Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 augusti 2021 / Ändrad 17 september 2021

Fråga 3: Ska alla präster viga samkönade par?

"Vad tycker ni om att alla präster ska viga samkönade par?"

Inför kyrkovalet i Örebro pastorat har väljarna haft möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktige. Den tredje frågan kommer från signaturen ”Ellen”: 

Vad tycker ni om att alla präster ska viga samkönade par?

Så här svarar nomineringsgrupperna:

ARBETAREPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA

”För vår nomineringsgrupp är det ingen tvekan på svaret på denna fråga. Vi tycker att alla människor oavsett kön ska få vigas i vår kyrka. Att det är varje prästs uppgift att viga oavsett kön borde vara en självklarhet. För oss borde detta vara en icke fråga! En levande och kärleksfull kyrka gör inte skillnad på människor utifrån sexuell eller köns identitet!”

BORGERLIG SAMVERKAN I ÖREBRO PASTORAT 

”Generellt sett så anser vi att de borde det. Men det finns inget som tvingar prästerna. Det blir alltså en samvetsfråga, upp till prästerna själva att avgöra. Vi är för att alla anställda och förtroendevalda ska genomgå en HBTQS-certifiering. Den var sagt att det skulle vara klart, här i pastoratet, redan i år. Men sedan kom pandemin och satte stopp för genomförandet. Det ska inte genomföras digitalt och restriktioner gjorde att det inte gick att genomföra. Nu är vår förhoppning att det kan påbörjas snarast och vara genomfört under 2022.”

FRIMODIG KYRKA

”Vi vill inte att kyrkan inför yrkesförbud för präster som bekänner en klassisk kristen tro. Det är att ta ifrån en stor del av kyrkans medlemmar de själavårdare som man delar denna tro med. Det drivs allt hårdare krav på detta från olika grupperingar. Hur uppnår vi enhet i Kristus i stället för polarisering? Jesus är tydlig med att äktenskapet är till för en man och en kvinna som vill ta ansvar för en livslång relation med varandra. Svenska kyrkan är inte en del av staten och bör därför inte ägna sig åt myndighetsutövning. Därmed vill Frimodig kyrka att Svenska kyrkan lämnar ifrån sig vigselrätten. Med nuvarande prästvigningslöften och arbetsrätt lär man inte kunna ”avkraga” eller avskeda präster som har samma tro som delas av den världsvida kyrkan. Det skulle därför ta väldigt lång tid att driva igenom kravet på att alla präster ska viga samkönade par enbart genom naturlig avgång.”

PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)

”Det är i dag en rättighet och självklarhet för samkönade par att vigas i Svenska kyrkan. Detta är viktigt för POSK och något vi värnar om. Denna skyldighet ligger på Svenska kyrkan och församlingen, med kyrkoherden som ansvarig. Ansvaret ligger alltså inte på de enskilda prästerna.”

SVERIGEDEMOKRATERNA

”Det finns inget egenvärde i att tvinga en präst att förrätta en kyrklig handling mot dennes vilja. Därför värnar Sverigedemokraterna väjningsrätten, då det för oss är en självklarhet att prästerna som verkar inom Svenska kyrkan ska slippa diskrimineras på grund av sina religiösa värderingar."

VÄNSTERN I SVENSKA KYRKAN (ViSK)

”Samvetsklausulen för präster, vilken medför den så kallade väjningsrätten inför vigsel av samkönade par, bör omgående tas bort. Varken Svenska Kyrkan som helhet eller dess ämbetsbärare ska diskriminera på några som helst diskrimineringsgrunder. ”

Tidigare ställda webbfrågor med svar från nomineringsgrupperna

  1. Fråga 8: Vad kan kyrkan göra för klimatet?

    Publicerad 7 september 2021

    ”Klimatförändringarna eskalerar enligt den nya IPCC rapporten och vi behöver göra mer och snabbare. Vad kan kyrkan göra mer än det som redan pågår och som ger ett reellt bidrag till att minska fossila utsläpp? Och hur kan det bli verklighet?"

  2. Fråga 7: Hur får vi bra chefer?

    Publicerad 7 september 2021

    "Jag har tidigare arbetat inom ett annat stift som administratör. Hur säkerställer ni att en församlingsherde eller kyrkoherde är en bra chef och inte bara en bra teolog?"

  3. Fråga 6: Vad skiljer din grupp från de övriga?

    Publicerad 2 september 2021

    "Vad anser du är den största skillnaden mellan din nomineringsgrupp och övriga nomineringsgrupper här idag?"

  4. Fråga 5: Hur jobbar Örebro pastorat för klimatet?

    Publicerad 2 september 2021

    "På Svenska kyrkans nationella sidor kan man läsa om ambitiösa klimatmål. Hur tänker ni lokalt? Vad kan göras inom Örebro pastorat?"

  5. Fråga 4: Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?

    Publicerad 2 september 2021

    "Vilka frågor är viktiga för din nomineringsgrupp?"

Väljarnas frågor och de förtroendevaldas svar inför kyrkovalet 2021

Inför kyrkovalet i Örebro pastorat 2021 hade väljarna möjlighet att ställa frågor via webben till de sex nomineringsgrupper som kandiderade till kyrkofullmäktige. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Kyrkoval i Svenska kyrkan i Örebro 2025

Vid kyrkoval får Svenska kyrkans medlemmar som fyllt 16 år välja vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. I år, 2025, hålls kyrkoval 8-21 september.