Lyssna

Nyhet / Publicerad 18 oktober 2018

Att finna lycka i det vardagliga

För mig och min familj börjar ett nytt spännande kapitel i höst. Den första september tillträder jag som kyrkoherde i Öckerö församling.

För mig personligen innebär det nya möten, nya ansikten, nya utmaningar och nya uppgifter. För min familj innebär att vi börjar leta hus och en ny gemenskap ute på öarna. Barnen får byta skola och lära känna nya kompisar. Min fru har börjat titta lite efter jobb. Det är inte konstigt att många av samtalen i vår familj just nu handlar om förväntningar och förhoppningar på framtiden. Det är en fantastisk gåva att kunna se fram emot det som ligger framför. Det är inte en självklarhet eller något som man ska ta för givet.

Under 2018 försöker Öckerö församling vända och vrida på begreppet lycka. Dels här i församlingsbladet, dels i artiklar i Lokalbladet. Jag tänker mig att lycka är lite som kärleken i romantiska komedier. Vi får ett begränsat perspektiv på lycka om vi låser det vid den där känslan som man kan ha en varm sommardag, i slutscenen på en romantisk komedi, när man vunnit på Lotto eller vad det nu kan vara som gör oss  tillfälligt glada. Lycka för mig är något bredare och större än den där känslan som  kommer och går. Lyckan som verkligen är värd att söka efter med ljus och lykta i livet handlar för mig mer om mening och sammanhang i tillvaron.

En av mina favoritböcker i bibeln är Predikaren. Efter att ha vandrat genom det ena efter det andra i livet drar författaren slutsatsen att lyckan finns i det vardagliga och i förmågan att finna mening i Gud. I kapitel 8 uppmuntrar författaren oss att äta, dricka och vara glada ”detta står henne till buds i livets möda, de dagar som Gud ger henne under solen”. Mitt i vardagen, i tjatandet på barnen, i maten som bränner vid eller i väckarklockan som ringer för tidigt finns lyckan. Det är där i min gudstro – i min vardag – som jag finner mening och sammanhang som ger mig en djupare form  av lycka. Jag känner mig lyckligt lottad över att få ha en familj och en gudstro som en grund att stå på i förblandningen mellan nuet och framtiden.

Rasmus Lindén, kyrkoherde