsin trodde en präst skulle få ta tag i:

– Det kan vara att ena stunden träffa förväntansfulla par inför vigslar och dop för att nästa sätta ungdomar som råkat illa ut på flyget tillbaka till Sverige. Eller att stötta någon som blivit inlagd på sjukhus och vet att man kanske bara har några veckor kvar i livet, ensam i ett helt annat land.

Allt mellan största glädje och djupaste sorg

Kort sagt precis som livet är, med största glädje och djupaste sorg och allt däremellan, konstaterar hon.

– Hur kan Svenska kyrkan bäst möta människan idag?   

– Det handlar nog om att kyrkan kan få vara en mer tillåtande plats än den ibland är, ett ställe där man mer ”rakt på” och utan pekpinnar och förmaningar kan dryfta alla möjliga aspekter av det här märkliga som är livet...

– Kanske kan Fuengirola även i det fallet vara ett exempel att ta efter?

– Ja, här i kyrkan är det härligt öppet, ocensurerat och bildligt talat högt i tak!

– Du säger ocensurerat?

– Jag upplever att det i Sverige inte är lika självklart att ifrågasätta och diskutera trosfrågor och kyrkans bekännelse och lära. Detta beror nog i de flesta fall inte på att personal eller församlingsbor skulle vara annorlunda hemma i Sverige, utan mer på att vi fortfarande dras med ett arv från när kyrkan var väldigt auktoritär. Här i Spanien är svenskarna "längre bort" från detta arv!

Självklart att diskutera tro och religion

Maria tror också att det blir mera självklart att diskutera tro och religion i en kontext som den spanska där religionen har en mycket större plats i det allmänna livet:

– Ja, jag skulle faktiskt vilja säga att religionsfriheten känns större här än i Sverige.
Religionsfrihet är ju inte bara rätten från religion, den innebär ju även rätten till religion...

Text: Paul Danielsson 
Text och bild copyright Paul Danielsson.

Nyfiken på Svenska kyrkan i Fuengirola på Costa del Sol? Läs mer på deras webbplats!

Läs Paul Danielssons artikel om Maria Thorsson i mc-tidningen Bike.

– Som trafiklärare får jag med mig så många perspektiv utifrån och det tillför väldigt mycket i mitt prästjobb och förstås omvänt, säger Maria Thorsson

Foto: Thorbjörn Thornblad