Ulla-Britte, ideell medarbetare i Svenska kyrkan
Lyssna

"Odlingen blir en viktig mötesplats för många"

Vi träffar volontärerna Ulla-Britte, Jasmina och Margaretha som alla har hittat sina egna ingångar till det ideella arbetet. Kanske hittar du något som du själv tycker låter intressant att engagera dig i?

Ulla-Britte, ideell medarbetare i Svenska kyrkan

Ulla-Britte.

Foto: Maja Bjurman

Ulla-Britte engagerar sig ideellt i odlingsgruppen i Gunnareds kyrka. Läs mer om Trädgård Gunnared HÄR.

Vad finns det för fördelar med att vara ideell i odlingsgruppen?

För mig handlar det mycket om att kunna inspireras och lära av varandra. Jag är uppvuxen på landet, där jag lärt mig att ta vara på det som finns i jorden och det som naturen ger. Att kunna dela det med andra och samtidigt få nya perspektiv på odling ger mycket! Odlingen blir en viktig mötesplats för många, där man skrattar och fikar ihop.

Finns det några utmaningar?

Att ha tillräckligt med resurser, man vill gärna vara ännu fler! Det är viktigt att det även finns engagerade anställda på plats. Att vara många olika deltagare som ska jobba mot ett gemensamt mål kan vara både kul och utmanande. Sen med odlingen är det ju även väderaspekten… Där har vi fått testa olika kreativa lösningar, till exempel att förså inomhus. 

Porträtt på Jasmina + dotter, som engagerar sig ideellt

Jasmina, här med dottern Sara.

Foto: Maja Bjurman

Jasmina arbetar i matutdelningen i Bergsjöns kyrka. Läs mer om volontärarbete i Bergsjöns kyrka HÄR.

Hur länge har du engagerat dig i matutdelningen?  

Jag har engagerat mig i ungefär 4-5 år! Jag kommer hit varje nästan varje onsdag och hjälper till.

Vad är det bästa med att arbeta med matutdelningen?

Det känns bra att hjälpa andra människor, och att kunna ge något tillbaka. Jag har tidigare fått hjälp av kyrkan så jag vet vad det betyder.  

Vad är en bra egenskap att ha som ideell? 

Att kunna lämna egna problem hemma när man kommer hit, och möta de som kommer med skratt och hjälpsamhet. Det är även viktigt att visa respekt mot varandra, och att man kan samarbeta kring olika uppgifter.

Porträtt på Margaretha, volontär i Svenska kyrkan

Margaretha.

Foto: Maja Bjurman

Margaretha engagerar sig ideellt i Angered och Bergums kyrkor. Läs mer om Café idéElla och andra mötesplatser HÄR.

Berätta lite om Cafe IdeElla! Hur uppstod idén?

Det har länge funnits en ideell tradition i Gunnilse, förr var det personer som cyklade runt i bygden och hjälpte till där det behövdes. Vi var en grupp som ville fortsätta att hjälpa folk, men vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på. Vi testade olika saker, bland annat att ha en telefonlinje dit personer kunde ringa, och att anordna barngrupper. När vi frågade personer i trakten vad de hade varit intresserade av att göra ledde detta till att en rad olika aktiviteter växte fram. Nu anordnar vi gympapass, handarbete, bibelsamtal, barnvagnscafé, bokcirklar, insamling till fattiga barnfamiljer och mycket mer! Cafe IdeElla startade 2013 och verksamheten har varit aktiv sedan dess, med ca 23-28 deltagare per tillfälle. 

Har ni stött på några utmaningar?

Att hålla igång en aktiv verksamhet i 11 år innebär mycket ansvar och planering, och ibland får man tänka i nya banor. Under pandemin ordnade vi till exempel promenadgrupper när det inte gick att vara inomhus, och vi hjälptes även åt med att förbereda gudstjänster och andakter.

Vad finns det för fördelar med att engagera sig ideellt?

Att man får känna sig behövd och efterfrågad! Det kan göra mycket för en som människa att ingå i en gemenskap och känna att man har en tydlig uppgift.