Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 september 2024 / Ändrad 17 oktober 2024

Fem starka finalister i Svenska kyrkans miljöpris 2024

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. Bland alla nominerade kandidater 2024 finns fem starka finalister, som alla är verksamma inom olika områden. Möt årets finalister!

Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

Nu står det klart att medarbetarna vid Tullängsgymnasiets restaurang får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2024. Stort grattis!

Klimatkrisen är en andlig och existentiell fråga. Svenska kyrkans medarbetare möter allt fler människor med oro och ångest – men också skuld och skam – i relation till klimatet. Därför har Svenska kyrkan Örebro pastorat instiftat ett miljöpris, för att lyfta hoppfulla exempel och främja lokala initiativ.

Om bilden: På Norra kyrkogården i Örebro gör Svenska kyrkan gödsel av nässelvatten, från nässlor som växer på kyrkogården.

Finalister i Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2024

Clara Schultz: Miljövetare som driver kontot Miljömatte på Instagram

Clara Schultz.

Foto: Privat

Ur nomineringen: ”För sitt arbete med kontot Miljömatte på sociala medier. Genom kontot inspirerar hon och uppmanar andra hundägare till miljövänligt hundägande. Hon delar med sig av tips gällande ekologiskt foder, tillverkande av egna hundleksaker med hjälp av skräp och annat återvunnet material, och visar hur lätt det kan vara att handla second hand-prylar till sina växande hundar (för att minska svinn och konsumtionshets)”.

Mer om Clara Schultz:

Utbildad humanekolog och miljövetare. Utbildad hunddagisföreståndare och instruktör i Nose Work. Genom Miljömatte vill Clara Schultz göra det enkelt för hundägare att göra hållbara val. Först ut med att driva miljöfrågor ur ett helhetsperspektiv kopplat till hundägande. Utmanar normerna kring konsumtion, resor och hundens behov, för dig som hundägare. Driver tillsammans med sin make en liten gård med stort fokus på återbruk – med det långsiktiga målet att kunna bli självförsörjande. 

Jim Holmgren: Bonde och entreprenör som driver Holmgrens regenerativa familjegård 

Jim Holmgren.

Foto: Privat

Ur nomineringen: ”För sitt arbete på Holmgrens regenerativa familjegård där han odlar och säljer ekologisk mat. Han sprider sitt entreprenörskap inom odling, trädfällning och trädgårdskonsultering. Under sina tre år i Glanshammar har Jim redan hunnit ha flertalet samarbeten och föreläsningar med Naturskyddsföreningen, Trädgårdsföreningen och koloniföreningar i Örebro. Utbildad och specialiserad inom permakultur (ekologiskt och hållbart jordbruk), vilket han använder sig av i sina uppdrag och verksamheter”.

Mer om Jim Holmgren:

Utbildad miljövetare och permakulturdesigner. Driver Holmgrens regenerativa familjegård tillsammans med sina föräldrar. Gården fungerar som ett visningscentrum för permakultur, där föreningar och intresserad allmänhet får inspireras och lära sig mer om hållbart jordbruk. När familjen köpte gården för tre år sedan var marken vattensjuk och utdömd. Genom planering av svalldiken, dammar och flis har Jim Holmgren på kort tid visat att även ”hopplös” mark går att göra brukbar. Jim Holmgren är också med och driver hållbart skogsbruk i Vilhelmina, där hans släkt äger och förvaltar 250 hektar skog.

Johanna Björklund: Forskare och lektor vid Örebro universitet, agronom och miljövetare

Johanna Björklund.

Foto: Örebro universitet

Ur nomineringen: ”Hon är universitetslektor och forskare som bidrar med fördjupad kunskap genom sitt arbete och även sina krönikor i Nerikes Allehanda. En god pedagog som utbildar unga människor, men också lärare och allmänhet. Även genom att själv leva som hon lär. En inspirationskälla”. 

Mer om Johanna Björklund:

Agronom, miljövetare och forskare med bakgrund inom lantbruk. Har länge utforskat frågor kring produktion av hållbar mat – och har nu skiftat fokus till frågor om att äta hållbart. Forskar bland annat om pedagogik kring skolmaten som en grund för hållbart lärande. Johanna Björklund ser på sitt uppdrag som lärare och forskare vid Örebro universitet som en plattform att förändra och förbättra världen. Hennes drivkraft i hållbarhetsfrågor genomsyrar både yrkeslivet och privatlivet, där ett exempel är att hon cyklar drygt en mil till tåget för att ta sig till jobbet varje morgon. Hennes övertygelse är att det är enda sättet. Skriver forskningskrönikor om mat, miljö och hållbarhet i Nerikes Allehanda var tionde vecka.

Tove Sävenhed: Inredningskonsult, visual merchandiser och entreprenör

Tove Sävenhed.

Foto: Rebecca Martyn

Ur nomineringen: ”För sitt arbete med företaget Milieux AB. Hela hennes person och sätt att arbeta är precis som de kriterier ni listar. Hennes arbete går ut på skapa miljöer där människor ska må som allra bäst. Att skapa miljöer med hög cirkulär medvetenhet. Hennes kreativitet är av högsta klass”.

Mer om Tove Sävenhed:

Diplomerad inredningskonsult som i sitt arbete med rumslig gestaltning utgår från ett cirkulärt tänk. Skapar medvetet inredda miljöer med kundens befintliga möblemang som en sorts grundkapital. Erbjuder konceptet personal curator där hon bevakar andrahandsmarknaden åt sina kunder. Arbetar med och lyfter möjligheterna med möbelbibliotek hos större organisationer. Drivkraften att arbeta med butikskommunikation är just att inspirera genom uniciteten i secondhandhandeln. På hemmaplan har Tove Sävenhed byggt om en gammal lastcontainer till sin studio. Drivs starkt av lusten att skapa trivsamma, hållbara miljöer med wow-faktor.

Tullängsgymnasiets restaurang: Alexander Freibergs, Niclas Palmqvist, Weronica Brüde, Lena Sjöqvist, Kajsa Siggesson, Jens Eriksson, Matilda Kleber och Susann Westberg

Alexander Freibergs, Niclas Palmqvist, Weronica Brüde, Lena Sjöqvist, Kajsa Siggesson, Jens Eriksson, Matilda Kleber och Susann Westberg.

Foto: Privat

Ur nomineringen: ”En av Sveriges mest hållbara restauranger som stolt hjälper restauranger över hela landet att minska sitt klimatavtryck. Har vunnit flera prestigefyllda hållbarhetspriser, inklusive Örebro kommuns hållbarhetspris och White Guide Juniors Årets hållbara offentliga restaurang. Med djup kunskap och starkt engagemang vill restaurangen hjälpa fler att bli lika klimatsmarta”.

Mer om Tullängsgymnasiets restaurang:

En kommunal skolrestaurang med hållbarhet och matglädje i fokus. Det som för 15 år sedan började med en utmaning till eleverna att minska matsvinnet, har växt till ett framgångskoncept inom hållbar skolmat. Restaurangens ekologiska inköp utgör cirka 97 %, varav ca 62 % är svenska ekologiska produkter. Restaurangens CO2e ligger på ca 0,91 kg per inköpt livsmedelskilo, vilket gör att måltiderna med råge uppnår One Planet Plate. Restaurangens kockar arbetar med aktiv servering i restaurangen, tipsar och visar vad som passar ihop, vilket gör att många elever provar ny mat. Restaurangen gör nästan all mat från grunden i stället för att köpa färdig, vilket bidrar till att pengarna i stället kan gå till ekologiska råvaror. Ett exempel på det är vegofärs, som kockarna lagar själva i stället för att köpa färdig.

Årets finalister! Alexander Freibergs, Niclas Palmqvist, Weronica Brüde, Lena Sjöqvist, Kajsa Siggesson, Jens Eriksson, Matilda Kleber och Susann Westberg. Tove Sävenhed. Clara Schultz. Jim Holmgren. Johanna Björklund.

Tung jury utser vinnare

Det är en arbetsgrupp i Örebro pastorat som utsett årets fem finalister, och bedömningen är gjord utifrån miljöprisets kriterier. 2024 kom 23 nomineringar in, alla väldigt starka kandidater. Nu tar juryns arbete vid.

Juryn för Svenska kyrkans miljöpris i Örebro består av flera tunga hållbarhetsexperter:

  • Anna Ekström, ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott, Örebro kommun.
  • Markus Lutteman, författare och klimatkommunikatör hos We Don’t Have Time.
  • Michael Nausner, forskare i systematisk teologi hos Svenska kyrkan.
  • Catarina Wennerlund, kvalitets- och hållbarhetsstrateg hos Öbo.  
  • Från Svenska kyrkan i Örebro deltar Timmy Leijen, ordförande i kyrkorådet, som varit med och klubbat en rad tuffa hållbarhetsmål för Örebro pastorat. 

Catarina Wennerlund, Gabriel Sjölin, Michael Nausner, Markus Lutteman och Anna Ekström är jury för Svenska kyrkans miljöpris i Örebro.

Det händer nu

  • Vinnaren presenteras 17 oktober här på svenskakyrkan.se/orebro.
  • Priset delas ut på domsöndagen 24 november i en gudstjänst i S:t Nicolai kyrka.
  • Prissumman är 10 000 kronor.

     

Miljöpriset är en del av Svenska kyrkans hållbarhetsarbete i Örebro

Frågor? Då är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan Örebro pastorats miljöstrateg Hanna Kjell.

Hanna Kjell

Hanna Kjell

Miljöstrateg, Utvecklingsenheten, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat, Örebro, Svenska kyrkan i Örebro

Cecilia Andersson

Cecilia Andersson

Kommunikatör, Kommunikation, Enheten för utvecklingsstöd, Kansliet för Örebro pastorat, Örebro pastorat, Svenska kyrkan i Örebro

Du kanske också är intresserad av:

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro

Svenska kyrkans miljöpris i Örebro delas ut årligen till en person, eller en grupp personer, med Örebrokoppling som genom sina idéer bidrar till ökad ekologisk hållbarhet. 17 oktober presenteras årets vinnare! Prissumman är 10 000 kronor.

Sara Hillersberg får Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2023

Nu står det klart att det är sömmerskan, kostymdesignern och entreprenören Sara Hillersberg som tilldelas Svenska kyrkans miljöpris i Örebro 2023.  ”Med sin kreativitet har Sara Hillersberg visat hur man på ett attraktivt sätt kan underlätta för enskilda konsumenter att konsumera kläder på ett mer hållbart sätt”, lyder delar ur juryns motivering. Stort grattis!

Därför instiftar Svenska kyrkan nytt miljöpris i Örebro

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral år 2030 – och nu instiftar man ett helt nytt miljöpris i Örebro. ”För att lyfta initiativ som skapar hopp och leder till förändring”, säger miljöstrateg Sara Bronner. Prissumman är 10 000 kronor.