Foto: Albin Hillert/WCC

Urfolk möttes under temat "Försoning: återupprätta helheten i skapelsen"

Nyhet Publicerad

97 delegater från ursprungsbefolkningar deltog i förmötet som pågick 28-30 augusti. Hör Svenska kyrkans delegat Julia Rensberg berätta om mötet.

I en inledande ceremoni samlades gruppen till textläsning och bön utifrån de fyra elementen jord, vatten, eld och vind. Under mötet reflekterade deltagarna kring hur försoning alltför ofta är en process som söker återupprätta harmoniska relationer, utan att fullt gå till botten med grundorsaker och handlingar av förtryck i det förflutna och nuet. 

– Som urfolk från olika delar i världen har vi mycket gemensamt genom kolonialismen och rasbiologin. Det pågår folkmord i delar av världen som påverkar oss än idag, så historien lever och ärvda trauman fortsätter, men hur ska vi ta oss framåt? berättar Julia. 

Julia Rensberg deltog vid förmötet för urfolk och ingår även i Svenska kyrkans delegation vid Kyrkornas världsråds generalförsamling. Foto: Therése Weisz

– Det vi kom fram till var att vi måste lägga press på att naturen respekteras och att markland och vatten skyddas, det är en av lösningarna. Den vägen kan vi helas, där kan försoningen börja. Allt handlar egentligen om våra traditionella områden, de måste få komma tillbaka till oss.

Mötet mynnade ut i en uppmaning att agera med medkänsla, inkludering och relationell rättvisa – för att bekräfta vår enhet i Kristus, vars kärlek driver världen till enhet och försoning. 

– Ett starkt inslag var att man nyligen dokumenterat det första urfolket som försvunnit. Den sista personen som levde i en isolerad stam har nu dött, så det är en slags milstolpe, nu håller även vi som urfolk på att försvinna och det måste vi försöka stoppa, avslutar Julia.