Sommarprat med Karolina

Sommar i P1 eller sommarprat med Karolina? Lyssna på 32 intressanta personer från Öckeröarna – män och kvinnor i olika åldrar med unika livserfarenheter delar tankar om livet och Gud. Programmen är hämtade från podden Kaffe med Karolina år 2000-2023.

231124. Leif Pedda Pedersen, ö-känd trubadur och Pedda-gog.

”Champagne, fjäderboa, 8 kg apelsiner och ett riktigt gott slut”.  Skrev Taube julmusik? Hur många gitarrer är det rimligt att äga och vilken partylåt får alltid igång en publik? Om kärleken till musiken, att fila snygga gitarrnaglar, backa Lasse Kronér och ha carpaccio eller slides på halsen. I poddens final-avsnitt tackar Ingrid och Karolina för sig, vemod blandas med flams och AI med riktigt bra livemusik.

231118. Mari Strålman från kvinnojouren Kalmar.

”Kolabollar, våld, svartsjuka och bra radio för döva”. Kan alla drabbas av våld i nära relationer? Kan en kristen pensionär vara förövare? Har bibeln en sunkig kvinnosyn och vad säger Jesus? Om våldsporr, att kallas hora i skolan och tvingas leva gömd. Om skam och skuld, varningssignaler och modet att sabba stämningen. Men också lite saffran och salami, knasiga dialekter och en flygande reporter på Hultsfred. 

231104. Maja Östling, läkare på Rättsmedicinalverket.

”Geléhjärnor, chokladögon och krim i rostfri, kakelklädd miljö”. Hur är det att undersöka döda kroppar efter olyckor, mord, självmord och missbruk? Vänjer man sig vid att möta misstänka förövare och offer för våldtäkt och misshandel? Lämnar själen kroppen och vart tar den vägen? Om att lägga pussel ihop med polisen, möta anhöriga och fortsätta tro på människan. Och så lite halloween, skådis-obducenter och boktips.

231021. Johanna Wangdell, arbetsterapeut som varit i Ukraina i WHO:s tjänst

”Krig, hopp, hjälpsamhet och lite oväntat änglapink”. Hur är det att bygga upp ett sjukhus i ett krigshärjat land? Hur känns det att leva med flyglarm och möta människor som stridit vid fronten eller suttit i rysk fångenskap? Att se människor fortsätta leva sina liv trots allt, köra barn till träning, träffa vänner och skratta. Om ödmjukhet, tvärsäkerhet och att våga be om hjälp. Och lite om svärmödrar, doktorer och att göra ”en Johanna”. 

230930. Jan Utbult, kommunalråd i Öckerö kommun

”Politik, kompromisser, finska pinnar och sena nätter med mellostjärnor”. Förändras livet av att bli ”kommunens starke man”? Är demokratin värd att slåss för? Hur bemöter man politikerförakt? Kan ”partipiskan” krocka med personliga värderingar? Ryms Gud, kyrkan och ideella engagemang i ett tufft arbetsschema? Om makt, lågaffektivt bemötande och att delegera plus ett rafflande blindtest och knepet att handla en kvart innan stängning.

230916. Stefan Adamsson, polis med många års arbete mot sexbrott och människohandel

”Brott, medaljer, trafficking och allergi mot krim-serier”. Käkar poliser matlåda eller bara halv special? Finns detektiv-väggen med foton, pilar och ledtrådar på riktigt? Borde vi vara räddare än vi är? Är vissa människor onda? Förlåter Gud alltid? Om döttrar som sålts av sina mammor och känslan när en tonårstjej förstår sitt värde och får livet tillbaka.  

230902. Karolina Sandros, präst och influencer som varit skrämmande nära döden

”Brutna revben, kokostoppar och blandade känslor nära döden” Är mamma död? Att höra sitt barn ställa frågan och kämpa med tvivel i dödens gränsland. Är det mitt fel? Finns det ett ljus i tunneln eller bara mörker? Om HLR, vältränade hjärtläkare, kärlek och vissheten att Gud bär trots allt. Och en hel del om tyska bokstäver, gammelnäsor och vård på ICA Maxi.

230624. Robin Mos Andersson, influencer och Paradise hotel-vinnare

”Röda mattor, jordgubbar, tre tusen sprutor och paradiset här och nu”. Går det att göra sitt livs genombrott och samtidigt sörja sin mamma? Ligger paradiset i djungeln vid Mexicos kust? Om kändisfester, alkohol, utseendefixering och känslan när folk ber en skärpa sig och skaffa ett riktigt jobb. Om Gud, aftonbön, att vara pappa till Inez och ångesten efter en testosteronfylld benknäckarmatch med Björkö Old Boys.

230610. Annika Olofsson, mamma, mormor och sambo med Anita

”Kalla bananer, skam, regnbågar och lyckan att bli kär trots allt”. Hur blir det när kärleken överraskar? Får man ändra sig och sina värderingar? Är alla välkomna i kyrkan? Vad händer när en engagerad scout- och konferensledare kommer ut som homosexuell? Om rädslan för vad folk ska säga och längtan efter att vara sann mot sig själv.

230513. Jean-Claude Marclay, nybliven präst på Björkö

”Råa älgar, stora kontraster och falsk, grön omställning”. Går det att växla mellan svåra möten efter tsunamin och fika med smörgåstårta på skånska caféer? Är det i kristid människor söker Gud? Riskerar kyrkan att bli ett museum? Om att åka ambulans från Schweiz till Kiruna, att krydda kaffet med renkött och att våga se de döda fiskarna i älven.

230429. Christer Holmer, präst på Björkö på väg mot pension

”Bokslut, minnen, flätade skägg och hemliga valborgstalare”. Handlar bokslut mest om siffror eller ord? Vem ska göra ens bokslut och när – nu eller på dödsbädden? Är Gud särskilt god mot präster? Hur umgås man Gud? Kan man vara ledig från att vara präst? Och så en del om kolakakor med ädelost, blazer och pommes, parfym och gnuggisar med skunklukt.  

230401. Lena Enerbäck, familjerådgivare

”Sjukdricka, terapi, tvåsamhet och syrenfärgade träningsoveraller i Tylösand”. Är det trendigt att leva som par? Är en kris bra för parrelationen? Kan en skilsmässa bli bra, kan en relation överleva otrohet? Om hur våra relationer påverkas av tro och kyrklighet, vilka relationsproblem som är vanligast och när det är klokt att söka hjälp.

230318. Preben Pedersen, krögare på Tullhuset och tidigare förbundskapten för danska landslaget i innebandy

”Laget och idrotten, dænska wienerbrø och de viktiga bromsklossarna”. Hur bygger man lag? Är grupparbeten alltid bäst? Behövs verkligen alla i teamet? Var Jesus en bra lagledare?Om att fira med champagne, lära sig vara själv, ställa krav, klara att inte vara bäst och hitta nån som vill hoppa med över stupet. Hur svårt kan det va'?

230304. Sofia Rydell, blivande sjuksköterska och skidälskare

”Äventyr, paus, skärmfasta och buljong med lökbös”. Hur vet man när en livspaus är nödvändig eller ett äventyr måste bejakas? Hur är det att pausa kyrkan, men inte Gud? Om att lämna sina rötter och upptäcka det man har. Att förverkliga drömmen om att bara få vara och hitta en ny väg. Och så en skvätt skidskytte, frivillig späkning, vampyrer och evig kärlek.  

230218. Lena Andersson, diakon och nybliven pensionär från Hälsö

”Livsskeden, kriser, humus och moderatbandy för pensionärer”. Hur lyckas man gå i pension på ett bra sätt? Blir man någon annan vid 65? Var småbarnstiden den bästa eller värsta tiden? Är det löjligt med 40-årskris? Vad har man Gud till? Är att titta ut en gravplats som att titta ut en tomt? Funkar det med ägg och ost i handväskan och vem har koll på 1-2-3-lagen?

230204. Hanna Grav, fyrabarnsmamma från Hönö

”Roliga svampar, pole dance, tröst och att inte ta livet för givet”. När det lilla hjärtat slutar slå i vecka 38, hur förändras livet då? Vad säger folk på ICA efter en förlossning som inte slutade med ett barnskrik? Är ett ofött barn en främling eller en älskad dotter? Går sorgen någonsin över? Om varför och meningen. Om Gud och den lilla, lilla kistan. Om en älskad fjärilsdotter som alltid finns, men ändå inte.

221203. Eddy Normark, diakon, konditor, is-racingförare och nykter alkoholist

”Marsipanälgar, Jesus, sinnesro och AA på lönnkrogar i Agadir”. Att redan som tonåring vara rökt och sen göra karriär i kostym. Att leva maximalt, åka Antabuss, sova i soptunna, nosa på döden och tvingas acceptera maktlöshet. Men också om hopp, att bli förlåten av ett barn och sedd för den man är. Och så lite om kändisjakt på behandlingshem, den syntetiske anden, Livsstilsverktyget, classy julgodis och de tolv tusen kattluckorna.

221110. Sofia Hansson, rektor och träningsinstruktör med erfarenhet av utmattning

”Salta pinnar, styrka, ambulanser och konsten att andas”. Vad händer när en högpresterande chef, karismatisk träningsinstruktör och supermorsa blir allvarligt sjuk? Kan man jobba ihjäl sig på ett roligt jobb? Är det bra eller dåligt att vara stark? Om att söka stillhet, förundran och tillåta sig ha roligt. Om skuld och skam, multivitamintabletter och att få kissa utan att jobbmejla. Och så lite om Franses Barbie och valet mellan Bachelor och UR.

221022. Olof Utbult, företagsrådgivare

”Pengar, elkostnader, givmildhet och guldstålar till kaffet”. Hur ska det gå med räntorna, matpriserna och rumstemperaturen? Lånar vi för mycket? Kan någon bli rikare utan att någon annan blir fattigare? Borde den som är rik skämmas? Är pengar roten till allt ont? Kan en rik man komma till himlen? Blir man mer generös ju rikare man blir? Och så lite om Manchester City, den heta bostadsmarknaden på bondvischan i Halland och vad man gör på banken efter tre.

221008. Anna Bryngelsson, glädjespridare på mini-crosser från Hönö

”Paljetter, modellkontrakt, livsglädje och skillnaden mellan MS och PMS”. Att som 23-åring få sjukdomen MS, dratta omkull i höga klackar på kullersten och planera för att ta sitt liv. Att leva med en ständig influensa-känsla och inte dejta varken Gud eller nån annan. Men mest om att strunta i att ”lyssna på kroppen” och istället dansa, shoppa kläder, skratta och klättra i berg.

220924. Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun

”Droger, Gud, inflytande och smaskiga Gaisare”. Är det så farligt om tonåringar dricker lite sprit? Behöver drogförebyggandet verkligen starta i förskolan? Om makt och ansvar, Öckerö-metoden, föräldrarollen och risken med att vara spontan. Men också om tiden efter branden på Knippla, hur man ställer in sin livskompass och om det är lätt att säga hejdå till Gud.

220910. Viktoria Johansson, rektor på Hedenskolan

”Salami, Madicken, samhällsengagemang och skojiga valaffischer”. Karolina och Ingrid hakar på valspurten i elfte timmen. Vem vill och orkar längre engagera sig ideellt? Kommer nästa generation leda Sverige bättre? Hur mår ungdomar idag? Är diagnoser bara en trend? Om respekt och uppfostran, Gun och rebellen Jesus, mobilförbud och att vara född ur ett hjärta (och en mage).

220611. Jenny Johansson, kiosktanten på Henrys kiosk

”Askungens klänning, livsresor, celiaki och sockerbullar”. Kan en händelse ändra livets riktning helt? Hur blir det när någon man älskar hastigt dör eller tar sitt liv? Är det okej att gå till psykolog eller är psykisk ohälsa fortfarande tabu? Om att lära sig läsa som vuxen, ha Gud för sig själv, få vänner i alla åldrar och älska jobbet. Om att våga testa och våga göra fel.

220514. Tomas Götesson, Karolinas goda vän och ”en livs levande bög”

”Budapesttårta, pride, valpar och helt ofrivilliga dickpics”. Vi laddar för Pride! Två influencers och en TV-stjärna snackar HBTQ, schlagers, orkidéer, hemsydda gardiner, sex, fjollighet, fest och glamour. Men också om våndan över att komma ut som gay, möta fördomar och hat, välja bort barn och att landa i ett annat liv än man först tänkte.

220430. Johanna Wikberg, präst och engagerad i EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer

”Prideflaggor, regnbågar, HBTQ och kyrkans utmaningar”. Bög, flata, hen, HBTQIA+ … vad får man säga och när blir det fel? Borde alla gå i Pride-parad? Kan man vara kristen och HBTQ-person? Hur långt har kyrkan kommit, topp tre bibelställen för och mot HBTQ och vad säger egentligen Jesus? Om att komma ut och att vara anhörig, om bemötande och fördomar.

220326. Lina Johansson, dietist

”Lasagnette, smågodis, mat och eventuell sommartid”. Är vetemjöl och socker den stora boven? Ska samhället ta ansvar för min hälsa? Vad finns det för skäl att äta mer vegetariskt? Åt man bättre på Bibelns tid? Rekommenderade Jesus verkligen 68 brödskivor om dagen? Plus en del om machokött, tumregeln ”gott är onyttigt” och innehållet i Rikshospitalets diet.

220226. Sara Johannesson, präst

”Veganska färger, överlåtelse, Tinder och slirig gummisemla”. Vad är du övertygad om? Vem har påverkat dina ställningstaganden? Ger akademisk kunskap eller känsloupplevelser en starkare tro? Vem tror på dig? Om tvivel, tro och en hel del om tyngtäcken, vuxenpoäng, partysamtal och utmaningen att dela med sig.

211113. Christer Jonasson, föräldrarådgivare och terapeut

”Grillkillar, sömnbrist, relationer och salutogena mandelcigarrer”. Vilka är de vanligaste problemen i en kärleksrelation? Är det en fördom att män har svårt för att tala om känslor? Gör kriser relationen starkare? Triggar julen konflikter? Om våld i hemmet, tips för att få relationer att hålla och skillnaden på terapi och samtalsstöd hos en präst.

211002. Tomas Hammar, fd idrottspastor

”Sport, vinnarskallar, känslor och doften av kanelbullar”. Vad tycker Gud om sport? Är idrott ett religionssubstitut, kan sport tillfredsställa människans djupaste behov? Om offside, hooking, kristna sporter och likheten mellan en hockeymatch och en gudstjänst. Är prestation bra? Kan sport bli ett relationsproblem och hur känns det när kroppen inte orkar?

210424. Viktoria Westerlund, IVA-sköterska

”Corona, drivkrafter, pilgrimsmiddagar och strategisk inkontinens”. Får man krama mormor, om man inte slickar på henne? Vilka är pandemins hjältar, offer och vilka orkar inte längre bry sig? Vilka drivkrafter har vi? Om rädslor och skratt bakom skyddsplasten på IVA, känslan när någon dör och deras älskade måste ta avsked i full skyddsutrustning. Och blir den nån pilgrimsvandring i podden namn?

210306. Helene Berndtsson, träningsinstruktör och Vasaloppsåkare

”Koffeinfritt kaffe, grupparbeten, hälsa och Vasaloppet”. Karolina och Ingrid om falukorv, smågodis och att ligga på soffan. Kan man gå på yoga om man tror på Gud? Varför snackar Paulus om att vinna loppet? Är det okej att vilja gå ner i vikt? Om prestationsångest, fyllda cirklar, stegräknare, dans, uthållighet och att ta med snöskoveln till träningspasset.

201205. Sonja Eliasson, 13 år

”Verktygskalendrar, saffran, jämställdhet och extremt smarta barn”. Karolina och Ingrid utmanas i frågor om barns – och tjejers – rättigheter. Kan barn vara med och fatta viktiga familjebeslut? Är barn intresserade av politik och samhällsfrågor? Hot eller muta, vad funkar bäst? Om föräldraskap ur ett barns perspektiv och lite trams om elbolag, julkalendrar och att matcha ton i ton.

201121. Linus Torgeby, sexbarnsfar med koll på barnrättsfrågor

”Hjorthornsalt, föräldraskap, instagrampepp och Donalds fejkfruar”. Hur ser den perfekta föräldern ut? Hur är det att leva med barn i behov av särskilt stöd? Hur blir barn lyckade eller lyckliga? Ska föräldrar hålla enad front och vilka är de bästa huskurerna? Om rädslan för att inte räcka till, risker med för mycket kvalitetstid och känslan när barnet ska checkas ut från BB.

201010. Andreas Alderblad, säkerhetsskyddschef och fd polis

”Civilkurage, prästeräddaren, trygghet och bredbar fjällfil”. Karolina och Ingrid pratar om hantverkare, goda krafter i samhället och vad som gör världen lite bättre. Får man uppfostra andras barn? Vad händer när människor håller varandra om ryggen? Ingår ägg i en seriös krisberedskap och hur skulle det bli om alla följde 10 Guds bud och den gyllne regeln?

200912. Helen Wedham, psykolog

”Släta koppar, lokalsinne, utbrändhet och det där med att säga nej”. Karolina och Ingrid gör slut med sommaren och funderar över den bästa åldern. Vem drabbas av utmattning och går det att bli ”utbränd light”? Har alla människor andliga behov? Kan man pajja sina barn? Om quickfix, snabbvila och att blanda ihop människovärde med prestation.

200606. Anette Zälter, okrönt emojidrottning och Hönöbo

”Choklad, syskon, salta bad och meningen med livet”. Är det okej att gilla vit choklad? Vad ska jag bli när jag blir stor och vad är förresten det tuffaste yrket? Tips på mingelrepliker och klargörande om HR. Påverkas man av sin plats i syskonskaran? Och vad är egentligen göttigast – salta eller söta bad?

Podd – Kaffe med Karolina!

Podden med Karolina Sandros och Ingrid Eliasson fylls av småprat, trams och djupdykningar. Lyssna gärna på gamla avsnitt med intressanta ämnen och lokala gäster.