Foto: Therése Weisz

Workshop om verktyg för dialog om svåra ämnen i tider av polarisering

Nyhet Publicerad Ändrad

Vid två tillfällen under generalförsamlingen ges deltagarna möjlighet att delta i ett utbud av olika workshops. Under lördagen genomförde Act Svenska kyrkan ett uppskattat sådant med titeln ”Agera i en anda av dialog och försoning i tider av polarisering och bakslag för genderrättvisa”.

Workshopen faciliterades av Act Svenska kyrkans Emilie Weiderud, policyrådgivare inom sexuella och reproduktiva rättigheter och Charlene van der Walt, global koordinator för teologisk utbildning.

Kontexten till workshopen handlar om hur vi runt om i världen ser hur utdragna kriser och oro bidrar till ökad polarisering och ojämlikhet. Vi ser också bakslag inom mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter, framför allt inom genderrättvisa. Eftersom Guds ande är i allt som lever, bor Guds ande i alla människor och all skapelse (ref Efesierbrevet 2:22). Om inte jämlikhet gäller för alla, oavsett ålder, kön, sexuell orientering, könsidentitet, funktionsvariationer, ras, religion och andra intersektionella faktorer, så kommer vi inte heller som kristna kunna vara En kropp

Under workshopen fick deltagarna möjlighet att öva sig i och dela erfarenheter kring hur man kan bidra till att skapa trygga utrymmen för dialog inom frågor som relaterar till detta. Vi är alla medvetna om behovet, så fokus ligger inte så mycket på ”vad” utan mer på ”hur”. En viktig del i att kunna föra genuina samtal är att etablera en konsensus om förutsättningarna och gemensamma principer, vilket workshopledarna inledde med att gå igenom. 

Charlene lyfte vikten av att tänka igenom terminologi för att skapa en mer inbjudande och inkluderande miljö i relation till svåra samtalsämnen. Ett sätt är att diskutera och definiera vad som menas med exempelvis kön, sexualitet och gender. Som exempel nämnde hon en grupp studenter som gått en runda på stan och ställt frågor om detta till främmande människor. Svaren de fick utgjorde underlag för samtal och diskussion kring begreppen. Ett annat sätt för att sänka trösklarna till liknande konversationer är att utgå från en bok eller film som behandlar frågorna och prata utifrån det, vilket ofta är ofta enklare än att utgå från egna levda erfarenheter. 

Emilie pekade på att inkludering i vissa fall också kan innebära exkludering. Att bjuda in alla kan i vissa situationer bli fel om man vill skapa trygga utrymmen för särskilda grupper. En del känsliga samtalsämnen kommer inte av sig själva, därför är det viktigt att skapa tillit i gruppen och ett sätt är att bygga och djupodla relationer baserat på annat man har gemensamt. 

I relation till detta lyfte en av deltagarna att vi som kristna kommer in i vissa konversationer med olika åsikter, men det var har gemensamt är att vi alla tror på Bibeln som en viktig bok: det vill säga att fokusera på gemensamma nämnare även om vi inte är överens om allt. 

En annan deltagare pekade på vikten av alltid visa respekt för dem vi talar om. Ett sätt att göra det är alltid samtala som om den/de vi talar om vore i rummet. I en del kontexter kan vissa ord vara bannlysta och förbjudna, såsom homosexualitet och gender – då måste vi hittar andra vägar att prata om det för konversationerna behöver få äga rum.

Även miljön som samtalen äger rum i är viktigt. Det spelar roll hur man designar och skapar förutsättningar för möten och samtal att kunna ske. Lite ansträngning och att även fokusera på detaljer ger ofta stor utdelning. Ett sätt är att ha målsättningen i åtanke: vad är det jag vill och hoppas att denna konversation ska generera i slutändan? Designa upplägget utifrån det.

Det var ett axplock av det som fyllde workshopen. 
Är du nyfiken och vill ha mer information, kontakta emilie.weiderud@svenskakyrkan.se.