Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 september 2024 / Ändrad 24 september 2024

”Det studsar mellan glädje och sorg”: Följ med in till Sjukhuskyrkan på USÖ

De finns där för att hjälpa till att bära sorg, smärta och svåra frågor när livet plötsligt tränger på, när tillvaron sviktar. ”Att ha någon som lyssnar kan vara som läkande medicin, konstaterar Mattias Falk”, präst vid Sjukhuskyrkan i Örebro.

Om bilden: Prästen Mattias Falk på Sjukhuskyrkan har tät kontakt med personal på olika avdelningar på sjukhuset. Här i samtal med undersköterskan Emma Fahlström på Neuroavdelningen på USÖ.

SJUKHUSKYRKAN FINNS mitt i Universitetssjukhuset i Örebro, och samtidigt lite avskilt, en trappa ner i M-husets stora, ljusa glasentré. Den erbjuder samtal och (det kyrkan kallar) själavård för patienter, närstående och personal på USÖ. 

På sjukhuskyrkan arbetar i dag Mattias Falk, präst i Svenska kyrkan, och Jonas  Lundkvist, pastor i Equmeniakyrkan, tillsammans med Sofia Ottosson, musiker, samt en diakon. Sjukhuskyrkan är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och frikyrkor i Örebro. På sjukhuset finns även en muslimsk koordinator.

– Präst, pastor, diakon eller musiker spelar ingen roll. Vi är alla sjukhussjälavårdare som möter människor i samtal, säger Mattias Falk, sjukhuspräst.

Uppdragen kan handla om så mycket: Ett akut samtal mitt i krisen, när tiden plötsligt är utmätt eller en respirator ska stängas av. Det kan också vara att finnas där för en patient som har överlevt cancer och kämpar med en rädsla och oro efteråt.

– Alla kan behöva stöd när ens identitet och tillvaro är på svaj, säger Mattias Falk.

Sjukhuskyrkan finns för både patienter, anhöriga och personal på USÖ, berättar Mattias Falk, präst.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

ATT FÅ vara ett stöd mitt i sorgen, tvivlet och frågorna är både stort och fint konstaterar Jonas och Mattias.

– Jag blev uppringd till en avdelning för ett tag sedan. En familj hade fått beskedet att mannen inte hade långt kvar. Innan han dog bad han mig att fortsätta samtalen med hans fru, vilket jag har gjort.

Under våren startade Sjukhuskyrkan en kör för anställda. Målet är att låta musiken fungera som friskvård. Kören leds av musikern Sofia Ottosson, och träffas en gång i veckan. Några som varit med är Cecilia Öman och Maria Hindenborg.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Samtalsgrupper för dig i sorg

Svenska kyrkan erbjuder flera olika stöd- och samtalsgrupper för dig i sorg. Det finns grupper för barn och unga, för dig mitt i livet, för dig som mist en livspartner och för dig som förlorat någon i suicid. 
Flera av grupperna arrangeras tillsammans med Sjukhuskyrkan, Universitetskyrkan och Region Örebro län.

I alla samtal utgår de från den tystnadsplikt som gäller för präster, för pastorer och för diakoner.

– Det är en tillgång, det skapar utrymme för att säga saker man annars inte vågar. Du får pröva dina tankar, förklarar Jonas. 

Tystnadsplikten innebär bland annat att de inte läser patienternas journaler och inte heller skriver några egna. Att få sätta ord på saker och veta att det stannar i rummet gör stor skillnad. De existentiella frågorna – som meningen med livet och livets slut – blir också närvarande.

– För oss handlar det inte om att servera teologiska svar. Många gånger sitter vi bara tysta och lyssnar, menar Mattias.

Förutom enskilda samtal med patienter möter Sjukhuskyrkan också människor i sorgegrupper. Grupperna kan vara öppna för barn och unga, kopplade till palliativa avdelningen eller speciellt för efterlevande i suicidfall. Här samarbetar man brett med personal från regionen. 

Tystnadsplikten skapar utrymme att pröva sina tankar, säger Jonas Lundkvist, pastor.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Själavård

Själavård är kyrkans omsorg om hela människans inre hälsa – den andliga, existentiella och psykiska. Själavård kan ske på olika sätt. Ofta är det genom ett samtal mellan en enskild person och en präst eller diakon.

PERSONALEN PÅ USÖ har också hjälp av Sjukhuskyrkan. Dels har anställda möjlighet att i enskilda samtal dela sina upplevelser, dels bjuds det in till föreläsningar.

– Vi håller flera olika utbildningar. Det kan röra sig om sorgearbete, om mötet med döden och om kulturförståelse, berättar Mattias.

– Egentligen är vårt arbete, med samtal och själavård, rätt odramatiskt. Det studsar ofta mellan glädje och sorg, skratt och gråt, existentiella frågor och  praktiska saker. Allt blandas. 

TEXT: MARIA WIDAR

Detta reportage publicerades ursprungligen i  Svenska kyrkans magasin Örebro – Mitt i livet hösten 2024.

Du kanske också är intresserad av:

Viktiga frågor om AI i höstens nummer av ”Örebro – Mitt i livet”

Hon är digitalt proffs med en stor kunskap om internet, sociala medier och AI, artificiell intelligens. I höstens nummer av magasinet ”Örebro – Mitt i livet” pekar Elin Häggberg på vad det innebär att AI blåser nytt liv i existentiella frågor.

Sjukhuskyrkan på USÖ

Sjukhuskyrkan är till för patienter, närstående och vårdpersonal, oavsett tro, som söker någon att samtala med. Vi finns här för dig på Universitetssjukhuset i Örebro.