Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 september 2024 / Ändrad 18 september 2024

Stor intervju med Elin Häggberg: ”Därför är AI en viktig fråga för kyrkan”

Inse att AI är en ”härmapa” som saknar livserfarenhet och ducka inte för de existentiella frågorna som utvecklingen väcker. Det säger Elin Häggberg, digitalt proffs från Örebro, som erkänner att AI gett henne tekniksvindel.

ÖREBROAREN ELIN Häggberg har alltid varit intresserad av att uttrycka sig och att ha kontakt med andra människor. Redan som tioåring började hon utforska vad datorer kan göra. Det la grunden till att hon i dag skapat en plattform där intresserade tar del av hennes kunskap om sociala medier, internet och inte minst AI, artificiell intelligens.

– Jag pratade tidigt med kompisar i olika forum på nätet, skrev i chattar och skapade enkla hemsidor. Jag har växt upp med den tekniska utvecklingen, berättar Elin Häggberg. 

Hon beskriver AI som ett paraplybegrepp inom många forsknings- och teknikområden. Det gör det lurigt, menar hon, eftersom det är stor skillnad på vad AI innehåller och används till.

För internetproffset Elin Häggberg är sociala medier, teknikutveckling och AI ständigt på agendan

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Att programmera datorer till att simulera mänsklig kunskap är inte något nytt. Det kom redan på 1980-talet. Under 2000-talet tog möjligheten att analysera stora mängder data ett stort kliv framåt, vilket ledde till en ”intressevåg” för AI år 2018.

DE SENASTE åren har det som heter generativ AI kommit. Det innebär att i stället för att människor instruerar AI om vad den ska lära sig, får AI själv hitta logiken i en stor mängd material. Det kan vara språk, texter eller bilder. AI får på så sätt ”lära sig själv” hur saker hänger ihop, något som inneburit en snabbare och mer avancerad utveckling.

– Många har blivit tagna på sängen. Jag får inte tekniksvindel så ofta, men det fick jag i slutet av 2022. Då kände jag att vi kom in i ett nytt skede, att det började finnas en ”digital hjärna”, säger Elin Häggberg. 

Genom tjänsten ChatGPT fick gemene man för första gången direkt tillgång till den nya tekniken. I dag är det många som tar hjälp av den för att till exempel sammanställa stora mängder data, kontrollera analyssvar från sjuktester eller skriva texter.

Ordförklaring

AI: En förkortning för artificiell intelligens. Ett samlingsnamn för en rad olika tekniker som försöker få datorprogram att fungera mer likt en människa. Finns på webbplatser, i mobiltelefoner och i många andra system.

Generativ AI: Ett AI-verktyg som kan skapa (generera) något nytt, till exempel text, ljud eller bild. Är tränad på en enorm mängd data.

ChatGPT: En populär tjänst som kan leverera texter.

Dall-E: En populär tjänst som kan leverera bilder.

Källa: Internetstiftelsen, internetkunskap.se

ELIN KOPPLAR utvecklingen till språkets roll, att det är genom språket som vi formar världen och vår verklighet. AI kan bara utgå från det språk och de texter som den får del av. Det har också inneburit att det AI levererar ofta tenderar att sprida systematiska fel.

– Världen har blivit chockad över att det nu inte går att genomskåda om det är AI eller människor som skapat bilder, musik, poesi och andra texter. Det går att tala om en existentiell tekniksvindel. Det är faktiskt så att forskarna själva inte riktigt förstår hur AI kommer fram till de resultat som den gör.

Vad blir kvar av oss människor, när AI kan skapa allt det vi trodde var unikt mänskligt, ja till och med bli en digital partner?

– AI väcker helt klart nytt liv i existentiella frågor och det är utmanande för alla. Det behöver vi ta på allvar, och där kan kyrkan spela en viktig roll, säger Elin Häggberg.

– Hur är en god människa? Vad är ett gott liv? Vad är värt att eftersträva i livet? Det är frågor som kyrkan alltid varit bra på att lyfta, och därför borde den se till att vara en röst för sina perspektiv i samhällsdebatten och ännu tydligare erbjuda en arena för dessa frågor.

Elin menar att kyrkans fokus på det mänskliga, det djupa, det andliga, blir ännu viktigare. Att den ska våga ge perspektiv på hur tekniken ska utvecklas och användas, utifrån Bibeln och dess syn på mänskliga rättigheter, omsorg och allas lika värde.

– Det finns en risk att vi tillskriver AI mänskliga egenskaper, men det är ett system, en härmapa. AI kan inte tänka eller känna som en människa. Vår livserfarenhet finns inte hos AI.

– När en konstnär använder sina olika uttryck, ställer frågor, utvecklar sitt skapande, är det något mer än enbart resultatet. AI kan bara härma genom att gissa vad som är det mest sannolika som ska komma härnäst i en text, bild eller musikstycke.

I sin hemmastudio har Elin många möjligheter att skapa innehåll, alltid med fokus på hög kvalitet.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

ELIN FRAMHÅLLER att vi ofta får för oss att vi ska låta AI göra det vi är bäst på, men att det är bättre att låta AI göra det vi är sämst på. Det där monotona, inte alltid så roliga.

– Det är dumt att tänka att AI ska ersätta där vi allra mest har behov av en annan människa. Samtidigt kan kanske AI fylla behov där det inte finns människor, bli någon som alltid kan lyssna, inte dömer eller har förutfattade meningar. Som är där bara för dig.

Elin förstår att många kan känna en rädsla och få en dystopisk känsla inför framtiden med tanke på den teknikvåg som går över världen.

– Det viktigaste vi kan göra är att lära oss om AI och prata om hur vi vill att framtiden ska se ut. Genom vårt agerande skickar vi signaler både till företag och politiker om hur vi vill ha det.

– Nu har vi chans att påverka vilken framtid vi vill ha.

Detta reportage publicerades ursprungligen i  Svenska kyrkans magasin Örebro – Mitt i livet hösten 2024.

Du kanske också är intresserad av:

Viktiga frågor om AI i höstens nummer av ”Örebro – Mitt i livet”

Hon är digitalt proffs med en stor kunskap om internet, sociala medier och AI, artificiell intelligens. I höstens nummer av magasinet ”Örebro – Mitt i livet” pekar Elin Häggberg på vad det innebär att AI blåser nytt liv i existentiella frågor.

”Det studsar mellan glädje och sorg”: Följ med in till Sjukhuskyrkan på USÖ

De finns där för att hjälpa till att bära sorg, smärta och svåra frågor när livet plötsligt tränger på, när tillvaron sviktar. ”Att ha någon som lyssnar kan vara som läkande medicin, konstaterar Mattias Falk”, präst vid Sjukhuskyrkan i Örebro.