Ur nomineringen: ”En av Sveriges mest hållbara restauranger som stolt hjälper restauranger över hela landet att minska sitt klimatavtryck. Har vunnit flera prestigefyllda hållbarhetspriser, inklusive Örebro kommuns hållbarhetspris och White Guide Juniors Årets hållbara offentliga restaurang. Med djup kunskap och starkt engagemang vill restaurangen hjälpa fler att bli lika klimatsmarta”.
Mer om Tullängsgymnasiets restaurang:
En kommunal skolrestaurang med hållbarhet och matglädje i fokus. Det som för 15 år sedan började med en utmaning till eleverna att minska matsvinnet, har växt till ett framgångskoncept inom hållbar skolmat. Restaurangens ekologiska inköp utgör cirka 97 %, varav ca 62 % är svenska ekologiska produkter. Restaurangens CO2e ligger på ca 0,91 kg per inköpt livsmedelskilo, vilket gör att måltiderna med råge uppnår One Planet Plate. Restaurangens kockar arbetar med aktiv servering i restaurangen, tipsar och visar vad som passar ihop, vilket gör att många elever provar ny mat. Restaurangen gör nästan all mat från grunden i stället för att köpa färdig, vilket bidrar till att pengarna i stället kan gå till ekologiska råvaror. Ett exempel på det är vegofärs, som kockarna lagar själva i stället för att köpa färdig.