Vigsel
Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.
Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.
Varför gifter man sig?
Svaren är säkert många. "För att vi älskar varandra och vill visa att vi hör ihop" är nog det vanligaste. Men den kärleken som har fört ett brudpar till altaret är ju så mycket mer än en stor och stark känsla. Den bär också med sig en uppriktig vilja till ömsesidig hänsyn, gemenskap, ömhet och närhet, bland annat.
Ett synligt tecken
Vigselakten innehåller flera symboler. Ringarna, till exempel, är det synliga tecknet på att ett brudpar lovar att vara till varandras hjälp och glädje.
Ett viljestarkt löfte
Det finns en anledning till att löftet i vigselakten låter så här: "Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.
Löftena säger inget om att "leva lycklig i alla våra dagar". De talar om viljan, en
uppriktig önskan att dela hela livet med varandra vad det än bjuder. Det paret lovar är äktenskapets fundament att ta hand om varandra. Det kan kännas stort. Allvarligt.
Men i vigselakten finns också ett löfte från Gud. De nygifta är inte ensamma på den resa som började när de förstod att de älskade varandra: Gud vill bära, hjälpa och stötta i livets alla skeden, som en påminnelse om närvaron av den kärlek som aldrig dör.
Inför vigseln
Hindersprövning
Innan vigseln behöver ni skaffa hindersprövning från lokala skattemyndigheten. Där faställs det att det inte finns några hinder för er att gifta er. Hindersprövningen gäller i 4 månader.
Boka kyrka
Åtminstone en av er måste vara tillhöriga Svenska kyrkan för att få gifta er i kyrkan. Vigseln är gratis, men vill ni gifta er i någon annan kyrka än hemförsamlingen kan det medföra extra kostnader.
Om du har specifika önskemål, som en särskild präst, musik eller dylikt är det bra att kontakta församlingen i mycket god tid, likaså om ni planerar gifta er vid de populära vigselhögtiderna, pingst och midsommar.
Vigsel på annan plats
Ni kan vigas på annan plats än i kyrkan. Det enda som behövs är två vittnen, en hindersprövning och en präst.
Om ni önskar att gifta er utomlands kontaktar ni den utlandsförsamling där ni önskar gifta er.
Vigselaktens utformning
Innan bröllopet träffar ni er vigselpräst och samtalar runt vigseln och äktenskapets djupare mening. Vigselgudstjänsten utformas i dialog mellan de medverkande; präst, musiker och brudpar. Möjligheterna är stora att göra den personlig genom val av musik, bibeltexter, dikter m.m.
Val av datum
Församlingen erbjuder vigseltider i kyrkan på lördagar klockan 12, 13,30 eller 15.
Väljer ni att hålla vigseln på annan plats kan prästen bokas även klockan 16.
Om vigseln hålls i kyrkan ingår det en musiker som spelar till de psalmer ni valt. Väljer ni att vigas på annat ställe, t.ex. i hemmet ingår det inte någon musiker, utan enbart präst.
Ha gärna några alternativa datum till hands, speciellt om du har önskemål om
särskild präst.
Att gifta sig i Svenska kyrkan
Här är en film som berättar lite mer om hur det är att gifta sig i Svenska kyrkan
Gift dig med brudkrona
Se bilder på församlingens brudkronor, som finns att låna för dig som är medlem och gifter dig i Nynäshamns kyrka. Fotografering i samarbete med Hårfint Floravägen.
Teckentolk vid dop, bröllop eller begravning
Tolkservice som gäller vardagstolkning är kostnadsfri. Vardagstolkning innebär tolkning i olika vardagssituationer som till exempel inom: - begravningar, dop och bröllop