Bergums kyrka och församlingshem

I Göteborgs nordostligaste hörn, utanför Olofstorp, finns den vackra medeltidskyrkan Bergum.

Besöksadress
Bergums kyrka, Bergums Kyrkväg 20, Olofstorp

Karta för att hitta hit

Hållplats: Bergums kyrka (Kollektivtrafik via Google maps)

Skyddad enligt Kulurmiljölagen 4:3.

Församlingshemmet, Lyckåsvägen 5, Olofstorp
Hållplats: Olofstorp (Kollektivavtal via Google maps)
Karta för att hitta hit

Tillgänglighetsdatabasen: Kyrkans tillgänglighet och Församlingshemmets tillgänglighet
 

Bergums kyrka är en stenkyrka med anor från 1200-talet. Klockstapeln i trä är från 1823. 

Under 1500- och 1600-talen då kyrkan låg i ett gränsland mellan Sverige, Norge och Danmark var den många gånger illa utsatt för fientliga angrepp där inredning förstördes och kyrkan användes som stall och magasin. Under åren har många till- och ombyggnader samt restaureringar skett. De väggmålningar som gjorts tillkom troligen under senare delen av 1600-talet. Kännetecknande är också takmålningarna från 1778. 

Bergums församlingshem uppfördes på tidigt nittonhundratal och ligger i centralt Olofstorp.

Storlek: Kyrkan rymmer 140 personer och församlingshemmet 100 personer sittande.

Bergums kyrka byggdes på 1200-talet men har sedan dess genomgått ett antal ombyggnader.
Efersom kyrkan legat i gränslandet mellan Sverige, Norge och Danmark har kyrkan ett antal gånger drabbats av strider och krig - speciellt under 1500 och 1600-talen. Vid ett par tillfällen plockade fienden med sig hela inredningen och kyrkan fick tjäna som stall och förråd. 
Under andra halvan av 1600-talet renoverades kyrkan och fick väggmålningar, som dock senare målades över med vit oljefärg. Dessa togs åter fram vid en större renovering i mitten av 1950-talet. 
Bakom predikstolen ser vi Jakobs dröm, och på den motsatta långväggen ses de tre vise männen och en bild med anknytning till den förlorade sonen. Målningarna är dessvärre inte fullständiga då de förstörts vid tidigare 
ombyggnadsarbeten.
Även takmålningarna har varit övermålade, men tog fram samtidigt som väggmålningarna. Dessa är dock utförda 1778 av Mattias Hasselberg och Markus Hammerdahl.
Hasselberg, som också var en duktig träsnidare har även skapat predikstolen.
På läktarbröstet finns tretton tavlor, föreställande Jesus och de tolv apostlarna. 1886 togs dessa tavlor bort och såldes.
Man lyckades senare återfå tolv av dessa. Och den trettonde bilden, den längst till höger, är skapad av konservator Torbjörn Engblad, som också framtog vägg- och takmålningarna.
Altartavlan med den korsfäste Frälsaren är från 1730.
Dopfunten i täljsten dateras till 1689. Över dopfunten fanns förr en dopängel som i sin ena hand bar en skål, som kunde sänkas ner under dop. Dopängeln togs bort i slutet av 1800-talet och har inte kunnat återfinnas.
I koret till vänster om altaret står ett golvur, som skänktes till kyrkan 1801 av församlingsbor.
Kormattan som har ett motiv hämtat ur Lukasevangeliet om Såningsmannen, är skapad av Anna Maria Hoke.
I början av 1900-talet hittade man i närheten av kyrkan offerkärl som förmodligen var tillverkade på 1400-talet.
Offerkärlet består av tre behållare för att förvara helig olja: för dop, för olika liturgiska handlingar samt för sista smörjelsen. Kärlen finns numera på Vänersborgs museum. I sakristian finns en modell.
Klockstapeln är uppförd 1823, men de båda klockor är äldre, gjutna 1557 och 1748. Här fanns tidigare en storklocka, gjuten i tyska staden Wismar 1567, som togs från Bergums kyrka 1650 som vedergällning i svensk-norska krigen. Denna storklocka finns numera i Romelanda kyrka nordöst om Kungälv.

Material från Kyrkoguidergoteborgsstift.se producerad för Göteborgs stift 2015

Bergums församlingshem