Ett skolbarn går ensam på en skolgård.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 november 2024

Positivt att vissa föreslås undantas från informationsplikten

Detta visar att den omfattande kritiken från civilsamhället har haft effekt, menar Svenska kyrkan i en första kommentar i samband med att utredaren idag lämnade över slutbetänkandet till regeringen.

Migrationsminister Johan Forssell har idag tagit emot slutbetänkandet Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80). Därmed har nu ett konkret förslag om en informationsplikt presenterats. 

Svenska kyrkan välkomnar utredningens bedömning att skola, hälso- och sjukvård samt socialtjänsten inte bör omfattas av en skyldighet att lämna ut information om människor i papperslöshet till Polismyndigheten.  

– Detta visar att den omfattande kritik som riktats mot en informationsplikt från civilsamhället och fackliga organisationer har haft effekt, säger Anna Karlgren, senior policyrådgivare på kyrkokansliet.  

Vissa myndigheter föreslås omfattas

En informationsplikt föreslås dock omfatta sex särskilt utpekade myndigheter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.  

– Nu får vi titta närmre på hur detta skulle kunna påverka människor i papperslöshet och om det får konsekvenser för Svenska kyrkans samverkan med den offentliga sektorn. Vi behöver säkerställa att inte människovärdet kränks, säger Anna Karlgren.  

Svenska kyrkan har under utredningens gång framfört vilka konsekvenser en skyldighet att anmäla barn och vuxna i papperslöshet skulle kunna innebära. Bland annat att: 

  • Barn och vuxna kommer på grund av rädsla undvika att söka sjukvård, stöd och skydd från socialtjänsten eller undvika att gå till skolan. Detta kan leda till en ökad utsatthet och att människor i praktiken inte kan åtnjuta sina mänskliga rättigheter.
  • Den sociala tilliten i samhället mellan människor riskerar att minska liksom den allmänna tilliten till myndigheterna.
  • Skuggsamhället riskerar att förstärkas i stället för att motverkas.
  • Samverkan med det offentliga och Svenska kyrkans arbete med att ge människor stöd och hjälp med myndighetskontakter riskerar att försvåras   

Utredningen föreslår ytterligare förslag 

Även andra förslag presenteras i slutbetänkandet, bland annat nya grundläggande krav för inre utlänningskontroller, fler befogenheter för att klarlägga identitet och provtagning med tvång för allmänfarliga sjukdomar för att kunna genomföra utvisningar. Syftet med förslagen är att fler människor som inte har rätt att vara i Sverige ska återvända.  

– Dessa förslag väcker naturligtvis även funderingar kring etik och kroppslig integritet, säger Anna Karlgren.

Svenska kyrkan kommer nu att analysera förslagen i Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80) och ska lämna synpunkter till regeringen i samband med en remissrunda.  

Läs mer om Svenska kyrkan och informationsplikten